REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

SALARIAȚII de la PETROMIDIA vorbesc despre ”MANGLELE” din companie

SALARIAȚII de la PETROMIDIA vorbesc despre ”MANGLELE” din companie

Replica API 21 iulie 2021 | 00:29 19833

Ce spune compania

Ce spune compania

Tragedia de la Rafinăria Petromidia scoate în evidență multe nereguli ce se petrec în spatele ușilor închise. Angajații acuză că sunt amenințați și forțați să muncească într-un mediu toxic, fără a le fi recompensate meritele, truda și osteneala. Mai multe decât atât, aceștia spun că sunt amânați și mințiți cu privire la reînnoirea contractului colectiv de muncă, cu privire la creșterile salariale și, de asemenea, cu privire la asigurarea condițiilor serioase de muncă, fără a fi expuși la pericole. Oamenii își doresc să nu mai fie nevoiți să meargă la muncă cu frica că în orice moment o altă instalație ar putea să cedeze și astfel să se producă alte nenorociri.

Tragedia de la Petromidia a scos la iveală numeroase probleme și temeri printre angajați. Un lucrător din cadrul Rafinăriei Petromidia ne-a mărturisit problemele cu care se confruntă angajații de mult timp. Oamenii sunt disperați și temători în ceea ce privește viața lor, aceștia afirmând că le este frică să mai meargă la muncă din cauza condițiilor improprii în care lucrează, Rafinăria Petromidia fiind gata să producă un alt necaz în orice moment. Vă reamintim că, în urma exploziei, trei familii plâng moartea oamenilor dragi.

Siguranța angajaților se află pe ultimul loc

Problema principală care îi frământă pe oameni este acea legată de siguranța la locul de muncă, acuzând că reviziile sunt făcute doar pe hârtie, iar echipamentele și utilajele sunt învechite și depășite. ,,Angajații își riscă viața zi de zi cu utilaje neconforme, revizii făcute doar pe hârtie, utilaje neschimbate, doar vopsite și atât. Combinatul riscă să bubuie într-o zi.”, declară un angajat. Spusele angajatului sunt confirmate de mai mulți muncitori din cadrul rafinăriei.

Negocierile salariale sunt amânate de anul trecut

În ceea ce privește negocierile salariale, angajatul spune că acestea se tot amână de anul trecut, încă din luna octombrie. Mai rău este faptul că și contractul de muncă colectiv este expirat, iar directorii refuză să-l reînnoiască pe motiv că ar fi nevoiți să modifice și grila de salarizare a angajaților. ,,Negocierile salariale de la Rompetrol sunt amânate de anul trecut din octombrie, iar compania refuză și acum să intre la negocieri cu angajații și tot amână de la o întâlnire la alta. Avem contractul colectiv de muncă expirat de anul trecut. Nu s-au refăcut pe motiv că este pandemie. De fapt, nu vor sa facă acest lucru că sunt conștienți că am cerut grupele înapoi și mărire de salariu, ni s-au luat toate grupele. În toate secțiile este forfotă mare după incidentul de săptămâna trecută. Toți vor renegocieri salariale și îmbunătățirea condițiilor de lucru.

Nu avem sporuri de toxicitate, nu avem sporuri de muncă grea, nu avem sporuri de vechime. Nu avem absolut niciun spor. Lucrăm în condiții de farmacie în acte, dar în realitate suntem nevoiți să muncim într-un mediu toxic. Ne este frică pentru viața noastră.”, a spus acesta.

Iată ce solicită angajații Rafinăriei Petromidia

Lista ar fi mai lungă, dar pentru început oamenii își doresc: să aibă condiții speciale de muncă, introducerea sporului de toxicitate, introducerea sporului de pericol, majorarea grilei de salarizare la minim 7500 de lei, ocuparea posturilor vacante pe bază de concurs, iar cei care doresc să ocupe locurile să aibă pregătire în domeniul chimic și petrochimic.

Răspunsul oficial al KMG International

Contactați de către reporterii Replica de Constanța, reprezentanții KGM International au răspuns la acuzațiile aduse de angajații rafinăriei. „Contractele colective de muncă sunt prelungite automat pe durata stării de alertă și rămân în vigoare încă 90 de zile după încetarea ei, așa cum este prevăzut în Legea 55/2020. Menționăm că suntem în dialog cu partenerul social reprezentativ, și anume sindicatul format la nivelul unității, împreună urmând să agreăm calendarul privind negocierile colective.

Totodată, facem precizarea că legea, nu compania, stabilește grupele de muncă. În acest context, reiterăm faptul că, în privința angajaților Rompetrol Rafinare, contractele individuale de muncă sunt încheiate pe o perioadă nedeterminată, iar clauzele de încetare a raporturilor de muncă sunt limitative, prevăzute în Codul Muncii. Așadar, subliniem că niciun angajat nu a fost amenințat pentru motivele menționate în solicitarea formulată de dumneavoastră.

Unitățile de producție de pe platforma Petromidia au fost în revizie generală în perioada martie-aprilie 2020. Aceasta s-a efectuat în acord cu cele mai bune practici în domeniu, lucrările fiind realizate de companii cu expertiză in proiecte similare din țară și regiune.

Lucrările au fost supervizate direct de echipe mixte – formate din angajați ai rafinăriei, ingineri, subcontractori și observatori independenți și au implicat eforturi financiare considerabile din partea companiei.

La final, ele au fost certificate și autorizate conform cerințelor legale, fără acest pas nefiind posibilă repornirea instalațiilor și utilizarea echipamentelor.”, au transmis aceștia pentru Replica de Constanța.

Citește și: S-a repetat ISTORIA la PETROMIDIA! După INCENDIUL din 2016, niciun VINOVAT, deși au MURIT DOI oameni! Video

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chiar nu se pot schimba acesti lideri de sindicat nenorociti?
3
0
Primii care trbue arestati sant liderii de sindicat ca ei au vadut toate drpturile angajatilor.
4
0
Pana acum nu am vazut nici un protest sa spuneti ca aveti conditii periculoase de munca .Prin Navodari nu va ajunge nimeni la nas ca voi lucrati in Midia
6
3
Mwie cu kkt guvernului, psd , pnl, usr toti sunt acelasi kkt de aluat.
2
2
Cum marirea salariilor va rezolva starea de pericol in care va aflati? Din moment ce stii ca instalatia nu este sigura, nu mai muncesti... daca continui sa muncesti in premiza ca vei primi mai multi bani... nu faci nimic altceva decat sa devii partas la urmatorul dezastru..
26
5
Pas cu pas prin modificarea continua a codului muncii s-au pierdut drepturi. Mereu patronii reclamau ca nu pot face ce vor cu angajatii. Incet incet au inceput sa poata sa face ce vor. Unul din motivele plecarii din tara a fortei de munca.
23
2
Pai daca puneti un lider de sindicatul pe tot timpul vietii la ce va asteptati fatalailor. peside-ul are toti liderii de sindicat membri, adica pupincoristi.
18
5
In cam toate companiile,mai ales cele mari,oamenii sunt asimilati cu consumabilele de unica folosinta. Formal ,angajatorii le spun oameni,de fapt relatia este una cinica,pur contabila,nu are nimic in comun cu spiritul de echipa,motivare pozitiva si alte principii existente doar in carti.
30
2
Deci sa ne pregatim de dezastru. Am inteles.
20
2
poate citesc si fraierii care-si cumpara apt in mamaia nord,navodari.Inspira gaze toxice moca!
22
5
SINDICAT , PRIMESTI UN MARE ca.....
14
2
mangle mari ca niciodata nu dat dividente derbedeiii si ei iau salarii nesimtite.
18
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218