REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Salvamarii au arborat steagul roşu de interdicţie la scăldat

Salvamarii au arborat steagul roşu de interdicţie la scăldat

Replica API 24 iulie 2012 | 00:00 138

Pericol, până miercuri

Pericol, până miercuri

Salvamarii de pe litoral sunt în alertă! Vântul puternic a agitat marea, ajungându-se în cele din urmă la cod roşu de interdicţie la scăldat, lucru nu tocmai respectat de turiştii veniţi la mare pentru senzaţii tari. Chiar dacă salvamarii au stat de strajă, fiind mult mai vigilenţi ca de obicei, oamenii tot s-a aventurat în larg, mai ales în staţiunea Mamaia. "Este foarte greu, valurile sunt mari, vântul este puternic, este cod roşu de interdicţie la scăldat iar noi suntem cu ochii în patru. A fost un sfârşit de săptămână foarte greu şi obositor, iar începutul săptămânii - la fel", a declarat, pentru "Replica", Gabi Culea, coordonatorul Serviciului Salvamar din Mamaia. Haosul a început încă de sâmbătă dimineaţă, când o persoană s-a aflat la un pas de moarte, pe plaja dintre Năvodari şi Mamaia, zona Kazeboo. Din câte se pare, persoana, în vârstă de 28 de ani este angajata unui bar din zona menţionată, iar după o noapte de muncă a ales să se răcorească în valurile mării. În momentul în care a văzut că nu mai poate ajunge la mal, victima a intrat în panică, ceea ce a înrăutăţit şi mai mult situaţia. Norocul a fost că o altă persoană se afla în zonă şi a reuşit să aducă victima la mal. Alte două cazuri au fost înregistrate duminică dimineaţă, respectiv după-amiază, destul grave dat fiind faptul că ambulanţierii, sosiţi la faţa locului, au avut nevoie de aproximativ 15 minute pentru a le resuscita. La ora 9.00 dimineaţa, a fost salvat de la înec un bărbat de 55 de ani, iar după-amiaza un tânăr de aproximativ 30 de ani, ambii constănţeni. Datorită salvamarilor, care au acţionat prompt, dar şi a ambulanţierilor, persoanele sunt în afara oricărui pericol. Însă situaţia nu s-a rezumat doar la cazurile mai sus prezentate, în total având loc 50 - 60 de intervenţii la limită. "A fost un sfârşit de săptămână foarte greu, au fost foarte multe salvări, în special în Mamaia. Au fost cazuri destul de grave, la care, dacă nu se intervenea la timp, erau cazuri de înec. Fenomenul de hulă a fost principalul motiv, valurile sunt provocate de forţa vântului, iar curentul este foarte puternic şi trage oamenii în larg. Cei care sunt mai puţin experimentaţi cu înotul au probleme foarte mari pentru că intră în panică, iar în loc să tragă aer, trag apă şi intervine înecul", a mai spus Culea. Potrivit acestuia, codul roşu de interdicţie la scăldat se va menţine până miercuri.

De menţionat că şi luni după-amiaza un tânăr venit pe litoral, în Eforie, a fost dat dispărut după ce s-a aventurat în largul mării.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218