REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Salvamarii din România se angajează dresori la Delfinariul din China

Salvamarii din România se angajează dresori la Delfinariul din China

Replica API 6 mai 2011 | 00:00 135

Sătui să tot lucreze moca pe litoral,

Sătui să tot lucreze moca pe litoral,

Îngrijoraţi de faptul că nu îşi primesc drepturile salariale pentru activitatea de pe litoral, mulţi dintre salvamari pleacă din ţară, în căutarea unui loc de muncă care să le asigure existenţa. Problemele legate de drepturile băneşti au existat şi anul trecut, o parte dintre salvamari recuperându-şi restanţele abia la sfârşitul sezonului estival. În lipsa plăţilor salariale, circa 10 salvamari au dat ţara pe străinătate, pentru meserii mai bine plătite. S-au îndreptat spre ţări ca Spania, Italia, unde lucrează tot ca salvamari, iar trei au renunţat la activitatea de pe litoral pentru a deveni dresori în China, la delfinariu.

"Este păcat că, din lipsa plăţilor salariale, salvamarii pleacă din ţară. Sunt oameni cu 2-3 ani de experienţă în domeniu. Oameni pe care ne bazăm, dar care părăsesc ţara pentru că nu sunt plătiţi la timp. Când astfel de salvamari pleacă, cu greu facem faţă activităţilor de pe litoral. Pregătirea unui salvamar presupune 2-3 luni de antrenamente intense. Atunci când salvamarii pleacă de la post în toiul verii, cu greu pot fi înlocuiţi", a precizat, pentru "Replica" de Constanţa, Gabi Culea, coordonatorul Serviciului Salvamar Mamaia. Cei care încă au mai rămas în ţară, de 1 mai şi-au îndeplinit activitatea pe plajele de pe litoral, în baza unei înţelegeri cu ministrul Turismului, Elena Udrea, care i-a asigurat că îşi vor recupera banii, după cum a precizat Gabi Culea. Au lucrat ca voluntari 20 de salvamari, pentru restul sezonului estival însă situaţia este critică. Salvamarii nici în acest an nu ştiu cu exactitate data la care urmează să-şi primească drepturile băneşti pentru munca pe care o vor începe în sezonul estival, căci de serviciul voluntar şi neplătit spun că s-au cam săturat. Pentru cei care nu cred că activitatea salvamarilor contează, de menţionat că sezonul estival a debutat cu teribilismul a patru tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 24 de ani, care s-au aventurat în apele mării deşi vremea nu era deloc prielnică. "Teribilişti la apă, aşa cum le spunem tinerilor care pe fondul consumului de alcool intră la scăldat în apa mării, în ciuda avertismentelor salvamarilor, au existat şi în acest an. La Vama Veche, din cauză că au consumat alcool, doi tineri erau pe punctul de a se îneca. La Mamaia, în zona hotelului Savoy, alţi doi tineri în stare de ebrietate erau să se înece. Salvamarii au intervenit la timp, iar tinerii au fost salvaţi. Ambulanţa i-a transportat la spital şi acum sunt în afara oricărui pericol", a explicat coordonatorul Serviciului Salvamar Mamaia, Gabi Culea.

Roxana CĂLINESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367