REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Salvamarii din sud au prezentat bilanţul: sute de turişti salvaţi şi 7 înecaţi

Salvamarii din sud au prezentat bilanţul: sute de turişti salvaţi şi 7 înecaţi

Replica API 18 septembrie 2015 | 08:39 252

Cel mai greu sezon estival din ultimii ani

Cel mai greu sezon estival din ultimii ani

George Lipoveanu

Salvamarii de pe litoralul romanesc şi-au încheiat activitatea din acest sezon estival, iar bărcile de salvare şi toate celelalte dotări au fost depuse în depozite. Salvamarii, cel puţin cei din sudul litoralului, recunsoc că pentru ei sezonul care tocmai s-a încheiat a fost unul dintre cele mai grele din cauza numărului mare de decese prin înec. Chiar şi aşa, au şi motive de satisfacţie: au fost salvate de la înec aproximativ 300 de persoane, iar 45 de copii au fost readuşi în sânul familiei de către salvamari, după ce s-au pierdut.

Au fost şi persoane care şi-au pierdut viaţa, 7 la număr au fost în staţiunile dinspre Vama Veche, până la Olimp, iar alte 8 în Costineşti. Bilanţul a fost prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de George Lipoveanu, şeful Callatis Club Nautic SRL, firmă ce controlează cei 87 de salvamari din sudul litoralului. „Este un bilanţ trist, pentru că pe litoralul românesc şi-au pierdut viaţa 53 de persoane. În staţiunile din sud au fost 8 persoane care şi-au pierdut viaţa.

Mulţumim Autorităţii Navale Române şi Centrului Maritim de Coordonare care ne-au indicat şi ne-au informat cu exactitate unde trebuie să mergem după turiştii aflaţi în perciol de înec. Am avut 87 de salvamari, au fost la limita inferioară. În mod normal, ar fi trebuit să fie 120 de salvamari“, a declarat George Lipoveanu, şeful Callatis Club Nautic. Acesta a ţinut să transmită un mesaj parlamentarilor constănţeni, pentru a interveni în Parlament, în vederea reînfiinţării programului „Poliţia plajei“. „Rugăm parlamentarii constănţeni să ne sprijine în reînfiinţarea programului„Poliţia plajei“.

Este important să fie un poliţist pe plajă, alături de salvamar. Salvamarii nu pot amenda turiştii. Dacă poliţiştii sunt acolo, putem să-i tragem de urechi şi să evităm tragediile. Sunt persoane care s-au avântat în larg, chiar dacă era steagul roşu arborat. Steagul înseamnă că este interzis să intri în apă. Dar au fost viteji care au ignorat acest avertisment“, a mai declarat George Lipoveanu. Vasile Borteş, coordonatorul salvamarilor din zona Vama Veche-Olimp, a precizat că echipa sa a salvat, în acest sezon estival, 223 turişti, 48 de turişti aflaţi în stare gravă au fost predaţi către Ambulanţă, a recuperat 45 de copii pierduţi, dar că, din păcate, au existat şi decese, în număr de 7.

O persoană s-a înecat în zonă nesupravegheată, două persoane au făcut infarct, iar alte două şi-au pierdut viaţa noaptea. Cei 87 de salvamari din sudul litoralului au fost dotaţi cu 6 ambarcaţiuni rapide, 16 caiace, 4 plăci, 5 skyjet-uri, 2 echipe de scafandri, o maşină de intervenţii, mingi de salvare, steaguri, fluiere speciale şi panouri de avertizare. De specificat faptul că salvatorii din sud sunt calificaţi, an de an, prin Callatis Club Nautic, suma alocată acestui aspect fiind 20.000 lei.

George Lipoveanu a ţinut să precizeze faptul că salvamarii n-au mai fost nevoţi să-şi aştepte luni de zile salariile, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. Pe 15 septembrie, cu toţii au intrat în posesia banilor, în ciuda faptului că societatea Callatis Club Nautic nu a primit banii de la Primăria Mangalia. „Salvamarii i-am plătit eu, din banii mei. Nu mi-a dat Primăria bani. A promis că-i va da săptămâna viitoare. Vorbim de 570.000 lei“, a precizat Lipoveanu.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614