REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Salvează-ți copilul - primul ajutor în caz de înecare cu mâncare

Salvează-ți copilul - primul ajutor în caz de înecare cu mâncare

Replica API 27 august 2020 | 00:00 1222

Copiii sunt expuși riscului de înecare cu alimente, dar și cu obiecte pe care le introduc în gură până la vârstă de 3 ani. De aceea, părinții trebuie să fie pregătiți și instruiți pentru o asemenea situație, astfel încât să intervină rapid și corect pentru a ajută copilul să elimine alimentul care îi blochează căile respiratorii.

Părintele are tendința de a se panică, însă dacă știe exact ce are de făcut atunci când copilul se îneacă, acesta își va găsi resursele necesare și va interveni rapid și eficient pentru soluționarea problemei, scrie doc.ro.

Primul ajutor în caz de înecare cu mâncare trebuie oferit în cel mai scurt timp. În funcție de vârsta fiecărui copil, metodele prin care părintele poate acționa sunt diferite.

Copilul mai mic de 1 an se îneacă cu mâncare – ce e de făcut?

Copilul se va întoarce cu fața în jos, fiind ținut pe un braț, astfel încât mâna ta să sprijine bărbia să. Cu cealaltă mâna, folosind podul palmei, trebuie să lovești ferm și rapid de 5 ori, exact între umeri. Alimentul cu care cel mic s-a înecat va fi scuipat în timpul loviturilor aplicate în spate. Ridică apoi copilul cu față în sus, susținând în continuare gâtul și capul.

Dacă alimentul nu este eliminat și căile respiratorii sunt în continuare blocate, sună la 112 cât de repede poți.

Copilul între 1-3 ani se îneacă cu mâncare – ce e de făcut?

Stai în genunchi, în spatele copilului tău, apoi înconjoară-l cu brațele în jurul taliei. Strânge degetele de la o mâna într-un pumn, amplasând degetul mare la nivelul stomacului copilului, între zona buricului și primele coaste. Cu cealaltă mâna, împinge pumnul spre interior, apoi trage-l în exterior. Repetă operațiunea până când alimentul este scuipat.

Copilul mai mare de 3 ani se îneacă cu mâncare – ce e de făcut?

Dacă observi că cel mic se îneacă, încurajează-l să tușească puternic, astfel încât să elimine obiectul blocat la nivelul cailor respiratorii.

Dacă metodă această nu are rezultate sau copilul nu poate să tușească, apelează la manevra Heimlich cât de repede poți.

Ce să NU faci atunci când copilul se îneacă cu mâncare

Nu intra în panică, pentru că nu vei fi eficient – păstrează-ți calmul și vei lua cele mai bune decizii.

Nu încerca să scoți cu degetele alimentul cu care copilul s-a înecat, întrucât există șanse mari să îl împingi mai tare pe căile nazale, agravând situația.

Nu lasă copilul singur până când nu ești convins că și-a revenit complet.

Când e cazul să apelezi la ajutor medical de urgență

În unele situații, este absolut necesar să apelezi la ajutor medical de urgență – iată ce semne trebuie să te determine să suni la 112 atunci când copilul se îneacă cu un aliment:

Copilul este inconștient.

Copilul are respirație șuierătoare.

Copilul nu este capabil să plângă, să vorbească sau să scoată orice zgomot.

Fața copilului se învinețește.

Dacă cel mic devine inconștient și ai sunat deja la ambulanță, poți începe procedurile de resuscitare cardio-pulmonară. Pentru a învață tehnicile de resuscitare corecte, e indicat să participi la un curs în cadrul căruia îți vor fi explicate și arătate toate procedurile.

Este foarte important de menționat că, atunci când, în timpul manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară, copilul pare să elimine alimentul cu care s-a înecat ori începe să vomite, cel mic să fie întors pe o parte, iar cavitatea bucală să îi fie curățată cu degetele.

În cele mai multe cazuri, nu este nevoie de manevre de resuscitare, copilul reușind să elimine alimentul cu care s-a înecat prin lovirea în spate sau prin efectuarea manevrei Heimlich.

Cum poți preveni înecarea copilului cu alimente

Nu lasă copilul nesupravegheat atunci când mănâncă.

În timpul introducerii alimentelor solide, părintele va fi foarte vigilent, astfel încât să intervină rapid dacă cel mic pare că se îneacă.

Alimentele solide oferite copilului vor fi mărunțite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102