REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Șamponul exfoliant, de ajutor celor cu mătreață aderentă

Șamponul exfoliant, de ajutor celor cu mătreață aderentă

Replica API 25 noiembrie 2020 | 00:00 981

Mătreața este o problemă cu care se confruntă multe persoane. Ca tratament pentru forma aderentă, se poate opta pentru un șampon exfoliant, care să curețe eficient și să calmeze pielea.

Dermatita seboreică și mătreața (o formă mai ușoară de dermatită), care provoacă mâncărimi și cade pe umeri sub formă de „fulgi” uscați, sunt probleme frecvente ale pielii, extrem de răspândite. Dermatita seboreică este predominant observată în trei grupe de vârstă diferite: copiii în termen de 3 luni de la naștere, adolescenții și adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Această problemă afectează scalpul, fața, pieptul și celelalte zone bogate în sebum ale pielii. Dermatita seboreică este caracterizată prin acele coji care se desprind de pe scalp, prurit și inflamație pronunțată cu eritem. Mătreața este de obicei limitată la nivelul scalpului, cauzând mâncărime cu inflamație ușoară sau fără. Pentru persoanele cu mătreață aderentă, șampoanele exfoliante pot fi o soluție eficientă pentru îndepărtarea problemei, scrie doc.ro.

Malassezia, ciuperca vinovată de apariția mătreții

Proliferarea crescută a ciupercii Malassezia, intensificarea activității glandelor sebacee și sensibilitatea individuală sunt considerate motive principale pentru dezvoltarea mătreții sau a dermatitei seboreice. Severitatea acestor afecțiuni depinde de răspunsul imunologic inerent al fiecărei persoane și de natura integrității stratului cornos.

Majoritatea speciilor din genul Malassezia sunt lipofile și sunt prezente pe pielea animalelor cu sânge cald și a oamenilor. Genul cuprinde 14 specii diferite - recent, a fost introdusă o specie nouă, Malassezia arunalokei. Analiza secvenței genomice indică faptul că acest gen nu deține gena crucială necesară pentru sinteza acizilor grași, în schimb, are multiple variante de lipază și fosfolipază.

Malassezia secretă lipaze și hidrolaze care acționează asupra sebumului uman și eliberează digliceride, acizi grași nesaturați și saturați pe scalp; majoritatea acizilor grași saturați cu lanț lung, cum ar fi acidul palmitic, sunt consumați de ciuperca în sine pentru propria creștere pe pielea capului, iar pe pielea sensibilă, cu modificări majore în integritatea barierei, unii dintre acești acizi grași nesaturați pătrund în stratul cornos, induc inflamația și sporesc cheratinizarea anormală.

Șampoanele cu agenți antifungici au eficacitate limitată

Pe piață există o multitudine de șampoane antimătreață și formulări de îngrijire, cele mai multe dintre acestea având unul sau mai multe ingrediente active, cum ar fi ketoconazolul, piritionatul de zinc și climbazolul. Toate au eficacitate dovedită in vitro și în condiții de studiu clinic controlat. Dar aceste formulări se confruntă cu provocări multiple în atenuarea mătreții și un număr semnificativ de oameni rămân nemulțumiți de calitatea oferită de aceste șampoane.

Există doi factori majori observați în performanța produselor antimătreață. În primul rând, în majoritatea cazurilor, deși acești agenți antifungici elimină simptomele inițiale prin îndepărtarea ciupercii Malassezia de la nivelul scalpului, dezechilibrul lipidic inerent în nișa microbiană nu este niciodată adresat. Cu cât sunt mai puternici agenții, cu atât mai dure sunt urmele lor pe stratul cornos al scalpului. Aceste medii deteriorate de pe scalp predispun la un răspuns inflamator agravat care poate duce la o formă severă de mătreață sau dermatită seboreică.

În al doilea rând, proprietățile senzoriale ale acestor formulări antifungice, în special șampoane, sunt atât de neatractive încât în viața reală, aderarea pe termen mediu spre lung la regimul terapeutic recomandat devine o provocare pentru pacienți. Acest lucru duce în continuare la un ciclu vicios de complianță redusă, mai multe recidive și mai puține opțiuni terapeutice în arsenalul medicilor în cazuri de agravare progresivă.

O observare atentă a etichetelor cu ingredientele produsului cumpătat sugerează că multe dintre șampoane folosesc în mod inadecvat acizii grași saturați cu lanț lung. Aceștia și derivații asociați permit ciupercii să obțină hrană și să mențină integritatea celulară, reducând în același timp eficacitatea formulării comercializate.

Cercetătorii¹ au venit cu ideea ca acești acizi cu lanț lung să fie înlocuiți cu un derivat selectat al unui acid gras cu lanț mediu pentru a priva ciuperca de mult-dorita hrană. Datorită capacității sale de a schimba compoziția nișei fungice la nivel molecular, această tehnologie este numită MRT (Molecular Replacement Therapeutics). Aceasta nu doar că exploatează necesitatea de nutrienți a ciupercii, ci și potențează agenții existenți să lucreze mai eficient prin destabilizarea structurii celulelor fungice.

Ce să cauți pe eticheta unui șampon antimătreață

Producătorii folosesc o serie de ingrediente în șampoanele antimătreață. Iată care sunt aceste ingrediente și modul în care acționează pentru a reduce mătreața (unele ingrediente pot funcționa bine pentru unii oameni, dar nu atât de bine pentru alții).

Acidul salicilic. Acest acid împiedică aglomerarea de celule și ajută la îndepărtarea pielii îngroșate. Dacă ai mătreață aderentă, un șampon exfoliant cu acid salicilic și microparticule abrazive ar putea să-ți fie de ajutor.

Acidul salicilic și sulful. Combinația de acid salicilic și sulf este și mai eficientă pentru împiedicarea depunerilor de celule la nivelul scalpului, sulful având și acțiune antimicrobiană.

Ciclopiroxul. Acest agent antifungic acționează prin oprirea creșterii ciupercii.

Gudronul de cărbune. Acesta contribuie la reducerea creșterii excesive a celulelor pielii care duc la apariția mătreții.

Ketoconazolul. Acest agent antifungic distruge ciuperca Malasseziaa care irită glandele sebacee și duce la apariția mătreții.

Sulfura de seleniu. Acest agent antimicrobian încetinește apariția mătreții și reducele creșterile fungice.

Piritionatul de zinc. Cunoscut și ca ZPT, acest ingredient ajută la tratarea mătreții prin reducerea creșterii fungilor, a producției excesive de sebum și a supraproducției de celule care pot duce la apariția acelor coji neplăcute.

Pe lângă aceste ingrediente, e bine să ții cont și de următoarele variabile atunci când alegi un șampon antimătreață:

Dacă părul tău tinde să se electrizeze sau să se încrețească nedorit, poți opta pentru un produs care conține ZPT. Într-un studiu mai vechi la care au participat femei cu mătreață, participantelor li s-a cerut să folosească fie un șampon cu ZPT de 1%, fie un șampon cu ketoconazol de 2%. Cercetătorii au descoperit că 75% dintre femei au preferat șamponul cu ZPT, deoarece părul li s-a electrizat și încrețit mai puțin.

Dacă ai părul deschis la culoare, e bine să nu folosești șampoanele cu gudron de cărbune, deoarece pot întuneca aspectul părului.

Bărbații au un risc mai mare decât femeile să se confrunte cu mătreața din cauza diferențelor de barieră cutanată. Un studiu mic a descoperit că bărbații cu mătreață au răspuns mai bine la un șampon cu ZPT de 1% în comparație cu femeile care au folosit același șampon.

Dacă ai părul gras, e bine să eviți șampoanele antimătreață cu sulfură de seleniu, deoarece pot face ca părul gras să capete un aspect și mai uleios.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920