rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

San Marino a legalizat avortul prin referendum

La 43 de ani după Italia vecină, cetăţenii micii republici San Marino au votat duminică, într-o proporție covârșitoare, legalizarea avortului, anulând astfel o lege care datează din 1865, conform Reuters.

Aproximativ 77,3% dintre alegători au votat pentru a permite întreruperea unei sarcini de până la 12 săptămâni, în cadrul unui referendum. După aceea, avortul va fi permis doar în cazurile în care viaţa mamei este ameninţată sau în cazul în care anomaliile sau malformaţiile găsite la făt „reprezintă un risc grav pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii”.

Aproximativ 22,78% dintre cetățenii din San Marino nu au susținut acest referendum, votând „nu”.

Avortul este un subiect extrem de controversat în acest mic stat cu o puternică tradiţie catolică. De altfel, mica enclavă muntoasă din centrul Italiei a rămas unul dintre ultimele state din Europa, alături de Malta, Andorra şi Vatican, care interzic complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă, după cum notează Agerpres.

În total, au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate, la acest referendum, al cărui rezultat este obligatoriu şi nu pur consultativ. Rata participării s-a ridicat la 41,11%.

San Marino este recunoscut ca un stat în care progresul social a avut tendința de a fi lent. Femeile nu au primit dreptul de vot decât abia în 1960. Au primit permisiunea de a ocupa funcții politice doar după anul 1974, iar divorțul a fost legalizat în 1986, la aproximativ 16 ani după Italia.

Legalizarea avortului în San Marino, o inițiativă a femeilor

La iniţiativa Sindicatului femeilor din San Marino (UDS), o asociaţie feministă creată în anii '70 şi '80 și reapărută în 2019, locuitorii acestei ţări mici au fost chemați duminică la urne pentru a decide dacă vor oferi sau nu femeilor posibilitatea de a alege liber să avorteze până în a douăsprezecea săptămână de sarcină.

Înainte de ziua votului, Francesca Nicolini, în vârstă de 60 de ani, medic şi membră a UDS, declara că își pune speranța într-o victorie. „Sperăm să câştigăm. Marea majoritate a tinerilor sunt de partea noastră, pentru că aceasta este o problemă care le afectează direct viaţa. Este intolerabil să tratăm femeile care sunt forţate să facă avort ca pe nişte criminale”, spunea Francesca Nicolini.

Până în prezent, avortul era o infracţiune care se pedepsea cu până la trei ani de închisoare pentru femeie şi şase ani pentru medicul care îl efectuează. Dar, în realitate, nu a existat niciodată nicio condamnare, deoarece femeile din San Marino au călătorit de-a lungul timpului în Italia pentru a face avorturi, ocolind astfel legea. Costul unei intervenții era de aproximativ 1.500 de euro.

Partidul de guvernământ s-a poziționat împotriva referendumului

Opoziţia faţă de legalizarea avortului a fost puternică și a fost manifestată public chiar de Partidul Creştin-Democrat (PDCS), aflat la guvernare, care a făcut apel la un vot negativ pentru a „apăra dreptul la viaţă”.

Această opoziţie a fost întărită de papa Francisc care, cu zece zile înainte de referendum, şi-a exprimat din nou dezaprobarea faţă de avort, pe care l-a comparat cu o „crimă”.

Înainte de deschiderea urnelor, Manuel Ciavatta, secretar adjunct al PDCS, preciza că indiferent de rezultat, partidul său „va respecta vocea alegătorilor”.

Episcopul de San Marino, Monseniorul Andrea Turazzi, a spus că Biserica Catolică este „în mod hotărât împotriva” legalizării măsurii, deși a mai spus că această campanie a crescut gradul de conștientizare despre nevoia de a asigura servicii medicale mai bune, în mod special pentru mame în situații speciale, potrivit canalul virtual WFMJ, un post de televiziune afiliat NBC.

Clopotele bisericii au răsunat duminică dimineață mai mult timp decât de obicei, ca un semnal pentru credincioși ca să voteze împotriva referendumului.

O schimbare istorică

Prin proporția de aproape 80% din voturi, cetățenii din San Marino au făcut o schimbare radicală, deoarece interzicerea avortului datează din 1865 şi a fost confirmată în timpul regimului fascist (1923 - 1943) şi de codul penal din 1974.

Potrivit cifrelor Institutului italian de statistică, citate de comitetul anti-avort, femeile din San Marino au recurs foarte puţin la opţiunea avortului. Între 2005 şi 2019, aproximativ douăzeci de femei din San Marino au făcut avort în Italia în fiecare an, cu o tendinţă de scădere accentuată în 2018 (12 femei) şi 2019 (7 femei).

Alfiero Vagnini, un bucătar în vârstă de 65 de ani, a optat pentru votul „da”, precizând că „San Marino este în urmă în multe domenii și trebuie să devenim o ţară mai modernă”.

Victoria de după o campanie tensionată

Victoria referendumului privind legalizarea avortului a urmat unei campanii tensionate, care a scos în evidență fisurile sociale ale cetățenilor din San Marino.

„Sunt foarte fericită și mulțumită că cetățenii din San Marino și-au exprimat în cele din urmă votul în favoarea demnității femeilor”, a declarat Francesca Nicolini după aflarea rezultatului.

Aceasta a mai spus: „Cetățenii noștri au făcut un pas înainte și ne-au adus în cele din urmă în mileniul al treilea, iar politicienii noștri vor trebui să țină cont de faptul că trebuie să acționeze mai mult și mai bine, în ceea ce privește drepturile tuturor oamenilor”, precizează The Guardian.

Referendumul a avut loc după mai multe încercări realizate în ultimele două decenii, care au fost sabotate de o succesiune de guverne majoritar conservatoare. Peste 3.000 de semnături au fost colectate în sprijinul acestui referendum, mai mult decât dublul cerinței legale.

Ce se întâmplă prin alte părți

Votul din San Marino vine într-un moment în care autoritățile guvernamentale din țări precum Polonia sau statul american Texas au înăsprit legile privind avortul, femeile fiind restricționate să mai recurgă la acesta.

În privința Poloniei, guvernul conservator PiS a interzis aproape în totalitate avortul. Singurele excepții admise sunt în cazul sarcinilor rezultate după un viol sau un incest sau atunci când viaţa mamei este în pericol. În prezent, se fac mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an în Polonia, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, organizaţiile feministe estimează că circa 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute anual de poloneze ilegal sau în străinătate. După intrarea în vigoare a legii, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a cerut Varșoviei să justifice înăsprirea legislaţiei privind avortul.

De asemenea, Texasul a devenit la începutul lui septembrie statul american cel mai restrictiv în ceea ce privește avortul, odată cu intrarea în vigoare a legii care interzice orice intervenție după a şasea săptămână de sarcină. Curtea Supremă nu a intervenit în urma cererii de urgență a grupurilor pentru drepturile avortului de a bloca legea în cauză, astfel marea majoritate a avorturilor au devenit ilegale, chiar şi în cazurile de incest sau de viol. Potrivit grupurilor care susțin dreptul la avort, în Texas, 85% până la 90% dintre avorturi se obțin după șase săptămâni de sarcină, ceea ce înseamnă că legea forțează cel mai probabil multe clinici să se închidă.

De cealaltă parte, la începutul acestei luni, Curtea Supremă din Mexic a decis că sancționarea avortului este neconstituțională. Decizia a fost calificată ca „istorică” de către apărătorii drepturilor omului din această ţară conservatoare şi foarte catolică din America Latină.

Totodată, majoritatea locuitorilor din Gibraltar au aprobat la sfârșitul lunii iunie relaxarea unei legi stricte asupra avortului, printr-un referendum. Legea penală a Gibraltarului a interzicea până atunci avortul în toate circumstanţele, cu o pedeapsă maximă, în teorie, de închisoare pe viaţă. Deşi nimeni nu a fost condamnat vreodată, femeile din Gibraltar trebuiau să meargă în Spania sau să călătorească în Marea Britanie pentru a face avort.

Potrivit noilor prevederi, care seamănă foarte mult cu cele din San Marino, femeile pot acum să facă avort până în săptămâna a 12-a de sarcină sau dacă sănătatea fizică ori mintală le este pusă în pericol, scrie digi24.ro

marţi, 28 septembrie 2021317
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Ultima oră! A murit Gelu Tofan
Comentarii

00Terente(27 sep 11:19)
Haideti la fwutut in San Marino !
mai mult...Mapamond
22 oct 01:00MapamondCoronavirus: Peste 4,9 milioane de decese în lume

Pandemia de coronavirus nou a provocat moartea a cel puţin 4.910.200 de oameni în întreaga lume de la data la care...160

22 oct 00:00MapamondEurodeputaţii anunţă că pregătesc o acţiune în justiţie contra Comisiei Europene169
22 oct 00:00MapamondSiria: Explozii la o bază militară folosită de coaliţia condusă de SUA167
22 oct 00:00MapamondSUA autorizează injecţia cu un vaccin diferit pentru doza de rapel anti-COVID-19

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat miercuri utilizarea pentru doza de rapel a unui...229

22 oct 00:00MapamondLituania: Până la 7.000 de migranţi aşteaptă să intre ilegal în UE venind din Belarus165
22 oct 01:08MapamondCoronavirus: Record de vaccinări anti-COVID după un număr mare de decese în Ucraina148
22 oct 00:00MapamondCoronavirus: Polonia se confruntă cu o 'explozie' de cazuri, atenţionează ministrul sănătăţii

Ministrul polonez al sănătăţii a avertizat miercuri asupra unei ''explozii deosebite'' de cazuri de coronavirus în...205

22 oct 00:05MapamondLituania: Site-urile de informaţii blochează comentariile publice despre COVID-19455
22 oct 00:09MapamondNATO va căuta dialogul cu Rusia în pofida scandalului de spionaj157
22 oct 01:01MapamondPatru israelieni sunt acuzaţi că au păcălit milioane de germani

Poliţia din Israel a arestat, la solicitarea autorităţilor germane, patru cetăţeni israelieni acuzaţi că au...249

22 oct 00:10MapamondItalia: Berlusconi achitat într-o parte a dosarului legat de petrecerile "bunga-bunga"406
22 oct 00:12MapamondTurcia, plasată sub supraveghere de către GAFI; Ankara califică decizia ca fiind „nedreaptă“350
Vremea
14.3°14.3° - 16.3° vineri, 22 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 3.23 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/49252124482
5/40392012342436
joker21918273920
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 23:59SportArsenal Londra a transferat un COPIL de doar patru ani. VIDEO

Clubul de fotbal Arsenal a achiziţionat un preşcolar de patru ani, Zayn Ali Salman, el devenind cel mai tânăr...472

22 oct 23:54SportTenis: Simona Halep s-a calificat în sferturi la Moscova

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la...465

22 oct 23:52SportTenis: Irina Begu s-a calificat în sferturile turneului de la Tenerife

Jucătoarea română de tenis Irina Begu s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la...290

22 oct 23:54SportFocar de COVID-19 la FCSB: 'Avem 11 jucători valizi, cu 2 portari'

Managerul general al FCSB, Mihai Stoica, a notat, joi, într-un mesaj postat în social media, că echipa bucureşteană...436

Local
22 oct 23:58LocalCoronavirus: Peste 4.000 de noi vaccinări, la Constanța, în ultimele 24 de ore

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 58.697 de persoane...650

22 oct 23:58LocalCOVID-19: 25 NOI DECESE, la Constanța

Până joi, 21 octombrie a.c., 43.487 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...1027

22 oct 23:58LocalAccident rutier în zona Gării

976

22 oct 13:03LocalUnul dintre ȘEFII GRUPĂRII ‘CHEI POTRIVITE’ s-a ales cu o pedeapsă mai mică!

Adrian Nicolae Matei este unul dintre membrii fondatori ai grupării care acționa prin metoda chei potrivite. Condamnat...730

22 oct 13:39LocalCONSTANȚA va avea DOUĂ NOI CREȘE, cu sprijin de la CNI

Consilierii locali municipali au fost convocați în ședință extraordinară pentru a vota predarea a două terenuri...979

22 oct 23:58LocalCoronavirus: 2.417 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...317

22 oct 15:28LocalPARCUL de la GARĂ va fi REAMENAJAT!

Vești bune pentru constănțeni! Zona Parcului Gării intră în atenția Primăriei Constanța. În acest sens,...1202

22 oct 23:59LocalCei doi INSPECTORI ANAF, puși de DNA sub CONTROL JUDICIAR!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în...2463

22 oct 22:19LocalAsociația Părinților Constănțeni, ÎMPOTRIVA vacanței de 2 săptămâni!

1723

Politică
22 oct 00:00PoliticăCioloş: Nu suntem confortabili cu un premier militar în rezervă

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, consideră că desemnarea unui fost militar ca premier este un semnal ''foarte...271

22 oct 23:14PoliticăCiolacu: Am luat decizia în cadrul BPN să ne vedem cu prim-ministrul desemnat

PSD a decis, în cadrul Biroului Permanent Naţional, să aibă o întâlnire cu prim-ministrul desemnat, Nicolae...387

22 oct 23:15PoliticăCiucă: Chem toţi actorii politici responsabili să ne sprijine pentru a depăşi criza medicală şi economică

234

22 oct 23:15PoliticăDacian Cioloș: 'Am putea avea rapid un guvern, însă decizia e la PNL'

Președintele USR, Dacian Cioloș, a vorbit, joi, după ce Nicolae Ciucă a fost desemnat pentru a forma guvernul,...242

22 oct 23:16PoliticăKelemen, despre varianta Ciucă: „E o problemă”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, după consultările de la Cotroceni, că înțelege nominalizarea de...809

22 oct 23:16PoliticăFlorin Cîțu vrea șefia Senatului, după ce partidul a decis să îl propună premier pe Nicolae Ciucă

805

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7304

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2667

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8483

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...2045

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4512

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4278

Monden
22 oct 00:00MondenFata cea mare a Angelinei Jolie, pentru prima oară îmbrăcată în rochie!

Fata-băiat a Angelinei Jolie a apărut pe pentru prima oară îmbrăcată în rochie. Până acum, Shiloh a fost...357

22 oct 00:00MondenTori Spelling, criză de nervi în plină stradă. Ce a păţit actriţa

Tori Spelling trece prin momente grele şi tensionate, aşa cum a fost văzută şi într-un material de tip paparazzi...321

22 oct 00:00MondenPriscilla Presley a avut o aventură cu Richard Gere. Povestea plină de detalii picante

297

22 oct 00:00MondenHalle Berry, strălucitoare la Gala Elle, în Los Angeles. Cele mai îndrăznețe ținute de la eveniment

Gala Elle a strâns și în acest an o mulțime de dive „sub acelaș acoperiș”. Printre cele mai strălucitoare...210

22 oct 00:00MondenJonathan Akeroyd părăseşte casa de modă Versace şi devine noul CEO al brandului Burberry

Brandul de lux Burberry l-a desemnat în funcţia de CEO pe Jonathan Akeroyd, fostul director al casei de modă Versace,...170

22 oct 00:00MondenMeryl Streep va juca într-un serial de televiziune despre criza climatică

140

Mapamond
22 oct 00:00MapamondCoronavirus: Polonia se confruntă cu o 'explozie' de cazuri, atenţionează ministrul sănătăţii

Ministrul polonez al sănătăţii a avertizat miercuri asupra unei ''explozii deosebite'' de cazuri de coronavirus în...205

22 oct 00:05MapamondLituania: Site-urile de informaţii blochează comentariile publice despre COVID-19

Cele mai mari portaluri lituaniene de informaţii au anunţat miercuri că suprimă comentariile publice la articolele...455

22 oct 00:09MapamondNATO va căuta dialogul cu Rusia în pofida scandalului de spionaj

157

22 oct 00:00MapamondSUA autorizează injecţia cu un vaccin diferit pentru doza de rapel anti-COVID-19

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat miercuri utilizarea pentru doza de rapel a unui...229

22 oct 00:00MapamondLituania: Până la 7.000 de migranţi aşteaptă să intre ilegal în UE venind din Belarus

Un număr cuprins între 6.000 şi 7.000 de migranţi proveniţi din Irak, Siria şi alte ţări ar putea fi în...165

22 oct 01:08MapamondCoronavirus: Record de vaccinări anti-COVID după un număr mare de decese în Ucraina

Ucraina a anunţat miercuri că a înregistrat un record de vaccinări anti-COVID în 24 de ore, după ce cu o zi...148

22 oct 01:01MapamondPatru israelieni sunt acuzaţi că au păcălit milioane de germani

Poliţia din Israel a arestat, la solicitarea autorităţilor germane, patru cetăţeni israelieni acuzaţi că au...249

22 oct 00:10MapamondItalia: Berlusconi achitat într-o parte a dosarului legat de petrecerile "bunga-bunga"

Fostul premier şi om de afaceri italian Silvio Berlusconi a fost achitat joi de un tribunal din Siena (centru-vest)...406

22 oct 00:12MapamondTurcia, plasată sub supraveghere de către GAFI; Ankara califică decizia ca fiind „nedreaptă“

350

Sănătate
22 oct 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii a repartizat Direcţiilor de sănătate publică 4.175 de flacoane de Tocilizumab

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a repartizat, miercuri, 4.175 de flacoane de Tocilizumab de diferite volume la...167

22 oct 23:08SănătateValeriu Gheorghiţă: Vaccinarea reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces

Vaccinarea cu schema completă reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces, a declarat, miercuri, preşedintele...260

22 oct 23:09SănătateValeriu Gheorghiță, despre criza COVID: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină

317

22 oct 23:09SănătateMinistrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, cere medici şi medicamente de la Uniunea Europeană

Ministerul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut ajutorul Uniunii Europene, după dezastrul din spitalele...270

22 oct 23:10SănătateCseke Attila: Încă nu am ajuns în vârful valului patru al pandemiei

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că România nu a ajuns încă în vârful valului pandemiei...277

22 oct 23:11SănătateMarea Britanie a descoperit o nouă mutație a variantei Delta: caz identificat și la un copil

363

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT