REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Sănătatea constănţenilor, bătaia de joc a comercianţilor din Piaţa Griviţei: la o zi după vizita primarului e jale!

Sănătatea constănţenilor, bătaia de joc a comercianţilor din Piaţa Griviţei: la o zi după vizita primarului e jale!

Replica API 27 aprilie 2013 | 00:00 113

Cârpe aruncate, maţe şi sânge

Cârpe aruncate, maţe şi sânge

Sănătatea constănţenilor, în mâinile (nespălate) ale comercianţilor! Imagini de nedescris au fost surprinse în Piaţa Griviţei, în hala unde se comercializează carne de miel, şi unde, numai cu o zi înainte, totul strălucea! Însă, ziua de vineri a venit cu alte peisaje, distorsionate peste noapte, desprinse parcă din filmele cu criminali în serie şi cu ale lor "laboratoare" de tranşat şi măcelărit. Cârpe îmbibate cu sânge rânced, aruncate printre hălcile de carne, pungi, căni de cafea cu resturi de maţe pe toartă, plete în vânt şi un miros greu, reprezintă condiţiile puse pe tavă constănţenilor, a căror sănătate a devenit, brusc, egală cu zero. Ca atare, încotro ne îndreptăm, noi, cei ce ne considerăm parte dintr-o ţară europeană, dar care, când vine vorba de cumpărături, ne trezim teleportaţi pe tărâmul mizeriei, bătăii de joc şi a nesimţirii?

Cum se respectă regulile de igienă şi cât înseamnă sănătatea constănţenilor pentru comercianţi? Acestea sunt întrebările care se nasc odată ce crunta realitate îţi scrijeleşte retina şi îţi întoarce stomacul pe dos. Cum funcţionează lucrurile, sistemul? Foarte simplu. Când e vorba de mai marii urbei ce vin în control, vânzătorul îşi ia hainele "oficiale", face curat la locul de muncă şi se sacrifică să dea un ban pe nişte mănuşi, că doar trebuie să dea bine pe cameră. Astfel, peisajele devin desprinse din rai: tarabe curate, bucăţi de carne şi brânză acoperite, aşezate frumos, în linie. Halate albe, bonete şi mănuşi, ordine, disciplină şi mesaje şoptite suav pentru a ademeni clientul. Toate sunt elementele suprinse în cursul zilei de joi, 25 aprilie, în hala din Piaţa Griviţei, acolo unde se comercializează carne de miel şi brânză, în timpul vizitei primarului Constanţei, Radu Mazăre. Însă, odată ce colţul sacoului edilului a trecut de tocul de la uşă, şi ultima cameră de filmat a stins becul, se instalează haosul! Vineri, acelaşi loc, altă privelişte. De această dată nu a mai venit primarul, doar nişte reporteri, cu aparatul foto mai ascuns. Rezultatul: dezastru. Carnea pare că s-a răzvrătit şi s-a înşirat cât colo, peste căni cu cafea, cu resturi de maţe atârnate, într-o rână, de toartă. Halatele comercianţilor pline de sânge proaspăt sau închegat, te trimit cu gândul la filmele de groază vizionate odinioară. La fel şi rânjetul cu care te întâmpină aceştia, când îşi laudă marfa pe jumătate împuţită, te duc cu gândul la scene terifiante. Mieii pot fi cumpăraţi întregi, sau jumătate, iar peste jumătăţi tronează maţele, care răspândesc un miros de nesuportat. Nici cârpele îmbibate de un miros înţepător, sânge şi negreală, nu mai sunt băgate prin unghere ascunse, ele tronând printre pulpele de miel, la vedere. Tarabele s-au îmbâcsit de jeg, halatele s-au evaporat în unele locuri, mănuşile şi-au tras mantia invizibilă, iar bonetele au lăsat loc liber pletelor sleite. În plus, cum vorba e plăcerea omului, o vânzătoare a uitat de orice limită, stând la taclale, sprijinită cu şoldul de colţul tarabei şi cu mâna înfiptă printe hălcile de carne, şi aşa înfierbântate de cele peste 20 de grade din incintă. Unde este tifonul imaculat ce acoperea brânza, joi? "Îl punem acum, imediat, staţi aşa", s-au grăbit vânzătorii să ia atitudine când au văzut că este rost de bliţuri. La foc automat, dacă se insista, toate nenorocirile erau mascate, şi ordinea reinstalată. Vânzătorii au început să acopere mieii şi brânza. Dar la ce bun, pentru cât timp? Ca atare, mare grijă, constănţeni, de unde vă faceţi cumpărăturile. Comercianţii au un singur scop: bani să iasă!

De la "ce trebuie" şi "ce este", cale lungă!

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) derulează în toată ţara controale tematice pe produsele cu specific pascal, după cum ne-au spus reprezentanţii instituţiei.Reprezentanţii ANPC îi sfătuiesc pe cumpărători să cumpere carne de miel doar din măcelarii, magazine alimentare şi din locuri special amenajate în pieţe. Carnea trebuie să prezinte ştampilă sanitară-veterinară, să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare. Carnea achiziţionată trebuie transportată în condiţii igienice, cât mai repede, şi se va depozita la temperaturi de refrigerare (0-4 grade C), spun reprezentaţii ANPC. Însă, la Constanţa nici temperaturile nu mai sunt ceea ce au fost odată. Altfel nu ne putem cum explica cum cele 0 - 4 grade C s-au cam transformat în peste 20, până şi hainele cu mânecă scurtă devenind insuportabile în respectiva hală, din Piaţa Griviţei.

Liliana CHIRU, Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218