REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sănătatea oamenilor în brațele politicienilor! Cetățenii doar așteaptă o minune, în timp ce oamenii mor cu zile

Sănătatea oamenilor în brațele politicienilor! Cetățenii doar așteaptă o minune, în timp ce oamenii mor cu zile

Replica API 9 decembrie 2017 | 01:34 427

Într-un articol anterior cotidianul Replica prezenta o situație șocantă care s-a petrecut cu o femeie din Constanța care a vrut să își scoată tatăl din spital, acesta aflat în stare comatoasă. După ce a primit refuzuri peste refuzuri, femeia a fost pusă să plătească o ambulanță privată pentru a-l duce pe bărbat acasă. Omul a murit a doua zi. După acest caz au ieșit la suprafață mai multe probleme în ceea ce privește „decontarea” serviciului de transport la domiciliu a unui pacient din spital. După discuții care au fost purtate cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, acestui serviciu îi sunt alocați bani, însă nu îndeajuns, iar problemele cu care se confruntă Serviciul de Ambulanță Județean, adus în atenția publică de nenumărate ori, pare să treaca pe lângă urechile Statului.

Transportul sanitar este o activitate care este în subordinea Serviciului de Ambulanță, dar legea a fost modificată acum câțiva ani în sensul în care s-a precizat că transportul sanitar neasistat poate fi realizat și de către furnizorii privați de transport sanitar care au contract cu casa. Casa de Asigurări este în complementaritatea acestei activități. Adică SAJ are în subordine o astfel de activitate și are și compartiment specializat, însă de câțiva ani, Ministerul Sănătății a considerat că o parte din fondurile de la Fondul Național pot fi îndreptate și către o astfel de activitate, care să fie făcută și de către furnizorii privați, bineînțeles sub coordonarea servicilor publice de ambulnață, care au contract cu Casa de Asigurări. La cerere, dacă vrea un asigurat să fie dus cu ambulanța, acest serviciu este contra cost. Însă, există o plafonare anuală care se epuizează spre finalul anului, iar cum cotidianul „Replica de Constanța” a precizat într-un articol anterior un caz cu o femeie care s-a chinuit să își scoată tatăl în comă din Spitalul Clinic Județean Constanța scoate la suprafață o altă problemă. Fondurile sunt insuficiente, asigurații fiind nevoiți să plătească acest serviciu. Bugetul alocat anul acesta a fost asemănător, chiar puțin mai mare față de cel alocat în 2016, iar în anul următor, situația nu pare a fi foarte diferită. Acest lucru nu este cea mai mare problemă cu care se confruntă Serviciul de Ambulanță. Au întreprins către minister mai multe acțiuni prin care sunt precizate aspectele problematice ale serviciului. Ambulanțele au foarte multe probleme tehnice, lucru adus în atenția Ministerului de o perioadă bună de timp. Guvernul trebuie să gândească bugetul în așa fel încât să rezolve problemele care cauzează probleme atât personalului medical, ambulanțierii, cât și pacienții. Totuși, bugetul pe anul 2018 a fost dezbătut în Parlament, iar câți bani vor fi îndreptați către a îndrepta aceste probleme, doar reprezentanții din Guvern știu cu siguranță.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cetatenii asteapta o minune, nu doar asteapta o minune! unde ai facut generala?
2
0
acesti nemernici vor avea , cu siguranta, o reactie la aceste morti cu zile, numai si numai atunci cand familiile lor vor fi atinse de aceste boli cu evolutie rapida fara a lise mai da posibilitatea sa-i transporte in afara, banii la ei nu conteaza, au fara numar. si ptr asta ma rog, nu de alta dar a ajuns timpul sa simta pe propriia-i piele suferinta lelor de care, cu buna stiinta, isi bat joc. La puscarie ptr asa ceva
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614