REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sănătatea turiştilor cazaţi la hotelul fraţilor Micula, în pericol: au primit la prânz mâncare expirată

Sănătatea turiştilor cazaţi la hotelul fraţilor Micula, în pericol: au primit la prânz mâncare expirată

Replica API 7 august 2014 | 00:00 288

Bătaie de joc pe litoralul românesc

Bătaie de joc pe litoralul românesc

Alimente stricate - asta primesc la masă turiştii veniţi pe litoralul românesc. Din lăcomie şi pentru a nu arunca alimentele, hotelierii pun în pericol sănătatea clienţilor care le umflă conturile. După ce mai mulţi turişti s-au plâns, marţi, că şi-au rezervat camere la hotelul Victoria din Mamaia (n.r.: în urmă cu câteva zile administratorii s-au ales şi cu dosar penal pentru evaziune), iar când au ajuns la locul cu pricina s-au trezit că stau pe holuri, inspectorii pentru Protecţia Consumatorilor au mers în control, miercuri, 6 august. După deficienţele legate de cazare, reprezentanţii instituţiei de control au mai găsit şi alte nereguli, de data aceasta în bucătria complexului: alimente expirate şi depozitate în condiţii neconforme.

"Am fost să văd ce s-a întâmplat la capitolul cazare, am observat că s-au remediat problemele şi clienţii care n-au avut loc în complex s-au cazat în altă parte. Administratorul i-a cazat în condiţii similare sau calitativ mai bune. Am extins controlul şi am ajuns în bucătărie, acolo unde am găsit produse expirate, produse ţinute la alte temperaturi faţă de cele indicate de producător, produse care nu aveau elemente de identificare,cum ar fi peştele, care era depozitat în saci de menaj, am găsit carne tocată ce avea modificat aspectul, culoarea şi mirosul, chifteluţe congelate... produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor", a declarat şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Alexandru Dunca. În cazul acestui operator economic, inspectorii vor analiza ce amendă va avea de plătit. Patronul riscă o sancţiune cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, referitor la cazare, iar pentru alimentele neconforme - între 1.000 şi 10.000 lei. Şi bucătăria hotelului Naţional (aparţinând fraţilor Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks) a fost "vizitată" de inspectorii OPC. La auzul că au musafiri, angajaţii au început să arunce din alimentele expirate la gunoi. Chiar şi aşa, şeful ANPC, Alexandru Dunca, a pus mâna pe câteva alimente expirate din luna iulie. "Mi-e şi groază ce avem aici", a spus Dunca, în momentul în care lua produsele la puricat. "Uitaţi, produse care arată, pe factură, că sunt aduse de trei zile, dar cred că au şase luni. Oricum, numai produse expirate am găsit. Trebuie să urmărim tot fluxul, să vedem ce s-a pus în mâncarea turiştilor. Bine că le-am oprit", a mai continuat el. "Este o bătaie de joc la adresa clienţilor şi a turiştilor. Pun în pericol viaţa şi sănătatea clienţilor. Produse expirate, neetichetate şi fără elemente de identificare. Am lăsat comisarii să verifice dacă tot ce se pune pe masă, acum, pentru turişti, este în regulă. Sper să fie în regulă. Până să venim noi, au mai aruncat alte produse expirate", a precizat şeful ANPC. De cealaltă parte - culmea! - conducerea unităţii hoteliere dă vina pe angajaţi şi pe bucătarul şef pentru neregulile din bucătărie. "Toţi plâng. Nu mai au cuvinte, ce să spună? Dau vina pe angajaţi, niciodată nu sunt ei de vină", a explicat Dunca, el ţinând să atragă atenţia că toate bucătăriile hotelurilor de pe litoral vor fi vizitate de către inspectorii OCP. În cazul hotelului Naţional, amenda se va situa între 2.000 - 4.000 de lei pentru produsele expirate, şi 1.000 - 10.000 lei pentru neetichetare. Trebuie specificat faptul că, în timpul controlului, restaurantul hotelului Naţional era arhiplin. "Oare ce s-o fi întâmplat?", se întrebau, curioşi, turiştii. "Nu se poate aşa ceva! Cum adică? Copiii mei mănâncă produse expirate?! Nu-mi vine să cred", s-a scandalizat unul dintre clienţii restaurantului. O altă familie aştepta în parcarea hotelului să fie cazată. "Am venit azi, de la ora 9.00 dimineaţă stăm aici. Aşteptăm să ne cazeze. Este ora 13.00 şi nu ne-au sunat", a declarat turista, din Gorj. În momentul în care i s-a adus la cunoştinţă că tocmai a avut loc un control OPC, în urma căruia s-au constatat o mulţime de nereguli, femeia a spus că se mai gândeşte dacă să se cazeze la Naţional, mai ales că era însoţită şi de copii. Alexandru Dunca, şeful ANPC, a asigurat-o că nu are de ce să-şi mai facă griji. "Am aruncat toată mâncarea expirată", i-a explicat el.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102