REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sănătatea, un lux pentru români: coplata îi va condamna la moarte

Sănătatea, un lux pentru români: coplata îi va condamna la moarte

Replica API 6 august 2012 | 00:00 109

Dacă trece proiectul, spitalele ne dau şi chitanţe când plătim?

Dacă trece proiectul, spitalele ne dau şi chitanţe când plătim?

Vremuri sumbre pentru români. Accesul la serviciile medicale se va face, conform unui ordin, numai pe bază de coplată. Prin introducerea coplăţii, pentru o parte dintre români, practic se semnează sentinţa la moarte, mulţi dintre constănţenii din judeţ, în prezent, mor la propriu de foame, o taxă în plus pentru ei ar fi practic imposibil de suportat. Pentru aceştia unităţile sanitare vor deveni un lux.

Ministerul Sănătăţii a publicat în dezbatere publică proiectul de ordin privind modificarea coplăţii, la mai mult de jumătate de an de la data în care această măsură trebuia să intre în vigoare. Legea privind introducerea coplăţii a fost publicată în Monitorul Oficial, la finalul lunii noiembrie 2011, la mai bine de un un şi jumătate de la primele dezbateri publice. Deşi trebuia să intre în vigoare în ianuarie 2012, a fost amânată pentru luna februarie din lipsa normelor de aplicare. Nu a putut intra în vigoare nici atunci, pentru că autorităţile şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi-au dat seama că mecanismul este foarte greu de aplicat, iar legea trebuie modificată. Scopul coplăţii este acela de a limita excesul de cerere de servicii şi de a reduce riscul raportării false de servicii medicale. De altfel, coplata nu poate fi acoperită de nici o altă formă de asigurare, ea se plăteşte individual ori de câte ori vrei să ai acces la un serviciu medical, indiferent că acesta este inclus în pachetul minim de servicii medicale. Reprezentantii Ministerului definesc coplata ca o taxă forfetară. "Există suspiciunea la ora actuală că sunt furnizori de servicii, care raportează servicii pe care nu le-au făcut. Introducând coplata în această formă, furnizorul va trebui să falsifice o factură fiscală ca să poată face o raportare falsă", a explicat dr. Vasile Cepoi, adăugând şi faptul că sumele pentru coplată sunt foarte mici, între 4 şi 5 lei în medicina primară, în timp ce în spitale variază de la 40 la 90 de lei. În opinia reprezentanţilor ministerului, această măsură va fi şi un instrument de stimulare a exigenţei pacienţilor faţă de calitatea serviciilor furnizate. Potrivit proiectului legislativ, tariful minim este la medicul specialist şi tariful maxim este la medicul primar. În ceea ce priveşte asistenţa spitalicească, tariful este stabilit în funcţie de nivelul de clasificare al spitalului, coplata fiind mai mare la unităţile sanitare cu rang mai mare.

Nu se plăteşte coplata pentru urgenţe

Mai exact, se va încasa coplata pentru serviciile oferite de către medicul de familie, de medicul din spital, şi de cel din ambulatoriu pentru specialităţile clinice, recuperare, medicină fizică şi balneologie, fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură sau investigaţii paraclinice. Există şi câteva categorii de persoane care vor fi scutite de la coplată. Este vorba despre pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate nu vor plăti pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, iar femeile însărcinate şi lăuzele nu vor plăti coplata pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii.

Iată şi tarifele coplăţii pentru serviciile medicale:

După intrarea coplăţii în vigoare, românii vor scoate din buzunar între 4 şi 7 lei consultaţia la medic; 5 lei biletul de trimitere; 10 lei cura de tratament de acupunctură; 20 de lei cura de tratament de recuperare reabilitare a sănătăţii; 5 lei pentru efectuarea unui set de 5 analize medicale; 10 lei pentru efectuarea unui set de până în 10 analize şi 20 de lei pentru efectuarea a 10 analize medicale; 150 lei pentru un RMN nativ; 250 lei pentru un RMN cu substanţă de contrast; 100 lei pentru un CT; 150 lei pentru un CT cu substanţă de contrast; 80 lei pentru o angiografie şi 100 lei pentru o scintigrafie. În aceste condiţii, ne întrebăm dacă în schimbul coplăţii pacienţii vor primi chitanţă şi factură fiscală.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614