REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sanatoriul Techirghiol vrea să amenajeze un scuar în locul unui teren degradat

Sanatoriul Techirghiol vrea să amenajeze un scuar în locul unui teren degradat

Replica API 12 mai 2018 | 00:00 431

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu de prezentare prin care dorește amenajarea unui scuar terapeutic în cadrul incintei pentru adulți. Scuarul urmează a fi amenajat în curtea interioară, unde, în prezent, se află un teren într-o stare avansată de degradare, atât din punct de vedere al inexistenței dotărilot, cât și din punct de vedere peisagistic.

În ultimii zeci de ani nu s-au realizat lucrări de amenajare peisagistică, terenul având aspect de maidan. Accesul cetățenilor este spontan, de simplă traversare. Caracterul de teren abandonat, neutilizat a încurajat o atitudine de nepăsare a populației rezidente în zonă cât și a persoanelor care tranzitează zona: gunoaie împrăștiate haotic, câini fără stăpân. Prezența animalelor în acest spațiu prezintă un pericol pentru sănătatea populației, întrucât zona este tranzitată spontan, iar fecalele acestor animale se descompun impropriu.

Amenajarea spațiilor verzi și de recreere prin reconversia terenurilor abandonate/neutilizate situate pe acest amplasament, reprezintă un demers important al Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, în împlinirea misiunii de modernizare a infrastructurii – se creează astfel un peisaj atractiv care asigură confort și calitate pentru pacienți.

Proiectul are legătura de complementaritate și cu alte proiecte în curs de implementare, pe care le realizează Sanatoriul Balnear. Investiția completează în mod eficient alte investiții de infrastructură de bază atât din punct de vedere estetic al amenajărilor cât și din punct de vedere al protecției mediului înconjurător și al confortului pacienților.

Potrivit documentației depusă la APM, se iau în calcul două scenarii. Primul punctează faptul că Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol nu realizează investiția. Având în vedere amplasarea terenului, cât și contextul actual pentru dezvoltarea localității și îmbunătățirii calității mediului, această variantă nu va încuraja dezvoltarea unității. Din contră, va conduce mai degrabă la o încetinire, chiar stagnarea a sa.

Al doilea scenariu punctează că sanatoriul realizează investiția. Aleile vor fi realizate cu pavele din beton, la care bordurile vor fi așezate la același nivel. În sens transversal aleile se vor realiza cu pantă de 1-2,5% în vederea asigurării scurgerii apelor meteorice către spațiile verzi. Aleile cu funcțiune dublă: carosabilă și pietonală vor fi realizate cu beton. Spațiile verzi se vor amenaja prin scarificarea, mobilizarea pământului vegetal, montarea de gazon rulou. Vor fi creaute rondouri de flori plin plantarea cu flori anuale și perene. Se vor amenaja spații cu echipamente de gimnastică medicală și de fitness, care să respecte condițiile de utilizare a acestora în siguranță de către beneficiari, respectând normele europene de siguranță și exploatare a acestora. Zona va fi dotată și cu elemente de mobilier urban: pergole, bănci, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat , cișmea de băut. Toată amenajarea este structurată în jurul unei fântâni arteziene, amplasată într-un bazin circular.

De asemenea, scuarul va fi prevăzut cu un sistem integrat de supraveghere video, care monitorizează activitatea în cadrul zonei și conferă siguranță, cât și cu un router WiFi pentru acces la internet.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102