REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Sancţiune cu scântei, la Poarta Albă: poliţistul Laurenţiu Delicoti, acuzat că dă amenzi rutiere din răzbunare

Sancţiune cu scântei, la Poarta Albă: poliţistul Laurenţiu Delicoti, acuzat că dă amenzi rutiere din răzbunare

Replica API 18 septembrie 2014 | 10:15 1066

ITM vs Poliţia Rutieră

ITM vs Poliţia Rutieră

Un nou conflict a izbucnit la Constanţa, de data aceasta între câţiva inspectori ITM şi agentul de poliţie din cadrul Serviciului Rutier, Laurenţiu Delicoti. „Piesa” de bază este o sancţiune aplicată inspectorilor pentru nepurtarea centurii de siguranţă, însă, potrivit martorilor, elemnentele ce au alăcuit această bază sunt multe şi controversate. Aceştia susţin că la mijloc ar fi vorba de o răzbunare a poliţistului, întrucât ITM-ul ar fi sancţionat societatea administrată de soţia sa, fiind vorba de o spălătorie auto din Poarta Albă. În plus, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Bola, a menţionat că respectivii inspectori vor contesta sancţiunea în instanţă pe motiv că omul legii nu s-a legitimat.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa a desfăşurat mai multe controale în judeţ, inclusiv la începutul lunii septembrie anul curent. Însă, odată ce angajaţii au ajuns în localitatea Poarta Albă avea să ia naştere o situaţie conflictuală. Potrivit martorilor, care, după cum susţin, au participat la întreg episodul, inspectorii au trecut şi pe la spălătoria auto de la intrare în localitate, de cum vii dinspre Murfatlar, care ar fi administrată de Alina Delicoti, soţia poliţistului rutier, Laurenţiu Delicoti. Cum o persoană nu ar fi avut încheiat contract de muncă, societatea a fost amendată. Aceiaşi martori susţin că, în barul spălătoriei, se afla chiar agentul de poliţie, din cadrul Serviciului Rutier, care, după plecarea angajaţilor ITM, le-a luat urma, i-a oprit în trafic şi, cum nu purtau centură de siguranţă, le-a aplicat o sancţiune. Totodată, oamenii din zonă au vorbit şi despre starea autoturismelor din dotarea ITM, care ar fi foarte vechi, autoturismul respectiv chiar stricându-se pe străzile din Poarta Albă. Acest lucru a fost întărit şi de declaraţiile directorului Eugen Bola. „Acestea sunt maşinile, facem şi noi ce putem. Autoturismele sunt uzate. După 10 ani de serviciu continuu... Avem şi două bucăţi mai noi, de 6 ani. Le întreţinem cât putem, să nu aibă probleme tehnice, dar sigur că arată... cum arată. Despre situaţia că maşina a întâmpinat probleme în Poarta Albă, mi s-a adus la cunoştinţă. A fost ceva înfundat şi acolo erau doar colegele mele. Cât despre sancţiune, da, nu aveau centura de siguranţă pusă. Însă, sancţiunile nu au nimic de-a face cu instituţia, e de ordin personal. Sancţiunea este dată pentru şofer şi pentru persoana din dreapta, nu pentru instituţie”, a declarat, pentru „Replica”, Eugen Bola, directorul ITM. Până aici, toate bune şi la locul lor, însă, potrivit martorilor, dar şi inspectorilor sancţionaţi, poliţistul ar fi refuzat să se legitimeze, motiv pentru care se va ajunge în instanţă.

„Da, am un asemenea referat, pentru că, orice se întâmplă pe traseu, ei (angajaţii – n.r.) au obligaţia să aducă la cunoştinţa conducerii împrejurarea de care s-au lovit. Că vorbim aici de un poliţist, că maşina s-a defectat, nu contează. Au consemnat şi acest lucru în procesul verbal redactat de către poliţist şi vor ataca în instanţă acea sancţiune”, a mai spus Eugen Bola. Prin urmare, în termen de 15 zile, persoanele sancţionate pot ataca în instanţă respectiva sancţiune contravenţională.

Şeful IPJ Constanţa aşteaptă să fie depusă contestaţia

Cât despre şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisar şef Bogdan Despescu, acesta a precizat că un poliţist trebuie să se legitimeze, însă, cu privire la cazul de faţă, trebuie să existe o sesizare. „Eu nu mă pronunţa acum, întrucât nu am nici o contestaţie, nici un punct de vedere al contravenientului şi nici o sesizare. Până nu văd despre ce e vorba, nu aş vrea să mă pronunţ în necunoştinţă de cauză. Nu pot fi sigur cu privire la contravenient, poate el nu susţine aceste lucruri. Cât despre procedura cu privire la acţiunea poliţistului în uniformă, sau civil, trebuie să se legitimeze, să se prezinte, nu neaparat să arate legitimaţia, dar trebuie să se prezinte. Aceasta este procedura, acum nu ştiu cum s-a întâmplat acolo şi nu aş vrea să mă pronunţ într-o chestiune care nu este foarte clară. Aşteptăm contestaţia, care poate fi făcută în termen de 15 zile, şi atunci putem să verificăm. Aceasta este procedura: dacă eu nu am o sesizare de ordin disciplinar nu pot face verificări interne. Eu, niciodată, ca şi competenţă, nu pot să anulez, sau să dispun, cu privie la un proces verbal, întocmit de un organ constatator. Numai instanţa se va pronunţa”, a declarat şeful IPJ Constanţa, Bogdan Despescu. Cât despre agentul Laurenţiu Delicoti, potrivit declaraţiei sale de avere, soţia, Alina Delicoti, ar deţine o societate, dar nu i se precizează numele. Altminteri, cei doi trăiesc destul de modest, cu venituri de 30.000 de lei pe an, respectiv 34.500 de lei. Soţii Delicoti au mai multe terenuri şi două imobile, între care unul este moştenire. În plus, omul legii a fost cercetat, în 2009, de către procurorii constănţeni, pentru luare de mită şi complicitate la furt, dar în 2011 a fost scos de sub urmărire penală.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614