REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sancţiuni "cu de toate" pentru shaormeriile din Eforie Nord

Sancţiuni "cu de toate" pentru shaormeriile din Eforie Nord

Replica API 15 iulie 2014 | 00:00 349

Cu jucăriile la control

Cu jucăriile la control

Ca în fiecare an, litoralul prezintă şi părţile sale mai puţin atractive. În spatele distracţiei, relaxării şi a timpului petrecut pe plajă de turiştii străini sau din alte zone ale ţării, se ascunde mizeria litoralului românesc. Marfă chinezească, fără instrucţiuni în limba română sau de utilizare, jucării cu potenţial ridicat de pericol pentru copii, mâncare stricată sau practicile comerciale incorecte ale operatorilor economici, pe principiul "legea sunt eu" nu sunt o noutate.

An de an, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se străduiesc să combată nebunia dezlănţuită în comerţul estival românesc. Luni, ANPC a dat din nou năvală printre comercianţi. De data aceasta, a venit rândul agenţilor economici din Eforie Nord să se confrunte cu avertismente, ultimatumuri şi amenzi. Preşedintele ANPC, Marius Dunca, a dat o mare importanţă jucăriilor Yo - yo, de provenienţă incertă, potrivit vânzătorilor sau administratorilor care au dat "nas în nas" cu legea. "Nu ştiu" - a fost singura scuză a acestora. Interzise şi în spaţiul comunitar, jucăriile în cauză pot reprezenta un pericol pentru copii. "Am găsit jucării interzise, acele jucării Yo - yo, care sunt interzise şi în Uniunea Europeană şi care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea copiilor noştri. Te poţi sugruma cu el. Am găsit foarte multe jucării, lipsă traducere şi lipsă informaţii, destinate pentru copiii sub sau peste trei ani, despre care nu ştiam ce conţin acele sticluţe sau ce conţin acele balonaşe, poate există un produs care provoacă alergie. Tot felul de lucruri, fără respectarea legislaţiei în vigoare", a menţionat Dunca.

Nota de plată pentru provocarea intoxicaţiei alimentare: până la 10.000 de lei

N-au scăpat de controlul efectuat de ANPC, în Eforie, nici shaormeriile. Pentru că reprezentăm, în esenţă, o populaţie de shaormari, graţie numărului ridicat de astfel de afaceri în zonă, există şi riscul major de încălcare a regulilor din partea comercianţilor. Astfel, nu ar trebui să mire pe nimeni dacă shaworma conţine chiar de toate, adică nişte mucegai sau legume care ar trebui, ocazional, să mai cunoască şi frigiderul. Castraveţi expiraţi au fost depistaţi, luni, chiar pe plaja din Eforie. "La shaormerii, pe partea de alimentaţie, am găsit şi produse expirate, castraveţi pe care i-am găsit la fel şi data trecută. Nu înţeleg de ce găsim produse expirate, mucegăite, care, cu siguranţă, pun în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor. Dar, sunt şi operatori economici care respectă legislaţia în vigoare. În primul rând, aplicăm oprirea definitivă de la comercializarea produselor respective, iar sancţiunile pornesc de la 1.000 şi ajung la 10.000 de lei, fără discuţie", a precizat Dunca.

Ana Hotels, din nou în centrul atenţiei

George Copos are o nouă problemă, pentru că ar putea primi, în spatele gratiilor, o veste nu tocmai îmbucurătoare. Hotelul Europa, pe care Copos îl deţine în staţiunea Eforie, ar putea fi catalizatorul pentru închiderea pe bandă rulantă a plajelor de pe întreg litoralul. Pe plaja pe care o administrează, hotel Europa aplică principiul "legea sunt eu", interzicând complet accesul turiştilor care vor să facă plajă pe prosop. Zona este împânzită de şezlonguri, fiind astfel încălcat un ordin al ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. "Avem foarte multe sesizări din partea consumatorilor, care vin la plajă cu cearceaful sau cu prosopul, în zonele unde sunt şezlonguri foarte multe, pe plaje, să le numim private sau în administrarea operatorilor economici, care nu respectă legea. Trebuie să asigure 30%, cu deschidere la mare, acces pentru consumatorii care vor să vină să facă plajă cu prosopul. Sunt duşi spre ieşire, spre ciment. Nu este în regulă, nu respectă legea. Au termen şapte zile, tot litoralul, să se pună în legalitate. Dacă nu, facem o sesizare la Ministerul Dezvoltării, pentru că este un ordin al lor şi pot ridica autorizaţia. Noi, oprim prestarea acestor servicii. (...) Operatorii economici, care deţin plaje, proprietate sau au în administrare, trebuie să asigure 30%, cu ieşire la mare, pentru cei care au cearceafuri sau prosop. Avem foarte multe sesizări în acest sens. Trebuie să mai aibă şi autorizaţie turistică pentru plajă. Nu ştiu câţi au aşa ceva. Îi verificăm", a precizat Dunca. Potrivit ordinului nr. 1204/2010, art. 18, se interzice monopolul şezlongurilor în sectoarele de plajă: "Suprafaţa sectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi a umbrelelor cu suport fix, va fi de maxim 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând o zonă destinată plajei pe nisip. La dimensionare, nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de plajă", se arată în ordin. În ceea ce priveşte sancţiunile, Dunca susţine că s-ar putea ajunge şi la suspendarea activităţilor operatorilor economici. "Deocamdată, dispunem un termen de şapte zile, pentru toate plajele, toţi operatorii economici care au plaje în administrare să se pună în legalitate. Dacă nu, oprim prestarea serviciilor". Comisarii ANPC vor străbate în lung şi în lat litoralul, pe perioada care a mai rămas din acest sezon estival, concentrarea fiind axată pe zona alimentară. De asemenea, Dunca va reveni şi săptămâna viitoare, în Eforie, pentru un nou control. "Avem comandament litoral până în data de 25 august, în Mamaia, Neptun şi Costineşti. Comisarii ANPC supraveghează foarte atent piaţa şi, prioritar, zona alimentară", a precizat Dunca.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218