REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sângerările nazale la copii: care sunt cauzele și cum pot fi oprite

Sângerările nazale la copii: care sunt cauzele și cum pot fi oprite

Replica API 3 septembrie 2020 | 00:00 932

Sângerările nazale, cunoscute și sub denumirea medicală de epistaxis, sunt cauzate de un vas de sânge spart. În general, la copii, sângerarea apare în partea din față a nasului, adică în apropierea nărilor din cauza că în această zona sunt multe vase de sânge foarte mici, care pot fi afectate foarte ușor.

Cu toate că părinții au tendința de a intră în panică atunci când observă o sângerare nazală la copii, de cele mai multe ori este vorba despre o problema minoră.

Pe timp de iarnă, copilul poate avea sângerări nazale mai dese din cauza că aerul uscat din încăperi poate deshidrata interiorul nasului, favorizând ruperea vaselor de sânge.

Cauze sângerări nazale la copii

Principalul vinovat al sângerărilor nazale la copii este aerul uscat. Asta pentru că acesta deshidratează mucoasa nazală, determinând apariția unei cruste la nivelul acesteia, care, atunci când este îndepărtată, rupe vasele de sânge declanșând epistaxisul.

Răceală poate fi un alt factor declanșator al sângerărilor nazale din cauza că irită mucoasa nasului. Dacă răceală apare în sezonul rece, riscul de sângerări nazale este și mai mare.

Alergiile, de asemenea, pot fi responsabile pentru sângerările nazale, mai ales că medicamentele administrate pentru tratarea acestora usucă și agresează membrană nazală.

Alte cauze ale sângerărilor nazale la copii pot fi:

Accidentările ușoare

Introducerea unor obiecte în nas

Suflarea agresivă a nasului.

Risc crescut de sângerări nazale prezintă copiii care au obiceiul de a se scobi în nas, dar și cei alergici.

Cum se manifestă sângerările nazale la copii

Sângerarea poate apărea pe o singură nara, dar și pe ambele nări. Dacă este afectată mucoasa unei singure nări, în partea din față a nasului, adică în apropierea nărilor, atunci sângerarea e pe o singură nara. Pe de altă parte, dacă sângerarea debutează în partea de sus a cavitații nazale, sângele poate să curgă pe ambele nări.

Prim ajutor în caz de sângerări nazale la copii

În primul rând, e important să îți menții calmul, pentru a nu-i transmite starea de neliniște celui mic.

Apoi, roagă-ți copilul să se ridice în picioare ori în șezut, pe un scaun. Nu se recomandă întinderea copilului pe pat, întrucât în această postura sângele poate fi înghițit, declanșând apoi vărsături.

Pune-ți copilul să respire pe gură, iar între timp ține cu degetul apăsată nara pe care curge sângele – sau ambele nări, dacă e cazul. După 5-10 minute, poți elibera nara pentru a verifică dacă sângele s-a oprit.

Poți aplică apoi o compresă rece pe piramidă nazală a celui mic. Dacă sângerarea nu se oprește, repetă strângerea nării pentru încă 5-10 minute.

Pentru că vasele de sânge afectate să aibă timp să se refacă, e indicat că cel mic să nu își sufle nasul sau să își bage degetele în nas pentru cel puțin 2-3 zile.

Când e cazul să apelezi la medicul pediatru din cauza unei sângerări nazale

Dacă nu poți opri sângerarea copilului, trebuie să mergi de urgență la medic. De asemenea, dacă sângerarea revine o dată la câteva zile, e indicat să mergi la medic pentru a află cauza concretă a acestei sângerări.

În cazul în care copilul leșină sau întâmpină dificultăți la respirație, se recomandă vizită la medic de urgență.

Dacă cel mic are sângerări nazale pentru că și-a băgat un obiect în nas și nu îl mai poate scoate, mergi la medic de urgență.

Cum poți să previi sângerările nazale la copii

Având în vedere că majoritatea sângerărilor nazale apar la copii din cauza aerului uscat, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni asemenea incidente:

Folosește un umidificator în camera copilului, mai ales pe timpul iernii, pentru a preveni uscarea excesivă a aerului.

Folosește apă salina pentru a curată interiorul nasului copilului atunci când acesta este răcit.

Pune-i celui mic fular la gură în zilele geroase de iarnă, pentru a preveni deshidratarea mucoasei nazale.

Taie unghiile copilului, astfel încât să reduci riscul că acesta să se zgârie dacă își bagă degetele în nas.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218