REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sanitas anunţă noi proteste: „Stop umilirii angajaţilor din sistemul sanitar”

Sanitas anunţă noi proteste: „Stop umilirii angajaţilor din sistemul sanitar”

Replica API 15 aprilie 2016 | 00:31 149

Le-a ajuns cuţitul la os

Le-a ajuns cuţitul la os

Sursa foto: cmb.ro

Sistemul sanitar a fost zguduit în ultimul timp de numeroase scandaluri şi controverse iscate din cauza modului în care susţin cadrele sanitare că au fost tratate de autorităţi. Acest lucru i-a determinat pe angajaţi să iasă să îşi spună oful. Dacă la început, medicii din spitale au intrat în grevă japoneză, având mai multe nemulţumiri, printre care se numărau salariile, lipsa personalului şi acordarea sporurilor, apoi a venit rândul medicilor de familie să protesteze împotriva, zic ei, ilegalităţilor comise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Acum, sindicatul Sanitas anunţă demararea unor acţiuni sindicale dacă autorităţile din sectorul sanitar nu vor răspunde la revendicări.

Din cauză că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au întârziat foarte mult în a semna actele adiţionale contractului cadru cu medicii de familie, aceştia nu au mai eliberat vineri, 1 aprilie, reţete compensate sau bilete de trimitere. Situaţia a persistat şi pe parcursul zilei de 4 aprilie, după care medicii au anunţat că vor reveni la programul normal de funcţionare.

Nemulţumiri au şi medicii din spitale. Aceştia se plâng de lipsa de personal, de salarii prea mici şi disproporţionate, deblocarea posturilor şi altele. Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România a hotărât pe data de 14 aprilie ac. să demareze un amplu program de acţiuni sindicale, în cazul în care revendicările nu sunt rezolvate de autorităţile statului.

Federaţia atrage atenţia Guvernului că sistemul sanitar se confruntă de multă vreme cu lipsa dotărilor şi a personalului de specialitate. Reprezentanţii Sanitas consideră că aceştia sunt lăsaţi în continuare să emigreze, ba chiar sunt încurajaţi. Printre revendicările federaţiei se numără eliminarea inechităţlor şi discriminărilor salariale, deblocarea posturilor de specialitate, majorarea salarială cu 25%. Acestea au tot fost negociate cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

”Atitudinea Guvernului privind legea salarizării şi mai ales cea de genul “uite legea, nu e legea” nu a făcut decât să ne împingă către o radicalizare a acţiunilor sindicale, în vederea soluţionării revendicărilor noastre. Astfel, în data de 20 aprilie a.c., în intervalul orar 11.00 – 13.00, toate organizaţiile judeţene SANITAS vor organiza acţiuni specifice la prefecturile judeţene”, susțin reprezentanți din cadrul federației. În perioada 9-13 mai a.c.

Federaţia Sanitas anunță organizarea unor adunări publice în faţa Ministerului Sănătăţii și Ministerului Muncii. ”În funcţie de rezultatele obţinute în negocierile care se vor desfăşura în paralel cu acţiunile de protest, în luna iunie vom organiza un miting de amploare în faţa Guvernului României”, mai spun membrii federației.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102