REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Sânziene: 7 remedii naturiste

Sânziene: 7 remedii naturiste

Replica API 16 iunie 2020 | 00:00 902

Planta de sânziene este formată dintr-o tulpină cu patru muchii, care au înălțimi cuprinse între 30 și 100 cm. Frunzele plantei sunt drepte și ascuțite, iar florile sunt mici, albe sau galbene, grupate în ciorchine, cu un miros dulce pregnant, asemănător cu cel de miere de albine. Vârfurile înflorite sunt folosite în scopuri terapeutice, care pot fi culese în perioada de înflorire, din iunie până în septembrie, scrie doc.ro.

Proprietăți terapeutice sânziene

Proprietățile terapeutice ale sânzienelor depind de tipul de floare: albă sau galbenă. Așadar, sânzienele cu flori albe sunt cunoscute pentru efectul diuretic, antispastic și antireumatic. Sânzienele cu flori galbene sunt mai populare deoarece au mai multe proprietăți curative și mai multe întrebuințări, printre care se numără cele diuretice, sudorifice (au rol de reglare al glandelor sudoripare), cicatrizante, antiinflamatoare, calmante, antispastice și aromatizante.

Întrebuințări sânziene

După cum spuneam, sânzienele au numeroase întrebuințări, cunoscute din bătrâni. Cele mai cunoscute dintre acestea acoperă următoarele afecțiuni:

Digestive, cum ar fi enterocolitele, indigestiile neinfecțioase, diareea, icterul sau calculoza biliară

Renale, cum ar fi nisipul la rinichi, edemele renale, colibaciloza urinară

Genitale, precum cistitele, anexitele, nefritele, pielonefritele

Metabolice, precum obezitatea sau anemia

Pe lângă acestea, tratamentele cu sânziene pot atenua durerile reumatice și artrozice.

7 remedii naturiste pe bază de sânziene

Infuzie cu rol de calmare a sistemului nervos

Se infuzează 2 lingurițe de flori de sânziene albe în 250 ml de apă clocotită, timp de 2 minute și se bea când infuzia ajunge la o temperatură potrivită. Se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi. Pentru efect sedativ, se lasă la infuzat 4 minute și se consumă înainte de culcare.

Infuzie pentru afecțiunile renale

Se infuzează un amestec din părți egale de flori de sânziene galbene, plantă de urzică și plantă de splinuță, în 250 ml apă clocotită, timp de 3-4 minute. Se recomandă consumul a 3-4 căni pe zi, până la atenuarea simptomelor.

Tinctură din sânziene pentru tratamentul cistitei și nefritei

Tinctura se realizează din pulbere de flori de sânziene galbene, uscate în prealabil. Se amestecă 20 de linguri de pulbere într-un litru de alcool de 500 și se lasă la macerat aproximativ 14 zile. În fiecare zi, este important să amesteci conținutul din sticlă prin agitare. După perioada de macerație, se strecoară lichidul într-un recipient opac, obținându-se, astfel, tinctura. Se consumă 1-2 lingurițe pe zi, de 3 ori pe zi, timp de minim 2 săptămâni.

Unguent de sânziene pentru răni, furuncule și pete de bătrânețe

Unguentul se prepară din suc proaspăt de sânziene albe amestecat cu untură, din care se va obține o pastă omogenă, care poate fi aplicată local, pe rană, furuncule sau pe petele de bătrânețe. Se reaplică zilnică, până la vindecare. Acest unguent poate fi folosit și în tratamentul adjuvant al otitei.

Baie cu decoct de sânziene pentru bolile reumatice

Decoctul se obține din câteva linguri, maxim 7, de flori de sânziene galbene sau albe, uscate și mărunțite, amestecate într-un litru de apă. Amestecul se pune la fiert și se lasă să fiarbă preț de 20 minute, la foc mic. Se poate aplica local, sub formă de compresă, sau se poate amesteca într-o cadă cu apă în care te vei îmbăia. Dacă preferi varianta de baie, este important să stai în apa cu decoct minim 15 minute, pentru a-și face efectul.

Cataplasme pentru gușa exoftalmică

Cataplasma se obține din flori de sânziene galbene, proaspăt zdrobite, în amestec cu frunze proaspete de patlagină, care se aplică, apoi, local. Se repetă procedura de 2 ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor.

Gargară pentru afecțiunile glandei tiroide

Lichidul pentru gargară se obține din infuzie de flori de sânziene galbene. Pentru această infuzie concentrată vei avea nevoie de câteva lingurițe de flori uscate și mărunțite, amestecate în 250 ml de apă clocotită. O dată ce infuzia se răcește, o poți folosi pentru gargară, de preferat seara, înainte de culcare. Repetă gargara timp de 2 săptămâni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367