REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

''Săptămâna filmelor româneşti" deschide manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale

''Săptămâna filmelor româneşti" deschide manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale

Replica API 12 ianuarie 2019 | 00:00 324

"Săptămâna filmelor româneşti", care se desfăşoară la cinematograful Arta din Sfântu Gheorghe, deschide vineri seară seria manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale.

Printre filmele care vor fi prezentate în perioada 11-17 ianuarie se numără "Moromeţii 2", regizat de Stere Gulea, "Dacii liberi", în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan, comedia "Pup-o, mă!", în regia Cameliei Popa, drama "Dragoste 1. Câine" - Florin Şerban şi "Un om la locul lui", în regia Hadrian Marcu.

În avanpremiera Zilei Culturii Naţionale, duminică, de la ora 11,30, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe va avea loc un concert de muzică patriotică susţinut de corul "Voievozii munţilor" din Vâlcele iar de la ora 12, la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" va avea loc lansarea volumelor "Pe urmele poemului" şi "Anunţuri la mica publicitate" de Georgeta Mănilă şi "Monografia satelor din Câmpia Transilvaniei" de Vasile Lechinţan.

În cadrul manifestării, şeful secţiei române a Ligii Internaţionale a Profesorilor Esperantişti, prof. Mihai Trifoi, va susţine o prelegere cu tema "Limba Esperanto ca mijloc de promovare a limbii şi culturii române peste hotare", după care va fi lansat discul "Sentimente cu păsări", versuri în lectura poetului Ionel Simota.

Luni, Centrul de Cultură Arcuş, în parteneriat cu Centrul de Cultură al judeţului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Consiliului Judeţean Covasna, va organiza un concert de muzică de cameră şi un recital de poezie, sub genericul "Eminescu - muzică şi poezie", susţinut de violoncelistul Anton Niculescu, pianista Ana Maria Negrea şi actorul George Custura.

Marţi va avea loc evenimentul "Pe urmele lui Romulus Cioflec, între Sfântu Gheorghe şi Chişinău", precum şi prezentarea cărţii "Pe urmele Basarabiei", scrisă de acesta. Ambele evenimente vor avea loc la Casa Bastion din Sfântu Gheorghe de la ora 18 iar intrarea publicului va fi liberă.

Tot marţi, de la ora 18, Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe va prezenta spectacolul de poezie "Mâinile cuvintelor".

"Elevii clasei a X-a, secţia dramă, v-au pregătit superbe poeme de Paul Arva sub atenta coordonare a actriţei Camelia Paraschiv", au precizat gazdele.

În aceeaşi seară, de la 18,30, la ceainăria Tein Teahouse din Sfântu Gheorghe va avea loc lansarea cărţii "Sissi" a criticului de artă şi scriitorului Pavel Şuşară, în cadrul unui eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană din municipiu.

"'Sissi sau O scrisoare târzie pentru Elisabeta Amelia Eugenia de Wittelsbach, Împărăteasă a Austriei şi Regină a Ungariei, căreia toată Împărăţia îi spune Sissi' este un poem amplu, cu inserţii lirice şi referiri autobiografice bogate, din care se conturează şi o interpretare a spiritului existenţial-comunitar central şi est-european. În carte găsim, sub forma unei scrisori fictive, neexpediate, adresată lui Sissi, cu o naraţiune şi o poveste remarcabilă, o reconstituire personală a unei lumi extraordinare, în oglinda lumii noastre de astăzi. (...) Întâlnirea este prilejuită şi de faptul că, recent, cărţii apărute în original la Editura Tracus Arte în 2013 i-a fost editată varianta în limba maghiară, la Editura Lector din Târgu Mureş", au precizat organizatorii.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614