REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Săptămână rodnică la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica”: mere şi cărţi!

Săptămână rodnică la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica”: mere şi cărţi!

Replica API 31 octombrie 2016 | 00:12 351

O dată la patru ani, la finele lunii octombrie, în Şcoala „Gheorghe Ţiţeica” din Constanţa se derulează proiectul „Săptămâna mărului”, iniţiat de Neli Dimancea, profesor pentru învăţământul primar. Aceasta, când elevii fiecărei promoţii ajung în clasa a III-a, îi implică pe micuţi timp de cinci zile în activităţi legate de minunatul fruct. „Lectura creativă a Programei şcolare îi permite oricărui dascăl pasionat să iasă din rutină şi să îşi îndrume elevii spre activităţi în care fiecare dintre aceştia să fie pus în valoare, îmbinând resursele teoretice cu cele practice”, a declarat coordonatoarea proiectului.

Concret, în ziua de luni, şcolarii clasei a III-a B au abordat mărul din perspectivă ştiinţifică, familiarizându-se cu evoluţia acestuia de la sămână la fruct, într-o perpectivă interactivă susţinută de imagini şi filmuleţe concludente. Marţi, elevii au descoperit în biblioteca şcolii basmul „Prâslea cel voinic şi merele de aur” sub îndrumarea Ancăi Moşoiu, bibliotecara instituţiei, după care şi-au pus cele şase pălării gânditoare şi au plecat în căutarea „Legendei mărului”. Ora de matematică s-a transformat în calcul al cantităţilor de ingrediente necesare fabricării merelor în pijamale, o delicioasă reţetă pe care elevii au notat-o cu zece după degustarea produsului obţinut.

În același spirit, orele de engleză și de religie au presupus activități legate de fructul-temă a proiectului. Cei mici au învățat să dăruiască mere în semn de apreciere a activității unui cadru didactic – An apple for the teacher -, asemenea elevilor englezi și americani. Este de remarcat faptul că activitatea s-a extins și la nivelul claselor pregătitoare, elevii clasei a III-a B, împărțiți în grupuri de câte cinci, vizitându-i pe cei mai mici dintre școlari.

Ei le-au vorbit prichindeilor despre beneficiile mărului și le-au împărțit fructe proaspete, îndemnându-i spre a avea o conduită alimentară sănătoasă. În ansamblu, proiectul ”Săptămâna mărului” a presupus și implicarea părinților care au ajutat la fabricarea prăjiturilor cu ...mere, evident, și la plantarea câtorva puieți. A fost o reușită pentru părinți și pentru cadre didactice, hotărâți cu toții să transforme o săptămână obișnuită de școală într-o manifestare care să presupună modelarea de atitudini pozitive și de comportamente corecte din punct de vedere alimentar.

În altă ordine de idei, tot săptămâna trecuta, s-a derulat proiectul internațional ”Read for the record”. Joi, 27 octombrie, în cadrul unei ceremonii derulate la Hotelul ”Ibis”, Școala ”Gheorghe Țițeica” a primit premiul pentru cea mai mare comunitate din Constanța care a citit aceeași poveste în limba română și în limba engleză, The Bear ate your sandwich de Julia Sarcone-Roach. Instituția constănțeană a avut cel mare număr de elevi înscriși și cele mai multe aprecieri, fiind răsplătită cu o diplomă de merit, înmânată coordonatoarei proiectului, Alina Nedelcu, profesor pentru învățământul primar, și cu premii în cărți în valoare de 300 RON, care au fost donate bibliotecii școlii pentru a putea fi consultate de către toți cei interesați.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218