REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Sărbătoare de Florii - cerşetorie şi speculă cu salcie

Sărbătoare de Florii - cerşetorie şi speculă cu salcie

Replica API 18 aprilie 2011 | 00:00 118

Cerşetoria a fost în floare în ziua Floriilor la Constanţa. Ca întotdeauna, din peisaj nu au lipsit persoanele de etnie romă, care le-au băgat pe gât credincioşilor coroniţe din salcie, evident nesfinţite de biserică. La fel ca în anii trecuţi, constănţenii au mers ieri cu mic cu mare la cimitir şi acest lucru s-a putut observa în tot judeţul.

La Cimitirul Central, credincioşii au început să-şi facă apariţia încă de la primele ore ale dimineţii. Cu buchete de flori în mâini şi coşuri în care ţineau colivele, ei au mers la mormintele rudelor şi a prietenilor. Problema este că înainte de a-şi putea aprinde lumânările sau să împartă tradiţionalele pacheţele, ei au fost acostaţi de romii care încercau să scoată un ban în plus din vânzarea coroanelor din salcie. "Doar un leu, doamna! Ieftin! Sunt sfinţite!", strigau cât îi ţinea gura. Alţii, ca să fie siguri că scapă de marfă, o vindeau la "ofertă". "Două la un leu", ţipau cât îi ţineau plămânii. Pe lângă romii-afacerişti, cei care au ieşit în câştig ieri au fost comercianţii de flori, lumânări şi candele, dar şi cerşetorii. Un simplu fir de garoafă a costat un leu, patru lei firul de crizanteme şi nouă lei o candelă de mărime medie.

După cum prea bine se ştie, cimitirele reprezintă paradisul cerşetorilor. De la intrare şi până la ieşire, îi vedem la fiecare colţ, pe fiecare alee. "Mai am doi copii acasă şi n-am ce să le pun pe masă diseară. De-asta am venit în cimitir azi. Dacă aveam bani, nu mai stăteam la mila trecătorilor", a declarat Corina Bursuc, o tânără în vârstă de 32 de ani. Femeia a vânat un loc cât mai în faţă, în aşa fel încât credincioşii s-o vadă cât mai bine cât de amărâtă este şi cum stă cu copilul în braţe şi a aşteptat bani şi pachete cu mâncare de la oameni. Cazul nu a fost singular. Zeci de persoane, tinere sau mai puţin tinere, au zăcut ore-n şir pe cimentul rece al cavourilor sau direct pe pământ, aşteptând puţină compasiune din partea trecătorilor.(Mirabela PANFIL, Roxana CĂLINESCU)

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369