REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sărbătoarea Nawrez-ului, organizată în mai multe localități din Constanța

Sărbătoarea Nawrez-ului, organizată în mai multe localități din Constanța

Replica API 27 martie 2018 | 00:52 437

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat, în cadrul mai multor filiale locale, o serie de manifestări dedicate Sărbătorii venirii primăverii – Nawrez-ul.

Prima activitate dedicată Sărbătorii venirii primăverii a avut loc la Murfatlar, miercuri, 21 martie, zi în care în lumea turcică se sărbătorește Nawrezul. Au urmat în zilele următoare activități la Techirghiol, Tulcea, Constanța, Medgidia, Mangalia. În cadrul evenimentelor, copiii care frecventează cursurile Școlii Comunitare din cadrul UDTTMR au recitat poezii dedicate primăverii, iar ansamblurile uniunii au prezentat dansuri tradiționale tătărești. Nu a lipsit nici tradiționalul colind de Nawrez, interpretat, de asemenea, de elevii Școlii Comunitare, iar despre semnificația acestei sărbători au vorbit prof. Ghiuner Akmolla, prof. Neriman Ibraim, drd. Metin Omer.

Nawrezul este o sărbătoare a cărei vechime depăşeşte 5.000 de ani şi este considerată „ziua cea nouă”, când dă colţul ierbii, vremea se încălzeşte şi întreaga natură se trezeşte la o nouă viaţă. Altfel spus începe un an nou. Numeroase legende s-au ţesut de-a lungul timpului pe marginea semnificaţiilor acestei sărbători. Dintre ele, cea mai cunoscută este legenda Erghenekonului. Potrivit acesteia, în urmă cu mii de ani, datorită unei catastrofe naturale, oamenii au rămas închişi între zidurile unor munţi foarte înalţi, imposibil de escaladat. În faţa acestei situaţii nu puteau face altceva decât să-şi continue viaţa. În acest spaţiu în care s-au stabilit involuntar ei au găsit zăcăminte de cărbuni şi minereuri pe care le-au prelucrat, au crescut animale, ducând astfel o viaţă normală. Legenda spune că tot exploatând minereurile, peretele muntelui s-a subţiat şi un lup a fost văzut ieşind. I-au luat urma lupului şi mare le-a fost mirarea şi bucuria că au putut să iasă şi ei prin acel loc. Acea zi a corespuns cu ziua de 21 martie.

Săritul peste foc, aruncatul frunzelor de măslin în apa mării, serbări câmpeneşti, dar şi vopsitul ouălor şi grâul încolţit, toate acestea sunt obiceiuri ce ţin de sărbătorirea Nawrez-ului.

Un loc aparte îl ocupă şi colindul, tradiţie care se păstrează şi astăzi la turcii şi tătarii din Dobrogea. De asemenea, se obişnuieşte ca la colindat copiii să plece cu o creangă pe care o împodobesc cu batiste sau marame de diferite culori, lucrate manual.

Această sărbătoare este celebrată în fiecare an în mod special de către populația din lumea turcică.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
am acasa pe perete o carpeta ca-n poveste cu rapirea din serai
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102