REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"Sărbătoarea Paştelui în satul tradiţional", la Muzeul de Artă Populară

"Sărbătoarea Paştelui în satul tradiţional", la Muzeul de Artă Populară

Replica API 5 mai 2013 | 00:00 158

Obiceiuri şi ritualuri

Obiceiuri şi ritualuri

La Muzeul de Artă Populară Constanţa s-a deschis expoziţia temporară "Sărbătoarea Paştelui în satul tradiţional", care marchează celebrarea celei mai importante sărbători a creştinătăţii, Învierea Domnului. Expoziţia îşi propune reconstituirea unui segment al spaţiului locuinţei ţărăneşti, şi anume peretele de răsărit cu icoane protectoare, constituit ca un adevărat altar dedicat sărbătoririi Paştelui.

Sunt expuse obiecte din patrimoniul propriu, reprezentative pentru toate zonele etnografice ale ţării: Moldova, Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Icoanele pictate pe sticlă şi lemn, având ca tematică "Răstignirea", "Plângerea" şi "Învierea" lui Iisus, provin din renumite centre de iconari din secolele al XVIII- lea şi al XIX-lea din Transilvania şi Moldova, precum şi din ateliere greceşti şi lipoveneşti din Dobrogea. Ţesăturile din interior, constând în scoarţe şi ştergare, sunt selectate pe criteriul funcţiilor decorative prilejuite de această sărbătoare, fiind asociate vaselor din ceramică cu funcţie ceremonială şi de uz. Punctul de maxim interes este constituit de prezentarea colecţiei de ouă încondeiate cu ceară de albine, meşteşug în care au excelat mai ales satele din Bucovina de Nord şi Moldova, dar şi ouă provenind din satele dobrogene, unde s-a preluat şi s-a adaptat tradiţiilor locale acest frumos meşteşug artistic legat de sărbătorile pascale.

Cum se încondeiază ouăle - culori şi simboluri

"Sărbătorile religioase au tradiţii comune pe tot spaţiul românesc. Femeile dobrogene au învăţat să decoreze ouăle cu "modele" de la populaţia venită din Moldova şi l-au adaptat specificului local. Ouăle pot fi "încondeiate", "muncite", sau "decorate cu chişiţa" (instrument rudimentar format dintr-un beţişor de lemn, care are în capăt o bucată foarte subţire de ţeavă, legat cu sârmă). Instrumentul se introduce în ceara de albine topită, apoi este trasat pe suprafaţa oului alb, un anumit model cu o reţea de linii. Următoarea etapă este introducerea oului în cea mai deschisă culoare care va fi prezentă pe ou (galben), vopseaua fiind rece pentru a nu topi ceara de albine, după care se acoperă din nou cu o reţea de linii şi se introduce în altă culoare (roşu) ş.a.m.d., operaţiunea repetându-se până se ajunge la cinci culori. În final se îndepărtează cu o cârpă încălzită toate straturile de ceară şi oul rămâne decorat în culorile respective. Motivele decorative de pe ou pot fi simboluri creştine (crucea, spirala, meandrul, albina, porumbelul), simboluri agrar-pastorale (grapa, plugul, secera, furca de tors), simboluri vegetale (frunza de stejar, frunza de fag, ramura de brad, spicul de grâu) şi simboluri solare (steaua, soarele, luna). Specificul din Dobrogea este bicromia galben-roşu şi motivele decorative mai simple, cum ar fi: frunza de stejar, plugul şi grapa, crucea sau iniţialele creştine, soarele şi luna", a explicat, pentru "Replica", Ioana Tompe, muzeograf la Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Cei care ciocnesc ouăle de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă

În anii trecuţi muzeul îşi permitea să aducă femei specialiste în încondeierea ouălor, care demonstrau pe viu cum se realizează această operaţiune. Acum, bugetul nu mai permite lucrul acesta. Expoziţia este însoţită de un bogat material documentar care prezintă obiceiuri şi ritualuri practicate în lumea satului tradiţional de Florii, în Săptămâna Mare, în Săptămâna Luminată şi în zilele de Paşte, tehnica încondeierii ouălor cu ceară de albine şi semnificaţia motivelor decorative întâlnite pe acestea. Totodată, din standul de vânzare al muzeului, vizitatorii pot achiziţiona ouă încondeiate şi icoane ţărăneşti pictate pe sticlă şi lemn, cu teme religioase legate de această sărbătoare. "Tradiţia populară spune că cei care ciocnesc ouăle de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. De asemenea se crede că în dimineaţa de Paşte este bine să speli obrazul cu apă neîncepută, în care ai pus un ban de argint, o crenguţă de busuioc şi un ou roşu, pentru a fi sănătos tot anul. În Dobrogea, obiceiul este de a ascunde ouă roşii în cuibarul păsărilor pentru spor la pui. În alte zone se îngroapă un ou roşu sub pragul casei sau la hotarul moşiei pentru protecţia împotriva furtunii", a mai declarat Ioana Tompe, muzeograf la Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102