REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Sărbători în spital: 12 bebeluşi abandonaţi au parte de Crăciun din mila cadrelor medicale

Sărbători în spital: 12 bebeluşi abandonaţi au parte de Crăciun din mila cadrelor medicale

Replica API 26 decembrie 2011 | 00:00 117

12 copii îşi vor petrece sărbătorile abandonaţi în spital. Majoritatea provin din familii de etnie romă, destrămate. Din cei 12 copilaşi, 3 sunt internaţi la reanimare cu boli destul de grave, unul fiind hidrocefal şi cu şanse minime de supravieţuire, cel de-al doilea diagnosticat cu encefalopatie iar cel de-al treilea cu infecţii intercurente. Cert este că au nevoie de supraveghere permanentă. Întorcându-ne atenţia către secţia de pediatrie, găsim 9 bebeluşi până într-un an, fiecare în pătuţul lui.

Cuminţi cum rar mai vedem, cu degeţelele în guriţă şi cu zâmbete pe faţă când văd chip de om prin salonul lor. Câţiva dintre ei sunt abandonaţi definitiv, dar mai sunt şi cei care au parte de vizita părinţilor. În această "categorie" intră doi băieţi, gemeni, născuţi în septembrie şi abandonaţi în maternitate, după care, prin octombrie, părinţilor li s-a făcut milă şi i-au luat acasă. Acest lucru nu a durat foarte mult, la începutul lui decembrie fiind aduşi înapoi. Cam aceasta este soarta micuţilor abandonaţi în spital, care sunt nevoiţi să trăiască din mila celor din jur. "În momentul de faţă avem 6 copii, până într-un an, pe secţia de pediatrie şi 3 internaţi la reanimare. Din cei 12, doar unul are peste doi anişori şi, da, este la reanimare. La naştere sunt lăsaţi în maternitate, acolo se anunţă protecţia copilului că a fugit mama, sau depinde de situaţie, sunt ţinuţi acolo până la vârsta de două luni şi dacă nu se rezolvă dosarul de protecţie sau nu revine mama să-l ia acasă, sunt transferaţi în pediatrie unde îi ţinem cât este nevoie, până la soluţionarea dosarelor. Majoritatea provin din familii de etnie romă, cu o educaţie care lasă de dorit, cu mame minore, unde practic avem grijă de doi copii, nu de mamă şi de copil. Ni s-au întâmplat cazuri ca mama să se interneze cu copilul şi ca ea să fugă. Tot abandon este şi acesta. Acum avem noroc cu sărbătorile de iarnă, perioadă în care toţi îşi fac milă şi mai trimit cadouri. Doar aşa am mai făcut rost şi noi de pampers sau hăinuţe, pentru că în rest punem mână de la mână să le mai luăm câte un pampers. Apoi mai sunt cazurile când vin şi îi lasă doar pe timpul iernii pentru că nu au condiţii acasă, apoi vin şi îi iau în primăvară. Cert este faptul că faţă de anii trecuţi, abandonul este în scădere, ceea ce este îmbucurător", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Vali Rugină, asistenta şefă a secţiei de pe pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614