REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sărbătorile se anunţă mai liniştite: A FOST DESTRUCTURATĂ cea mai mare GRUPARE de HOŢI din locuinţe

Sărbătorile se anunţă mai liniştite: A FOST DESTRUCTURATĂ cea mai mare GRUPARE de HOŢI din locuinţe

Replica API 8 decembrie 2016 | 00:00 291

Ponturi care pun pe fugă infractorii!

Ponturi care pun pe fugă infractorii!

sursa foto hir.ma

Cum hoţii din locuinţe pândesc la tot pasul, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă atunci când oamenii pleacă de la domicilii pentru a-şi petrece vacanţele, oamenii legii sunt în gardă. Însă, situaţia de la malul mării vine cu veşti ceva mai bune şi asta pentru că aceste infracţiuni sunt în scădere cu aproape 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De precizat este că totul a plecat de la faptul că, în luna martie, au fost prinşi doi indivizi care dăduseră zeci de spargeri.

Infractorii îşi freacă mâinile când se apropie sărbătorile de iarnă întrucât este perioada în care oamenii pleacă de la domicilii şi pot opera în voie. Însă, la malul mării, aceste infracţiuni sunt în scădere cu 8,96% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit informaţiilor noastre, spiritele s-au mai calmat din momentul în care doi indivizi, suspectaţi că au spart zeci de locuinţe, au ajuns după gratii. Amintim că poliţiştii din cadrul BIC al municipiului Constanţa şi cei din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale ai IPJ Constanţa, în seara de marţi, 15 martie, au prins doi indivizi, Florin Ghiţă şi Sinan Lapte.

Pentru prinderea lor, oamenii legii au apelat la armele din dotare, efectuând 12 focuri de armă, în plan vertical, fără ca vreo persoană să fie rănită. Precizăm că suspecţii au fost depistaţi pe raza municipiului Constanţa, pe strada Bucuriei. Sinan Lapte, din Hârşova, este cunoscut cu antecedente penale. Spre exemplu, el a mai fost arestat şi în 2011, tot pentru furturi din locuinţe. La acea vreme, printre păgubiţi s-a aflat şi omul de afaceri Marian Cartoafă, a cărei vilă, situată pe raza Secţiei 1 Poliţie, a fost călcată de hoţi. Prejudiciul s-a ridicat la 50.000 de lei.

Totodată, precizăm că el a intrat în atenţia oamenilor legii şi în 2007, când a fost prins tot cu focuri de armă pe raza Secţiei 2 Poliţie. Alături de el se aflau şi Tătar Sinan, dar şi Bacî Asan, ultimul fiind rănit şi dus la spital. Şi Florin Ghiţă este cunoscut cu antecedente penale, în 2015 fiind „vizitat” de mascaţi. La acea dată, oamenii legii au stabilit că acesta ar fi comis 5 infracţiuni de furt şi tentative de furt din locuinţe, pe raza municipiului Constanţa în intervalul 14.11.2015 - 7.12.2015. Totodată, în sarcina lui Florin Ghiţă, s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

„Ponturi” pentru descurajarea hoţilor din locuinţe

Chiar şi aşa, oamenii legii că recomandă ca atunci când părăsiţi locuinţa, mai ales pe timpul nopţii, să lăsaţi un aparat radio în funcţiune sau o lumină aprinsă. Montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate sau o sirenă de exterior pentru a-i deruta pe hoţi. Achiziţionaţi întrerupătoare cu temporarizare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina. Nu faceţi cunoscut, prin postarea de reţelele de socializare sau prin alte mijloace, a locului unde păstraţi valorile şi nu vă lăudaţi cu cantitatea şi calitatea lor! Nu ţineţi sume mari de bani în casă, neasigurate, şi nici nu lăsaţi impresia că deţineţi asemenea sume, aceeaşi recomandare fiind valabilă şi cu privire la bijuterii.

Nu ezitaţi să întrebaţi persoanele străine pe care le întâlniţi în apropierea locuinţei dumneavostră pe cine caută. Sprijiniţi-vă vecinii atunci când aceştia vă solicită, în scopul reţinerii unor persoane suspecte care opun rezistenţă. Totodată, trebuie cunoscut faptul că hoţii sunt foarte atenţi înainte de a da „lovitura”, ei „testând” praful de pe clanţa uşii pentru a-şi da seama de cât timp lipsesc proprietarii de acasă, dar şi frecvenţa cu care se aprinde lumina în locuinţă. Prin urmare, rugaţi o persoană apropiată să se „ocupe” de aceste mici detalii în cazul în care plecaţi pentru o perioadă mai lungă. Dacă sunteţi victimă a furturilor din locuinţă sesizaţi poliţia şi nu atingeţi sau mişcaţi de la locul lor lucrurile din imobil şi, pe cât posibil, interziceţi accesul altor persoane în câmpul infracţional, pentru a nu distruge mijloace de probă!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102