REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Sărbătorim 135 de ani de la alipirea Dobrogei la patria mamă

Sărbătorim 135 de ani de la alipirea Dobrogei la patria mamă

Replica API 14 noiembrie 2013 | 00:00 377

În data de 14 noiembrie 1878, Dobogea a revenit la patria-mamă. Acum, după 135 de ani de la acest moment istoric, în Constanţa sunt organizate o serie de evenimente tocmai pentru a-i marca importanţa.

Astfel, Biblioteca Judeţeană "I. N.Roman " din Constanţa organizează evenimentul "14 noiembrie- Ziua dobrogenilor" ce presupune o expoziţie de documente"Dobrogea- 135 de ani" în holul de la parter, o masă rotundă cu tema "Ziua Dobrogei, ziua tuturor dobrogenilor", la care vor participa elevi ai Şcolii Generale nr. 28 şi cei ai Liceului Tehnologic"Gheorghe Miron Costin" din Constanţa. De asemenea, biblioteca va mai organiza un tur pentru a prezenta colecţiile speciale de cărţi şi va oferi semne de carte, dar şi volume vizitatorilor. Techirghiolul va organiza o masă rotundă, "Povestind despre Dobrogea" la care vor lua parte veterani de război şi elevi ai Liceului Teoretic din localitate, iar Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa va proiecta un film istoric românesc de lungmetraj, "Războiul de independenţă", în care a fost recunoscută independenţa României şi unirea Dobrogei cu România, film oferit de Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa.

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Custurea Gabriel, director MINAC va ţine un discurs de întâmpinare şi domnul Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa va rosti un discurs omagial, începând cu ora 11.30. De asemenea, se va prezenta discursul AFCN privind "Interferenţe culturale dobrogene româno-turce" (în parteneriat cu Institutul de Turcologie şi Studii Central Asiatice din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai" Cluj Napoca), dr. Tasin Gemil va prezenta volumul "Moştenirea Culturală Turcă în Dobrogea", iar ansamblurile folclorice "Dobrogeanca" (Centrul Cultural "Ovidiu") şi "Fidanlar" (UDTR) vor susţine dansuri tradiţionale româneşti şi turceşti. Tot la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa , Carmen Bulzan lansează volumul "Ada Kaleh, insula amintirilor" al lui Carmen Bulzan. Centrul Cultural Judeţean Constanţa "Teodor T. Burada" organizează împreună cu Teatrul de Stat Constanţa o expoziţie de fotografie documentară în holul Teatrului de Stat Constanţa şi la ora 18.00 spectacolul dedicat împlinirii a 135 de ani de la unirea Dobrogei cu România, susţinut de cursanţii Centrului Cultural Judeţean "Teodor T. Burada".

La Pavilionul Expoziţional Constanţa, începând cu ora 17:00, va avea loc vernisajul de ceramică, pictură şi iconografie, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România - filiala Constanţa. Desigur că acest eveniment va fi celebrat şi în cadrul Muzeului de Artă Constanţa, organizeazând o expoziţie de pictură modernă, inspirată de peisajul dobrogean şi de oamenii săi. Expoziţia cuprinde lucrări de Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Ştefan Dimitrescu, Vasile Popescu, Camil Ressu etc. şi pune în valoare spaţiul dobrogean.Vernisajul va avea loc joi, 14 noiembrie, orele 11.30, la sediul Muzeului de Artă Constanţa.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367