rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sarcoidoza: ce este, cauze, simptome și tratament

Sarcoidoza este o afecțiune inflamatorie considerată rară, deși unii oameni de știință afirmă că ar putea fi, în realitate, slab diagnosticată. Boala cauzează apariția unor mici pete de țesut roșu și umflat, numite granuloame, în diverse organe.

De obicei, afectează plămânii și pielea. Boala duce la o imunitate exagerată, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar, care în mod normal protejează organismul de infecții și boli, reacționează disproporționat și deteriorează propriile țesuturi ale corpului, scrie doc.ro.

Sarcoidoza poate fi periculoasă dacă o persoană nu știe că este afectată și nu cere sfatul medicului. Această boală poate afecta persoanele de orice vârstă, gen și rasă, dar cel mai frecvent apare la adulții cu vârste între 20 și 40 de ani, în special la femei.

Sarcoidoza apare rar în timpul sarcinii (la 9 femei din 100.000), studiile arătând că dacă gravida are această boală, fătul nu este afectat. Femeia însărcinată care suferă de sarcoidoză este, însă, expusă riscului de evenimente negative în timpul sarcinii, cum ar fi tromboembolismul venos, preeclampsia, embolia pulmonară, nașterea prematură și hemoragia postpartum.

Sarcoidoza afectează cu precădere plămânii și tinde să difere în funcție de populație: de exemplu, persoanele din nordul Europei tind să aibă afectare oculară cauzată de sarcoidoză, iar japonezii tindă să se confrunte cu complicații cardiace.

Nu există nici un remediu specific pentru sarcoidoză, dar majoritatea persoanelor se descurcă foarte bine fără tratament sau doar cu un tratament minim. În unele cazuri, sarcoidoza dispare de la sine, în altele, poate dura ani întregi și poate provoca leziuni ale organelor. De aceea este foarte important ca, la apariția simptomelor, să se ceară sfatul medicului.

Tipuri avansate de sarcoidoză

Deși majoritatea persoanelor cu sarcoidoză își pot gestiona destul de ușor boala, unii pacienți dezvoltă tipuri de sarcoidoză asociate cu rezultate mai slabe, cum ar fi sarcoidoza pulmonară rezistentă la tratament, sarcoidoza cardiacă, neurosarcoidoza sau sarcoidoza cu afectare multiplă de organe.

Sarcoidoza pulmonară

10-20% dintre pacienții cu sarcoidoză dezvoltă boli pulmonare rezistente la tratament - în primul rând fibroză pulmonară și hipertensiune pulmonară. Aceste complicații sunt principala cauză de deces asociată cu sarcoidoza. Nu există nicio modalitate de a prezice care pacienți cu sarcoidoză pulmonară vor dezvolta fibroză sau dacă tratamentele scad acest risc.

Sarcoidoza cardiacă

Sarcoidoza cardiacă este a doua cauză principală de deces din pricina sarcoidozei și poate apărea brusc prin aritmia ventriculară, un tip de ritm cardiac anormal. Multe medicamente pot trata sarcoidoza cardiacă, iar cei care dezvoltă tahicardie ventriculară pot beneficia de un defibrilator implantabil pentru a preveni moartea subită. Transplantul de inimă este o opțiune pentru unii pacienți.

Neurosarcoidoza

Oamenii de știință nu știu prea multe despre neurosarcoidoză, inclusiv cât de frecventă este sau ce impact are asupra pacienților. Acest lucru se întâmplă deoarece experții nu au ajuns la un consens cu privire la caracteristicile bolii și criteriile pentru stabilirea unui diagnostic. Când neurosarcoidoza este recunoscută devreme, este tratabilă cu succes.

Sarcoidoza cu afectare multiplă de organe

Câte organe sunt implicate în asociere cu această boală variază destul de mult de la o persoană la alta. Unele simptome necesită tratament pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, în timp ce altele necesită tratament pentru a îmbunătăți durata de viață.

Cauze și factori de risc pentru sarcoidoză

Cauza exactă a sarcoidozei nu este cunoscută. Unele persoane par să aibă o predispoziție genetică pentru a dezvolta boala, care poate fi declanșată de bacterii, virusuri, praf sau substanțe chimice. Acest lucru provoacă o reacție excesivă a sistemului imunitar și celulele imunitare încep să se adune într-un model de inflamație numit granulom. Pe măsură ce granuloamele se acumulează într-un organ, funcția acestuia poate fi afectată.

Factorii de risc pentru sarcoidoză sunt:

vârsta și sexul (deși boala poate apărea la orice vârstă, se instalează adesea între 20 și 40 de ani, iar femeile sunt oarecum mai susceptibile);

rasa (persoanele de origine africană și cele de origine nord-europeană au o incidență mai mare a sarcoidozei);

istoricul familial (dacă cineva din familie a avut sarcoidoză, crește riscul ca și moștenitorii să dezvolte boala).

Sarcoidoza poate apărea ocazional la mai mulți membri ai familiei, dar nu există dovezi clare că starea este moștenită. Boala nu este infecțioasă, deci nu poate fi transmisă de la o persoană la alta.

Simptome sarcoidoză

Sarcoidoza este o boală imprevizibilă, care afectează diferit oamenii. Unii au o formă ușoară de boală, care dispare fără tratament, alții fac complicații cu care se luptă timp de mulți ani. Simptomele sarcoidozei pot să difere în funcție de organuele afectate.

Simptome pulmonare sarcoidoză

Plămânul este organul cel mai des afectat de sarcoidoză., aproape 90% dintre cazurile de boală fiind sarcoidoză pulmonară. Simptomele frecvente sunt:

Tuse seacă

Dificultăți de respirație, wheezing (șuierat), dureri la respirație

Dureri în piept și senzație de strânsoare

În cazuri rare, tuse cu sânge.

Simptome cutanate sarcoidoză

Sarcoidoza poate cauza probleme ale pielii, cum ar fi:

O erupție de umflături roșii sau roșu-violet, situate de obicei pe tibie sau pe glezne, care pot fi calde și sensibile la atingere

Leziuni pe nas, obraji și urechi

Zone de piele care sunt mai închise sau mai deschise la culoare

Formațiuni crescute sub piele (noduli), în special în jurul cicatricilor sau al tatuajelor.

Simptome oculare sarcoidoză

Aproximativ un sfert dintre persoanele cu sarcoidoză au simptome oculare, cele mai multe dintre ele tratabile. Simptomele oculare includ:

Senzație de arsură, mâncărime, durere

Uscăciune oculară

Înroșirea ochilor

Tulburări de vedere precum vedere în ceață sau cu pete nerge

Sensibilitate la lumină

Mici excrescențe galbene pe ochi.

Simptome cardiace sarcoidoză

Toate persoanele bolnave de sarcoidoză ar trebui testate pentru simptome cardiace, deparece bolile de inimă pot fi extrem de grave. Simptomele cardiace în sarcoidoză includ:

Ritm cardiac neregulat

Tuse, scurtarea respirației, senzație de leșin

Durere în piept

Oboseală

Edem.

Alte simptome sarcoidoză

Alte simptome care pot fi asociate cu sarcoidoza sunt durerile articulare, durerile de cap, pierderea în greutate, umflarea nodulilor limfatici la nivelul feței, gâtului, axilelor și zonei inghinale, senzație generală de rău.

Diagnostic sarcoidoză

Sarcoidoza poate fi dificil de diagnosticat, având în vedere că în fazele inițiale are simptome similare cu ale altor afecțiuni. Un diagnostic timpuriu de sarcoidoză, însă, este necesar pentru prevenirea eventualelor complicații ale bolii.

Nu există un test de laborator care să indice precis sarcoidoza, ci medicii se bazează pe o varietate de teste și proceduri pentru a depista această boală. Pentru confirmarea unui diagnostic de sarcoidoză, un pacient trebuie să îndeplinească mai multe criterii: simptomele pe care le are trebuie să se explice prin această boală, alte boli trebuie să fi fost deja excluse și ar trebui să existe dovezi microscopice de prezență a granuloamelor.

Dacă simptomele sugerează că este vorba de o sarcoidoză pulmonară, este posibil ca medicul să recomande o radiografie toracică sau o tomografie computerizată (CT) a plămânilor pentru a căuta semne ale afecțiunii.

În unele cazuri, medicii ar putea dori să examineze interiorul plămânilor folosind un tub lung, subțire și flexibil, cu o sursă de lumină și o cameră la capăt (un endoscop) care se introduce prin gât. O mică probă de țesut pulmonar poate fi, de asemenea, îndepărtată în timpul acestui test, astfel încât să poată fi studiată la microscop (biopsie).

Dacă medicul consideră că este posibil ca pacientul să aibă sarcoidoză care afectează alte organe - cum ar fi pielea, inima sau ochii - vor fi recomandate de obicei scanări sau examinări ale acestor zone (electrocardiogramă, analize de sânge, examen ocular etc.).

Odată diagnosticată boala, medicul va evalua severitatea acesteia, dacă este susceptibilă să progreseze sau să se stabilizeze, dacă este nevoie de tratament și dacă da, de ce fel de tratament.

Complicații sarcoidoză

Unele cazuri de sarcoidoză cauzează probleme de sănătate pe termen lung.

Sarcoidoza pulmonară netratată poate duce la cicatrici permanente în plămâni (fibroză pulmonară), ceea ce face dificilă respirația și uneori provoacă hipertensiune pulmonară.

Sarcoidoza cardiacă are ca rezultat formarea unor granuloame în inimă, care pot perturba ritmul cardiac, fluxul sangvin și funcția normală a inimii. În cazuri rare, această situație poate duce la deces.

De asemenea, inflamația cauzată de sarcoidoză poate afecta aproape orice parte a ochiului și poate provoca leziuni ale retinei, care în cele din urmă să ducă la orbire. În cazuri rare, sarcoidoza poate cauza cataractă și glaucom.

Sarcoidoza poate afecta și modul în care corpul gestionează calciul, ceea ce poate duce la formarea pietrelor la rinichi și poate reduce funcția renală. În cazuri rare, acest lucru poate duce la insuficiență renală.

Un număr mic de persoane cu sarcoidoză dezvoltă probleme legate de sistemul nervos central, atunci când granuloamele se formează în creier și în măduva spinării. Inflamația nervilor faciali, de exemplu, poate provoca paralizie facială.

Tratament sarcoidoză

Multe persoane cu sarcoidoză nu au nevoie de tratament, deoarece afecțiunea dispare adesea de la sine, de obicei în câteva luni sau în câțiva ani, fără să provoace daune organismului. În aproximativ 30% dintre cazuri, însă, boala se agravează și poate chiar să pună viața în pericol, de aceea e necesar un consult medical dacă apar simptome.

Tratamentul pentru sarcoidoză poată include anumite medicamente, fizioterapie, intervenție chirurgicală și remedii la domiciliu. Dacă sarcoidoza apare la o femeie însărcinată, medicul va alege împreună cu pacienta cel mai eficient tratament care să nu dăuneze sarcinii, după ce îi prezintă opțiunile și riscurile.

Tratament medicamentos sarcoidoză

Corticosteroizii sunt considerați tratamentul de primă linie pentru sarcoidoză, aceștia pot să încetininească, să oprească sau chiar să prevină deteriorarea organelor prin reducerea inflamației cauzate de sarcoidoză. În funcție de organul afectat, medicul poate prescrie corticosteroizi inhalatori (pentru sarcoidoză pulmonară), injecții pentru simptomele cutanate generate de sarcoidoză sau picături pentru simptomele oculare date de această boală.

Și medicamentele imunosupresoare (metotrexat, leflunomidă, azatioprină, micofenolat mofetil, ciclofosfamidă) pot contribui la controlarea simptomelor, la reducerea inflamației și la prevenirea leziunilor organelor.

Inhibitorii factorului de necroză tumorală-alfa (TNF-alfa), precum infliximab, etanercept, adalimumab, pot fi, de asemenea, utili în tratarea sarcoidozei care nu a răspuns la alte tratamente.

Hidroxiclorochina și clorochina, medicamente antimalarie, sunt de asemenea utilizate în tratamentul sarcoidozei, când pacientul se confruntă cu leziuni cutanate sau cu un nivel prea mare de calciu în sânge.

Și alte medicamente pot fi utilizate pentru a trata simptome specifice sau complicații ale sarcoidozei, cum ar fi talidomida, pentoxifilina și tetraciclinele (minociclină, doxiciclină).

Intervenție chirurgicală sarcoidoză

Transplantul de organ poate fi luat în considerare dacă sarcoidoza a afectat grav plămânii, inima sau ficatul unei persoane cu sarcoidoză.

Alte tratamente sarcoidoză

În funcție de simptome și complicații, medicul poate recomanda și alte tratamente pentru sarcoidoză: fizioterapie pentru a reduce oboseala și pentru a îmbunătăți forța musculară, reabilitare pulmonară pentru a reduce simptomele respiratorii sau un stimulator cardiac sau defibrilator implantat pentru aritmii cardiace.

Monitorizare continuă sarcoidoză

E necesar ca persoanele diagnosticate cu sarcoidoză să meargă la controale medicale regulate, fie că li s-a recomandat un tratament pentru această boală, fie că nu. Monitorizarea poate include diferite teste cum ar fi analizele de sânge și de urină, radiografiile etc.

Remedii la domiciliu pentru sarcoidoză

E important ca persoanele cu sarcoidoză să respecte tratamentul prescris de medic și să-l infomeze dacă au apărut simptome noi. De asemenea, dacă persoana se simte mai bine cu tratamentul indicat, nu trebuie să-l întrerupă decât cu acordul medicului.

Angajarea în exerciții fizice regulate poate îmbunătăți starea de spirit, poate întări mușchii și poate ajuta la reducerea oboselii asociată cu sarcoidoza, care interferează cu activitățile zilnice. Alegerile de viață sănătoase contează și ele în gestionarea sarcoidozei: adoptarea unei alimentații echilibrate, menținerea unei greutăți normale, gestionarea stresului.

Prevenire sarcoidoză

Având în vedere că sarcoidoza nu este o boală pe deplin înțeleasă, nici metodele de prevenire s-ar putea să nu funcționeze în toate cazurile. Reducerea riscului de sarcoidoză se poate face prin evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool și evitarea expunerii la substanțe toxice (gaze, vapori toxici etc).

marţi, 1 decembrie 2020633
Comentarii
mai mult...Sănătate
23 ian 00:00SănătateAndrei Baciu: România este peste media europeană în ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-COVID

România este peste media europeană ca performanţă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19, devansând ţări cu...411

23 ian 00:00SănătateColesterolul mărit la adolescenți: cauze și tratament431
23 ian 00:00SănătateUnele bacterii ar putea ajuta la detectarea proteinelor cauzatoare de cancer392
23 ian 00:00SănătateStudiu: Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați scade riscul de boli oculare

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și cu conținut mai mare de grăsimi sănătoase și de proteine...403

23 ian 00:00SănătateAlimente care cresc imunitatea la copii: ce e bine să mănânce în sezonul rece429
23 ian 00:00SănătateCele mai comune efecte adverse ale tratamentului hepatitei C395
23 ian 00:00SănătateDiabetul și răceala: ce măsuri trebuie să ia diabeticii când se îmbolnăvesc

Răcelile din timpul iernii - mai ales că, de multe ori, nu răcim o singură dată în sezonul rece, ci de mai multe...433

23 ian 01:00SănătatePudra kale: ce este, ce beneficii are și cum o poți consuma416
23 ian 00:00Sănătate15 ponturi care te ajută să slăbești fără cura de slăbire486
23 ian 00:00Sănătate4 alimente pe care nu e bine să le consumi reîncălzite

E un obicei rămas, cum s-ar spune, din bătrâni, să gătim mai multă mâncare decât pentru o singură servire,...490

23 ian 00:00SănătateStudiu: Un dezechilibru la nivelul florei microbiene intestinale se află la originea Alzheimer410
23 ian 00:00SănătateDe ce este important un sistem endocrin echilibrat393
Vremea
9.1°9.1° - 9.2° duminică, 24 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 88%
Vânt: 12.14 m/s
Presiune: 1005 milibari

Loto
6/4926128124924
5/40422540921
joker41251383113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 ian 00:00SportSepsi OSK Sfântu Gheorghe - Astra Giurgiu 4-1

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a învins-o pe Astra Giurgiu cu scorul de 4-1 (3-0), sâmbătă, pe teren propriu, într-un...136

23 ian 00:00SportVictorii clare pentru CSM Târgovişte şi CSM Volei Alba Blaj, în Divizia A1

CSM Târgovişte şi CSM Volei Alba Blaj, primele două clasate, au câştigat clar primele lor meciuri jucate, vineri,...449

23 ian 00:00SportSepsi-SIC Sfântu Gheorghe, calificată în premieră în optimile EuroCup

ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe s-a calificat în premieră în optimile de finală ale competiţiei feminine de baschet...447

23 ian 00:00SportChindia Târgoviște vs Academica Clinceni 2-1 / Cele două echipe au făcut rocada în clasament

Formaţia Chindia Târgovişte a învins, vineri, pe teren propriu, cu scorul de 2-1, echipa Academica Clinceni, în...430

Local
23 ian 18:34LocalSUPĂRARE mare în cartierul COMPOZITORI, din cauza MORMANELOR de GUNOI

În cartierul constănţean Compozitori, pe lângă problemele generate de lipsa asfaltului pe străzi şi a...1193

23 ian 23:03LocalCOVID-19: 101 de CAZURI NOI la Constanţa, 2.699 pe țară

Până vineri, 22 ianuarie a.c., pe teritoriul României, au fost confirmate 706.475 de cazuri de persoane infectate cu...1340

23 ian 10:55LocalMembrul unui GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, PRINS la MEDGIDIA

1864

23 ian 23:05LocalViceprimarul municipiului București, Stelian Bujduveanu, în vizită la Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, și viceprimarul, Ionuț Rusu, au primit vineri, 22 ianuarie a.c.,...1209

23 ian 00:02LocalSLN: Peste 200 de navigatori, înregistrați în câteva ore în programul de vaccinare anti-COVID

Sindicatul Liber al Navigatorilor a inițiat demersul și împreună cu Asociația Națională a Agențiilor de Crewing...939

23 ian 23:03LocalConsilierii au aprobat înființarea societății Termoficare Constanța

Consiliul Local al Municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă extraordinară, vineri, 22 ianuarie 2021. Pe...2291

23 ian 23:04LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 3,01

Incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să scadă. Potrivit datelor furnizate de către...1222

23 ian 23:04LocalIndivid, PERICOL PUBLIC din CONSTANȚA, săltat de oamenii legii!

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, la data de 21 ianuarie a.c., au identificat un bărbat,...2016

23 ian 23:04LocalCONSTANȚA: Pe șoferii BEȚI CRIȚĂ nici mașinile nu-i mai suportă și încearcă să se 'SINUCIDĂ'

1364

Politică
23 ian 02:33PoliticăVictor Negrescu: „Sistemul educaţional a fost tratat ca un element secundar de multe guvernări“

Vicepreşedintele Comisiei de Educaţie din Parlamentul European, Victor Negrescu, a declarat joi că sistemul...449

23 ian 00:00PoliticăMinistrul Aurescu pledează pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o discuţie online cu reprezentanţii conducerii Comitetului Evreiesc...431

23 ian 00:05PoliticăCiolacu: Avem în continuare o criză sanitară evidentă, nedepăşită şi necontrolată

691

Interviuri
15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori...1859

12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...1843

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

4712

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...3863

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3393

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

3331

Monden
23 ian 00:00MondenTotul despre Denise Rifai, prezentatoarea emisiunii 40 de întrebări de la Kanal D

Denise Rifai este una dintre cele mai apreciate apariții de pe micul ecran. Prezentatoarea TV s-a făcut remarcată...1019

23 ian 00:00MondenMarius Manole, critici la adresa TVR, după ce conducerea ar fi refuzat să îl plătească: „Mi-au spus că nu sunt bani“

Asta după ce, în luna noiembrie a anului trecut ar fi trebuit să înceapă filmările unei producții. Însă...478

23 ian 00:00MondenJennifer Lopez, surprinsă de paparazzi într-o postură indecentă

656

Mapamond
23 ian 00:00MapamondGermania: Un bărbat a murit după ce s-a reinfectat cu COVID-19

Un bărbat care s-a infectat a doua oară cu COVID-19 a murit în sudul Germaniei, au anunţat oficialii locali, acesta...460

23 ian 00:00MapamondCoronavirus: Suedia extinde o serie de restricţii până la 7 februarie

Guvernul suedez a decis joi prelungirea până la 7 februarie a restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii...411

23 ian 00:00MapamondGrecia: Noi manifestaţii ale studenţilor împotriva prezenţei poliţiei în universităţi

401

23 ian 00:00MapamondFrontex spune că nu a găsit dovezi în dosarul respingerii unor migranţi în Marea Egee

Consiliul de administraţie al Agenţiei Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) a...428

23 ian 00:00MapamondPolonia primeşte medici din Europa de Est pentru a acoperi deficitul de angajaţi din sănătate

Polonia a acordat joi licenţe pentru cinci doctori din Belarus şi Ucraina în baza unei noi proceduri simplificate,...421

23 ian 00:00MapamondIsrael: Rata de reproducţie 'R', pentru prima dată sub 1 de la debutul vaccinării

427

Sănătate
23 ian 00:00SănătateDiabetul și răceala: ce măsuri trebuie să ia diabeticii când se îmbolnăvesc

Răcelile din timpul iernii - mai ales că, de multe ori, nu răcim o singură dată în sezonul rece, ci de mai multe...433

23 ian 01:00SănătatePudra kale: ce este, ce beneficii are și cum o poți consuma

Cred că până acum ai auzit o mulțime de lucruri minunate despre kale, unul dintre cele mai bune superalimente din...416

23 ian 00:00Sănătate15 ponturi care te ajută să slăbești fără cura de slăbire

486

23 ian 00:00SănătateStudiu: Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați scade riscul de boli oculare

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și cu conținut mai mare de grăsimi sănătoase și de proteine...403

23 ian 00:00SănătateAlimente care cresc imunitatea la copii: ce e bine să mănânce în sezonul rece

În anotimpurile reci, cu toții devenim mai sensibili, inclusiv copiii, motiv pentru care e bine să ne pregătim din...429

23 ian 00:00SănătateCele mai comune efecte adverse ale tratamentului hepatitei C

Hepatită C este o afecțiune tratabilă și chiar vindecabilă. Întrucât hepatită C este o afecțiune care poate...395

23 ian 00:00Sănătate4 alimente pe care nu e bine să le consumi reîncălzite

E un obicei rămas, cum s-ar spune, din bătrâni, să gătim mai multă mâncare decât pentru o singură servire,...490

23 ian 00:00SănătateStudiu: Un dezechilibru la nivelul florei microbiene intestinale se află la originea Alzheimer

Un dezechilibru al microflorei intestinale este asociat cu dezvoltarea în creierul uman a plăcilor de amiloid,...410

23 ian 00:00SănătateDe ce este important un sistem endocrin echilibrat

393

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT