REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Şase copii din Medgidia, bolnavi de hepatită A, internaţi la Infecţioase

Şase copii din Medgidia, bolnavi de hepatită A, internaţi la Infecţioase

Replica API 22 septembrie 2013 | 00:00 128

ALERTĂ!

ALERTĂ!

Patru copii de la două şcoli şi o grădiniţă din municipiul Medgidia, cât şi doi copii de 2 ani, care provin din familii nevoiaşe şi trăiesc în condiţii mizere, s-au îmbolnăvit de hepatită de tip A, Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa umând să declanşeze luni, 23 septembrie a.c., anchetele epidemiologice.

"Este vorba despre un copil, de 7 ani, de la Şcoala nr. 1; doi copii de doi ani; un copil, de 5 ani, de la Grădiniţa nr. 2 şi doi copii, de 10 şi 11 ani, de la Şcoala nr. 7. Mâine (luni, 23 septembrie -n.r.) se va demara o anchetă epidemiologică. Este importantă spălarea pe mâini, cu apă şi săpun, după utilizarea toaletei. Fructele şi legumele trebuies spălate înainte de consum cu apă din abundenţă. De evitat consumul de peşte sau fructe de mare insuficient preparate termic. Infecţia poate fi prevenită prin vaccinare", a declarat, pentru "Replica", directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Constantin Dina. Cei şase copii au fost internaţi în perioada 17-21 septembrie a.c. în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Până în acest moment nici un cadru didactic care a intrat în contact cu elevii bolnavi nu a fost diagnosticat cu hepatită de tip A. Direcţia de Sănătate Publică spune că va lua o serie de măsuri pentru a evita apariţia de noi cazuri de hepatită A în şcoală. Astfel, vor fi luate în evidenţă persoanele care au intrat în contact cu elevii bolnavi, atât de la şcoală cât şi de acasă, pentru a fi vaccinaţi. De asemenea, unităţile de învăţământ vor fi dezinfectate, iar părinţii copiilor vor fi sfătuiţi să dea o mai mare importanţă igienei. În unităţile de învăţământ vor fi monitorizate absenţele şi vor fi raportate Direcţiei de Sănătate Publică toate suspiciunile de boală. Acestea sunt primele cazuri înregistrate în judeţul Constanţa de la începerea anului şcolar 2013-2014. "Copiii aceştia au fost internaţi la spital în perioada 17-21 septembrie, dar simptomele de hepatita A apar de regulă în 2-4 săptămâni. În aceste condiţii este posibil să nu se fi îmbolnăvit de la şcoală, ci să fi venit de acasă cu hepatita A", a explicat dr. Dina. Menţionăm că hepatita A este o boală contagioasă cauzată de infecţia ficatului cu virusul hepatitic A. Deşi ficatul devine inflamat şi umflat, se vindecă complet fără a fi afectat pe termen lung. Odată ce o persoană a fost infectată cu hepatită A, dezvoltă imunitate pe termen lung şi nu mai poate contracta boala a doua oară. Din cauza modului de răspândire, hepatita A are tendinţa de a apărea sub forma de epidemii.

Cum se transmite virusul?

Virusul hepatitei A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu apă, alimente contaminate cu fecalele altei persoane, de obicei în condiţii de igienă inadecvată. Multe persoane infectate sunt asimptomatice sau au simptome usoare, greu de sesizat. Simptomele apar de obicei în săptămânile 2-6 după infecţie şi de regulă dispar de la sine, în timp. Cele mai frecvente sunt: greaţa, vărsături, diaree (mai ales la copii), febră, pierderea poftei de mâncare, erupţii cutanate, oboseală, icter, cu colorarea în roşu a urinei, durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Dacă vărsăturile sunt severe, poate aparea deshidratare, manifestată prin: astenie fizică, confuzie, incapacitate de concentrare, puls rapid, dureri de cap, iritabilitate, scăderea cantităţii de urină. Simptomele durează de obicei mai puţin de 2 luni, dar pot ajunge şi la 9 luni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218