REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Şase primari constănţeni au fost găsiţi incompatibili de ANI - iată reacţiile lor

Şase primari constănţeni au fost găsiţi incompatibili de ANI - iată reacţiile lor

Replica API 4 iulie 2012 | 00:00 134

Deocamdată, pot sta liniştiţi pe funcţii, nimeni nu-i suspendă

Deocamdată, pot sta liniştiţi pe funcţii, nimeni nu-i suspendă

După ce, în urmă cu câteva zile, ANI l-a găsit incompatibil pe ediul din Rasova, Neamţu Mihalache, întrucât, în perioada 18.06.2008 - 24.04.2012, a deţinut, simultan, atât funcţia de Primar al Comunei Rasova, cât şi calităţile de administrator în cadrul SC Danubiu Sat TV SRL, de reprezentant în cadrul Întreprinderii Familiale Neda Iuliana Mădălina, precum şi pe cele de administrator şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul SC Ovidunărea Cooperativă Agricolă, iată că alţi şase primari constănţeni sunt luaţi în colimator.

Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, că Gheorghe Moldovan, primar al comunei Albeşti, Mugurel Viorel Mitrana- primar al comunei 23 August, Florin Mitroi- primar al comunei Valu lui Traian, Traian Cristea primar al comunei Costineşti, Nicolae Anghel-primar al comunei Castelu şi Vasile Delicoti-primar al comunei Poarta Albă, au încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor. ANI anunţă că aceştia au deţinut, simultan, atât funcţia de primar, cât şi calitatea de reprezentanţi al unităţii administrativ-teritoriale în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanţa.

Primarii găsiţi incompatibili se revoltă

Cei vizaţi sunt revoltaţi şi spun că nu au realizat venituri din acest statut şi, mai mult, ei au reprezentat în AGA interesele comunităţilor pe care le conduc, şi, în nici un caz, interesele personale. Mai mult, aceştia anunţă că ANI ar trebui să verifice şi calităţile preşedintelui CJC Nicuşor Daniel Constantinescu, dar şi pe cea a edilului Radu Mazăre şi nu numai. "Cap de afiş sunt preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, şi Radu Mazăre. Voi face o hârtie în acest sens la ANI şi-mi voi spune părerea. Nu am intrat în posesia deciziei, dar când o voi face, o voi contesta în instanţă", a spus, pentru "Replica", Florin Mitroi, primarul localităţii Valu lui Traian. Mai mult, el a trimis şi un comunicat prin care-şi spune punctul de vedere cu privire la decizia ANI. "Consiliul Local al Comunei Valu lui Traian a devenit acţionar RAJA în iulie 2007, în timpul primului meu mandat de primar. În aprilie 2008, deci 8 luni mai târziu, fără să mi se semnaleze vreodată vreo incompatibilitate de către cineva, am luat de bunăvoie măsura preventivă de a iniţia un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să fie delegată ca reprezenetant în acţionariatul RAJA o altă persoană. Menţionez de asemenea că, chiar şi în perioada în care eram împuternicit eu de către CL, nu am participat la şedinţe sau întruniri ale RAJA, delegând cu fiecare ocazie pe altcineva. Un aspect foarte important de reţinut este că, la momentul lui 2007, atât proiectul de hotărâre de consiliu cât şi hotărârea în sine ne-au fost înaintate deja redactate de catre Consiliul Judeţean Constanţa, sub semnătura preşedintelui acestuia, dl. Nicuşor Daniel Constantinescu. După aprobarea în şedinţa de Consiliu Local, hotărârea a fost doar semnată şi trimisă mai departe, exact în aceeaşi formă în care fusese primită pentru semnat - cu delegarea primarului ca reprezentant, aşa cum s-a trimis către toate primariile din judeţ. La acel moment reprezentanţii Consiliului Judeţean au insistat ca textul hotărârii să nu fie modificat şi nu au sesizat vreo incompatibilitate. (...)", se arată în comunicat. Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă este şi el de aceeaşi părere: "Sunt la fel de incompatibil cum sunt şi Cristinel Dragomir, Radu Mazăre şi alţi 23 de primari din Constanţa. Voi face o hârtie la ANI şi voi contesta decizia şi-n instanţă".

Gheorghe Moldovan, primarul din Albeşti: "Sunt găinari de joasă speţă"

"Dacă ANI a decis, înseamnă că aşa este. ANI hotărăşte, ANI e suverană. M-am dus deja la ANI şi le-am explicat că nu am fost reprezentant la RAJA în interes personal, am fost pentru comunitate", a spus Gheorghe Moldovan, primarul din Albeşti. El a mai precizat faptul că a delegat o altă persoană care să se ocupe de interese localităţii în şedinţele RAJA. "M-am retras, am vrut să pun femeia de serviciu să ne reprezinte, dar nu ar fi mers, că poate nu ar fi fost de valoarea lor, aşa că am pus un alt funcţionar din primărie. Sunt nişte găinari de joasă speţă", a declarat Moldovan, care vede şi o parte bună la această decizie: "Şi-aşa primarii nu prea au concediu. Aşa stau şi eu vreo două săptămâni liber".

Pe Traian Cristea nu-l afectează decizia ANI. Prefectul aşteaptă decizia finală

În schimb, primarul din Costineşti, Traian Cristea nu se agită prea tare. El spune că nu-l afectează în nici un fel decizia ANI. "Nu mă afectează. Am fost incompatibil până-n 2011. Am ieşit din zona de incompatibilitate când am candidat la primărie. Am fost la ANI, am vorbit, ei nu au făcut decât să ducă până la capăt ceea ce au început", a spus edilul. De aceeaşi părere este şi Mugurel Mitrana, şeful localităţii 23 August. El spune că decizia ANI se referă strict la mandatul trecut şi că nu-l afectează în nici un fel acum. Sau cel puţin, nu ar trebui, legal vorbind. "Nu pot spune nimic. Nu mă afectează acum această decizie. Ea se referă la mandatul trecut, nu la mandatul acesta. Din punct de vedere legal, RAJA nu este o societate comercială, este un operator regional pentru servicii comunitare de utilităţi publice. Nu am fost reprezentat la AGA a RAJA pentru mine, ci pentru comunitate, nu am încasat bani, a fost o hotărâre a Consiliului Judeţean, toţi primarii am fost acolo. Oricum, o să consult un avocat să vedem ce trebuie făcut. Dacă nu se rezolvă, asta este, plec acasă", a declarat Mugurel Mitrana. De precizat că, momentan, prefectul judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, nu îi suspendă, întrucât problema nu este definitiv "tranşată".

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218