REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Satisfacţie la Moscova după ce Casa Albă a propus organizarea unui summit Biden-Putin

Satisfacţie la Moscova după ce Casa Albă a propus organizarea unui summit Biden-Putin

Replica API 16 aprilie 2021 | 00:00 925

Moscova nu îşi ascunde satisfacţia: un summit între preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Joe Biden, la iniţiativa Casei Albe, echivalează cu recunoaşterea importanţei puterii ruse, după săptămâni de escaladare verbală a tensiunilor şi zgomot de bocanci militari în jurul Ucrainei, comentează joi AFP, citată de Agerpres.

Din ianuarie şi de la instalarea noului preşedinte american, relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au degradat rapid. Ambasadorul rus a fost rechemat în ţară după ce Joe Biden l-a calificat pe omologul său rus drept "ucigaş". De asemenea, Rusia a fost vizată de noi sancţiuni, după ce a fost acuzată de otrăvirea principalului opozant al ţării, Aleksei Navalnîi, şi prinsă în flagrant, potrivit Washingtonului, cu numeroase atacuri cibernetice.

Apoi, Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană, acuzând Kievul de intenţii ce ar putea justifica o invazie. În timpul unei discuţii telefonice, preşedintele Biden şi cancelarul federal german Angela Merkel au convenit să-i ceară Moscovei reducerea efectivelor sale militare de la frontiera cu Ucraina, pentru a permite "o detensionare a situaţiei".

În acest context, propunerea lui Joe Biden pentru un summit în doi într-un oraş neutru este o surpriză diplomatică ce pare să stârnească profunda satisfacţie a Moscovei, în condiţiile în care Washingtonul este cel care a făcut primul pas. Chiar dacă Kremlinul nu a acceptat imediat propunerea, formulată de Biden în timpul unei discuţii telefonice, marţi seara, cu Vladimir Putin, preşedintele rus a discutat în aceeaşi seară cu omologul său finlandez Sauli Niinsto, a cărui ţară a găzduit în 2018 cea mai recentă întrevedere la acest nivel, în 2018, între Putin şi preşedintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump.

În orice caz, diplomaţia rusă a anunţat rapid că aşteaptă ordinele lui Putin. "Ţine de competenţa administraţiei prezidenţiale. Însă, fără îndoială, ne vom face partea noastră de muncă", a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova.

De asemenea, responsabili ruşi au lăudat importanţa evenimentului. Astfel, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului), Konstantin Kosaciov, a apreciat că un astfel de summit este "o veste de o amploare mondială" şi că Biden a dat de înţeles că doreşte "ca această întrevedere să aibă loc repede".

Potrivit şefului Comisiei Afaceri Externe din Duma de Stat (camera inferioară), Leonid Sluţki, SUA "au făcut un pas pentru a trece de la confruntare la dialog". "Este bine că liderii primelor două puteri nucleare (ale lumii) sunt gata să coopereze", a subliniat Sluţki.

Şi Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a comparat importanţa summitului Biden-Putin cu cel pe care l-a avut el, în plin Război Rece, cu Ronald Reagan, summit ce a dus la încheierea unui tratat de dezarmare nucleară.

Politologul rus Fiodor Lukianov subliniază că, "în Rusia, perspectiva acestei întrevederi va fi prezentată ca un important succes". "Şi, într-o anumită măsură, aşa şi este, în condiţiile în care chiar nu demult Biden s-a exprimat în mod jignitor faţă de Putin", a spus el. Acum, "temperatura" a scăzut din nou, a mai constatat el, adăugând că se aşteaptă ca presiunea militară la frontierele ucrainene să scadă în curând, pentru că "nimeni nu este interesat de confruntări militare".

Miercuri seara, responsabili turci au anunţat că SUA au renunţat să desfăşoare săptămâna aceasta două nave de război în Marea Neagră prin strâmtorile turce. Anunţul despre această desfăşurare intervenise într-un context de escaladare a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, iar decizia de a trimite nave de război era considerată un semn de susţinere a Kievului de către Washington.

Ştirea privind organizarea unui summit îi lasă pe unii din opoziţia rusă, dimpotrivă, dezamăgiţi, ei văzând în aceasta o concesie faţă de Putin şi dorinţa lui de recunoaştere.

"Un summit? Despre ce să mai discute SUA cu Putin? Este exact ceea ce vrea Putin, o întrevedere faţă în faţă care să-l legitimizeze", şi-a exprimat nemulţumirea, pe Twitter, fostul campion mondial la şah şi critic la adresa Kremlinului, Gari Kasparov.

De altfel, susţinătorii preşedintelui rus se bucură din exact aceleaşi motive. "Biden este cel care a cerut convorbirea telefonică ieri, Biden este cel care a sunat şi Biden este cel care dorea să discute despre un summit", notează, pe un ton ironic, jurnalistul Vladimir Soloviov, vedetă a postului de televiziune Rossia-1 şi unul dintre cei mai zeloşi promotori ai Kremlinului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920