REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sătui de şefi precum Linica Stan, acţionarii SIF Transilvania pun piciorul în prag

Sătui de şefi precum Linica Stan, acţionarii SIF Transilvania pun piciorul în prag

Replica API 31 mai 2011 | 00:00 130

Au înfiinţat Asociaţia Investitorilor Dobrogeni (AID)

Au înfiinţat Asociaţia Investitorilor Dobrogeni (AID)

Sătui să se uite cu jind la acţionarii de la toate celelalte SIF-uri, care iau an de an dividende şi de trei ori mai mari decât ei, micii acţionari dobrogeni de la SIF Transilvania au decis să înfiinţeze o asociaţie care să le reprezinte interesele în relaţia cu cei din conducere. Decizia investitorilor poate veni şi în urma numeroaselor abuzuri săvârşite de şefii SIF 3 în numele lor, la societăţile pe care le deţin în Constanţa, aşa cum au fost prezentate pe larg de cotidianul nostru. Noua structură se numeşte Asociaţia Investitorilor Dobrogeni (AID)- acţionari SIF 3 Transilvania şi se vrea a fi un ajutor- AID- pentru cei care văd că nu mai există nici un fel de interes pentru ei din partea şefilor cei mari. Pentru moment, AID reuneşte mai mulţi avocaţi, jurişti, brokeri etc, toţi acţionari dobrogeni la SIF Transilvania, dar îi aşteaptă pe toţi cei care vor să le fie şi lor ascultat cuvântul. Mai mult, din informaţiile noastre, există iniţiative asemănătoare în mai multe zone din ţară, astfel încât, în scurt timp, vom avea asociaţii ale investitorilor SIF 3 în mai toate oraşele mari.

Potrivit actului constitutiv, AID are ca principal scop "informarea investitorilor SIF 3 cu privire la acţiunile întreprinse de conducerea administrativă şi executivă a societăţii SIF 3 Transilvania". De asemenea, "Asociaţia se doreşte o punte de legătură activă între investitorii dobrogeni şi conducerea SIF 3, cu informări reciproce asupra aspectelor pozitive şi negative din cadrul societăţilor din Dobrogea unde SIF 3 este acţionar". Lucrurile devin şi mai interesante în ceea ce priveşte scopul AID dacă citim cu atenţie următorul scop declarat: "Participarea activă a investitorilor la politicile de dezvoltare SIF 3 şi în special la politicile de dividend, care trebuie să ajungă la cel puţin 75% din profitul societăţii de investiţii SIF 3 Transilvania". Practic, acţionarii vor ca cei care conduc destinele societăţii să nu-i mai trateze ca pe o masă de manevră, iar semnalul care poate fi citit printre rânduri este de genul "aveţi grijă, nu vrem să vă mai bateţi joc de banii noştri". Acest lucru reiese şi mai clar din următorul scop declarat al funcţionării AID: "Fixarea ca ţintă bugetară anuală ca nivelul profitului brut să fie un minim de profit care să acopere nivelul dobânzii anuale (de certificate de trezorerie sau nivel de referinţă BNR) calculate la nivelul activului net declarat al SIF 3 Transilvania".

SIF 3 a ajuns Cenuşăreasa SIF-urilor: acţionarii de la SIF 2 iau dividende de 3 ori ori mai mari

Creşterea dividendului anual este unul din marile ofuri ale acţionarilor SIF Transilvania, din moment ce ei primesc cele mai mici dividende din toate cele 5 SIF-uri. Asta în condiţiile în care SIF 3 era, odinioară, cea mai puternică societate de investiţii din ţară. Nu mai e cazul acum, SIF Transilvania devenind o Cenuşăreasă, mai mică şi mai săracă. Practic, un investitor SIF 3 a primit pentru anul trecut 300 de lei vechi pe acţiune, în timp ce unul de la SIF 2 Moldova a încasat 900 de lei vechi pe acţiune; şi în cazul celorlalte SIF-uri putem vorbi de dividende cel puţin duble faţă de ce li se oferă acţionarilor de la SIF 3. Investitorii SIF Transilvania din zona Dobrogea care vor să se înscrie în AID o pot face la telefonul 0745.070.596. Preşedintele asociaţiei este Gabi Alexe, directorul economic al SCUT SA, una din societăţile constănţene controlate de SIF Transilvania. Pe lângă scopurile înfiinţării AID, Gabi Alexe ne-a prezentat, punctual, unul din motivele concrete care a fost luat în calcul în discuţia despre cum ştie conducerea SIF 3 să se implice în managementul societăţilor din portofoliu, motiv care i-a determinat pe investitorii dobrogeni să decidă că e cazul să ia taurul de coarne. Vorbim aici despre ceea ce în limbaj popular se cheamă, pur şi simplu, furăciune. În limbaj financiar-contabil, Gabi Alexe ne-a explicat că, în 2007, an în care a venit la conducerea SCUT SA, s-a descoperit că în contabilitatea firmei nu a fost reflectată corect valoarea activelor imobilizate la data 31.12.2006.

Exemplu de management la SIF 3: peste 1 miliard de lei, furaţi de la SCUT SA

Operaţiunile au fost semnalate de directorul societăţii şi confirmate de aufitorul intern, apoi de cel extern, precum şi de un raport de un raport de expertiză extrajudiciară întocmit la solicitarea societăţii, fapta fiind asumată şi însuşită de conducerea SIF 3. În consecinţă, s-a efectuat operaţiuni de corectare a erorilor pe seama rezultatelor raportate pe perioada 2002- 2006, descoperindu-se o pierdere de 108.475, 02 lei. Unde au dispărut aceşti bani, furaţi, practic, de la investitorul de rând, nu se ştie. S-a vorbit atunci de dividende necuvenite, plecate către anumiţi "băieţi deştepţi", s-a adus zicere şi de plângeri penale împotriva fostei conduceri SCUT, cert este că micul investitor a fost furat, iar dacă exista, pe atunci, o asociaţie cum este acum AID, acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla. De dată mai recentă a rămas în mintea investitorilor situaţia de la COMCM SA, altă societate deţinută de SIF 3, aşa cum a fost prezentată de "Replica". Investitorii au aflat de la noi că onor conducerea SIF 3 a falsificat situaţia reală a COMCM SA, raportând o valoare a activului net de peste 10 ori mai mare decât cea reală, başca pierderi de circa 1 milion de euro ascunse cu grijă de investitori.

Linica Stan, directorul THR Marea Neagră, face concurenţă directă propriei societăţi printr-un hotel de 5 stele

Şi dincolo de maşinaţiunile financiare ale unor directori, mai mult sau mai puţin paraleli cu realitatea şi interesele investitorilor, stau exemple de persoane care pur şi simplu sfidează pe faţă acţionarul de bun simţ. Este cazul celebrei Linica Stan, director general la THR Marea Neagră SA, la carte SIF 3 are peste 90% din acţiuni. Acţionarul de rând, care primeşte dividende de trei ori mai mici decât cel de la SIF 2, de pildă, stă şi se întreabă, ca prostul, cum poate să meargă bine THR Marea Neagră, la care a băgat şi el bani, din moment ce şefa cea mare, Linica Stan, şi-a trântit propriul hotel, de 5 stele, chiar în faţa unui hotel THR, în staţiunea Saturn. Dacă nici asta nu e conflict de interese sau concurenţă neloială, atunci ne întrebăm ce altceva poate fi. Faptul e de notorietate publică, Linica Stan acţionând, fără nici o jenă, pe faţă, motiv pentru care se mai spune, pe la colţuri, că printre patronii hotelului de 5 stele se află şi oarece mari şefi din SIF 3 Transilvania. "Eu am încredere în SIF Transilvania şi voi continua să cumpăr acţiuni la această societate şi îi îndemn şi pe ceilalţi investitori să facă la fel. Scopul asociaţiei noastre este tocmai acela de a reglementa relaţiile şi a de înlătura tensiunile dintre conducerea SIF 3 şi acţionari, pentru ca aceştia să ne reprezinte interesele cum trebuie", a concluzionat preşedinta AID.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218