REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sava: Dezmint categoric existenţa unor angajaţi SRI care ar avea calitatea de parlamentari

Sava: Dezmint categoric existenţa unor angajaţi SRI care ar avea calitatea de parlamentari

Replica API 16 februarie 2013 | 00:00 190

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că dezminte categoric existenţa unor angajaţi ai serviciului care ar avea calitatea de parlamentar, precizând că instituţia a fost acuzată de persoane implicate în dosare penale la care SRI a avut, legal, o contribuţie. ntrebat despre acuzaţiile lansate în ultima perioadă la adresa serviciului privind existenţa unor ofiţeri sub acoperire în Parlament sau în magistratură, Sava a răspuns: "Aceleaşi acuze la adresa SRI sunt lansate în mod repetat de-a lungul timpului, în special de către persoane implicate în dosare penale la care SRI a avut o anumită contribuţie, a informat beneficiarii legali".

Sava a subliniat că "probabil asta a deranjat de foarte multe ori".

"Dar subliniez că SRI acţionează doar în condiţiile stricte ale cadrului legal", a spus purtătorul de cuvânt al serviciului.

El a ţinut să dezmintă categoric existenţa în Parlament a unor ofiţeri sub acoperire ai serviciului.

"Dezmint în mod categoric existenţa unor angajaţi ai serviciului care ar avea calitate de parlamentar sau orice alte calităţi care nu sunt compatibile cu statutul de angajat al serviciului. Avem legi militare foarte clare în acest sens", a spus Sava.

El a adăugat că inclusiv intervenţia şefului statului pe această temă a fost clară şi nu lasă loc la interpretări.

Sava a adăugat că magistraţii, de asemenea, potrivit legii, nu pot fi ofiţeri ai serviciilor secrete.

"Acuzaţiile nu beneficiază de credibilitate, având în vedere din partea cui provin acestea", a mai spus Sava.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, joi seara, că în actualul Guvern sau Parlament nu sunt "ofiţeri acoperiţi" care să fie activi, menţionând că a solicitat în toamna anului trecut verificări din partea serviciilor secrete. Băsescu a fost întrebat, la B1 Tv, cum vede acuzele reciproce dintre Sorin Roşca Stănescu şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, în ceea ce priveşte colaborarea cu serviciile secrete.

Şeful statului a afirmat despre cei doi că sunt "gură spartă" şi a ţinut să precizeze că a solicitat verificări la sfârşitul anului trecut. "Înainte de validarea parlamentarilor, înainte de prezentarea Guvernului, imediat ce am aflat lista Guvernului, au fost chemaţi şefii ambilor servicii care ţin direct de CSAT - SIE şi SRI - şi întrebaţi şi puşi să verifice imediat dacă există vreo incompatibilitate, asta însemnând ofiţeri acoperiţi printre miniştri sau parlamentari. Răspunsul ambelor servicii au fost Nu. Deci nu există incompatibilităţi, aşa poate să-şi spună ei ce şi-or spune. Eu am făcut această verificare, fiindcă aş fi avertizat şi Camera şi Senatul şi Guvernul, pe premier, dacă ar fi existat astfel de incompatibilităţi", a afirmat Băsescu.

El a mai precizat că în Parlament sau Guvern nu pot fi ofiţeri acoperiţi "activi" pentru că nu au voie, la fel cum nu pot activa nici în magistratură.

Omul de afaceri Ioan Niculae a susţinut că telefonul său este ascultat din 1997, în timp ce senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat că legile siguranţei trebuie modificate pentru deconspirarea ofiţerilor acoperiţi. Senatorul PNL l-a acuzat pe patronul România TV, deputatul PSD Sebastian Ghiţă, că este ofiţer acoperit şi că, în mod direct, coordonează campania de denigrare, prin falsuri, a PNL, dusă de televiziunea pe care o conduce. Stănescu a susţinut că ar avea probe împotriva lui Ghiţă, dar nu le-a prezentat. Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, care este şi secretar al Comisiei parlamentare de control a SRI, i-a numit pe liberalul Sorin Roşca Stănescu, patronul trustului Intact, preşedintele de onoare al PC Dan Voiculescu, şi pe omul de afaceri Ioan Niculae "fosile comunistoide" cu legături de bani şi interese cu Rusia, spunând despre aceştia că atacă serviciile secrete.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102