REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

SC RAJA SA anunţă că NU măreşte preţul la apă

SC RAJA SA anunţă că NU măreşte preţul la apă

Replica API 30 septembrie 2016 | 00:00 196

Urmare a postărilor şi declaraţiilor publice făcute de primarul Mangaliei, d-nul Cristian Radu, cu respect, vrem să vă aducem la cunoştinţă următoarele:

• În şedinta Consiliului Local Mangalia a fost votată “Strategia Tarifară pe Apă-Canal pentru perioada 2021-2029”, şi nu o creştere de tarif imediată aşa cum susţine Primarul în postările sale. Prin această strategie, SC RAJA SA îşi asumă pentru o perioadă de nouă ani o creştere a tarifelor de doar 22%, în condiţiile în care preţurile percepute de furnizori se pot dubla de la o zi la alta. Evident, nu putem să nu ne întrebăm dacă şi ceilalţi furnizori de utilităţi (energie, gaze, căldură, etc.) pot asigura abonaţii că în aproape un deceniu vor creşte tarifele cu doar 22%.

Mai mult, în mandatul trecut al domnului Primar, Consiliul Local Mangalia a votat “Strategia Tarifară pe Apă-Canal pentru perioada 2014-2020”. Suntem convinşi că în necunoştinţă de cauză, în ceea ce priveşte proiectele şi finanţările europene, primarul Cristian Radu face asemenea comentarii, ci nu pentru că este anti-european, aşa cum ar putea crede cei care cunosc implicaţiile afirmaţiilor sale. Tocmai de aceea, cu permisiunea Domniei Sale, vom încerca să-i explicăm pe scurt şi “băbeşte” ce reprezintă această strategie tarifară în contextul implementării proiectelor europene şi a cofinanţării asigurate de SC RAJA SA printr-un împrumut BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

• Finanţarea internaţională a proiectelor POS Mediu se bazează, în principal, pe politica de regionalizare promovată de autorităţile din România. În acest context, posibilele derapaje de la cadrul legal şi instituţional aferent regionalizării serviciilor de apă, reprezintă un semnal negativ pentru finanţatorii sectorului de apă, în special pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), fără a cărei implicare şi susţinere activă multe dintre programele investiţionale europene nu ar fi fost implementate. Mai mult, finanţarea UE/BERD pe proiectele implementate de operatorii de apă s-a acordat cu respectarea cumulativă a două condiţii esenţiale:

1. respectarea legislaţiei privind regionalizarea serviciilor de apă;

2. implementarea planului de tarife aprobat de către autorităţile locale, mai exact aprobarea Strategiilor de Tarifare de către toate Consiliile Locale membre ale Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară din sectorul de apă. Având în vedere obligativitatea respectării cumulativ a celor două condiţii, orice modificări apărute sau întârzieri în aprobarea Strategiei de Tarifare sunt considerate abateri serioase de la condiţiile de finanţare şi pot avea efecte nedorite pentru sectorul de apă. Uniunea Europeană a acordat un nivel mare de grant sectorului de apă din România (până la 85% din valoarea investiţiilor) cu condiţia respectării regulilor menţionate mai sus. În mod similar, împrumuturile convenabile acordate de BERD, în mare parte fără garanţie, au avut la bază încrederea în cadrul legal /instituţional existent.

Mai mult, în toate contractele de finanţare, BERD subliniază importanţa respectării planului şi politicii tarifare aprobate în cadrul POS Mediu. În contextul celor arătate mai sus, trebuie precizat ferm că doar prin votarea strategiei de tarifare pentru perioada 2021 – 2029 se asigură finanţarea europeană nerambursabilă, atât de necesară, inclusiv oraşului Mangalia, pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. Este obligatoriu să subliniem că prin neaprobarea strategiei de tarifare, oraşul Mangalia şi cetăţenii săi ar fi fost văduviţi de investiţiile europene vitale în infrastructura de apă şi canal.

Să nu uităm că şi astăzi Mangalia are cartiere întregi fără sistem de canalizare. Dacă d-nul Primar are alte soluţii de finanţare, de ce nu le aplică? Asigurăm toţi cetăţenii municipiului Mangalia, şi nu numai, că SC RAJA SA nu va practica nicio majorare de tarif până la sfârşitul anului 2017. Ne-am dori ca şi ceilalţi furnizori de utilităţi să aibă aceeaşi politică tarifară responsabilă faţă de cetăţenii cărora le furnizează servicii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614