REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

SC RAJA SA lucrează la îmbunătăţirea staţiilor de epurare

SC RAJA SA lucrează la îmbunătăţirea staţiilor de epurare

Replica API 6 noiembrie 2015 | 00:04 176

O mare mai curată! Este unul dintre beneficiile rezultate în urma proiectului „Strategia de îmbunătăţire continuă a eficienţei staţiilor de epurare a apelor reziduale din statele riverane Mării Negre”, coordonat de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Turbomotoare COMOTI București, ai cărui partener este, printre alții, și SC RAJA SA. Obiectivul general al proiectului, ce a debutat în luna ianuarie a anului trecut, este crearea unui parteneriat puternic pentru realizarea unor îmbunătăţiri semnificative în managementul staţiilor de epurare din statele situate în zona Mării Negre. Practic, beneficiarii acestui proiect sunt populația locală, care se va bucura de un mediu mai curat, dar și turismul din zona Mării Negre.

Începând cu luna ianuarie 2014, SC RAJA SA Constanța participă în calitate de partener oficial la proiectul „Strategia de îmbunătăţire continuă a eficienţei staţiilor de epurare a apelor reziduale din statele riverane Mării Negre” (CISWASTEWATER), finanțat în proporție de 90% din fonduri europene. Partenerii proiectului sunt, alături de SC RAJA SA, Black Sea Centre of Excellence (BSCE) – Bulgaria, European Regional Framework for Co-operation (ERFC) – Grecia, Yerevan State University (YSU) – Republica Armenia, State University of Moldova (SUM) – Republica Moldova și International Centre for Social Research and Policy Analysis (ICSRPA) – Georgia. În perioada 4-8 noiembrie 2015, SC RAJA SA Constanța găzduiește ultima etapă de instruire din cadrul proiectului.

Această etapă constituie cea mai mare provocare, deoarece acum se obţin rezultatele întregului efort făcut în etapele anterioare pentru a îmbunătăţi procesele din staţiile de epurare. De ce este atât de important acest proiect pentru Constanța? „Pentru că noi, RAJA Constanța, am făcut investiții foarte multe, avem multe stații de epurare, dar nu e de-ajuns numai să le construiești, trebuie să le și operezi, să faci eficiență, să scazi coturile de operare, coturile cu energia electrică și coturile cu nămol. Ne ajută foarte mult acest proiect pentru că, efectiv, ce am discutat și ce am realizat teoretic, am aplicat în practică și se văd rezultatele“, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, Aurel Presură, directorul adjunct al SC RAJA SA. Managerul de proiect, Cristina Silvestru, explică, la rândul său, care este scopul principal al proiectul și în ce constă, mai exact. „Programul dezvoltat în cadrul Programului Operațional Comun - Bazinul Mării Negre a început anul trecut, la 1 ianuarie și se va termina la sfârșitul acestui an. Vorbim de un proiect de 460.000 euro. Scopul principal este crearea unui parteneriat între statele din zona Nării Negre petru dezvoltarea stațiilor de epurare. Suntem o echipă puternică de specialiști. Modernizarea unei stații nu înseamnă numai echipă, ci și oameni noi și management corespunzător. Astfel, s-au întocmit patru manuale, unde s-au abordat cele mai moderne metode și instrumente din domeniul managementului.

Partenerul grec a dezvoltat un intrument foarte modern care a dat rezultate foarte bune, avem sesiuni de traning, pentru că dorim să formăm specialiști, specialiști care, la rândul lor, vor răspândi conceptul în stațiile de epuarre din statele respective. Am făcut workshop-uri organizate în Grecia, Republica Moldova și Armenia. Am demonstrat că proiectul este viabil prin realizarea și implementarea a două proiecte pilot. Unul în Grecia, iar altul la Cernavodă“, a declarat Cristina Silvestru. „Tot ce s-a scris în aceste manuale vrem să aplicăm. Ca dovadă, în cadrul proiectului pilot de la Cernavodă, lansat cu bani europeni, am reușit, în urma implementării lui, să reducem consumul de enrgie electrică cu aproximativ 15 % și cantitatea de nămol.

Trebuie să facem eficiență în ceea ce facem zi de zi la stațiile de epurare. Asigurăm o mare curată și reușim să evităm orice descărcare necontrolată în Marea Neagră“, a continuat Presură. Cine sunt beneficiarii proiectului coordonat de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Turbomotoare COMOTI București, în parteneriat cu SC RAJA SA? Populația locală, care se va bucura de un mediu mai curat, dar turismul din zona Mării Negre. Vorbind de stații de epurare mai eficiente, înseamnă consumuri energetice mai scăzute, efluentul deversat în mare în condiții sigure, un mediu curat și poluare redusă.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218