REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Scandal cât Casa Poporului la Liceul Ovidius! Elevii nu mai recunosc regulamentul şcolii

Scandal cât Casa Poporului la Liceul Ovidius! Elevii nu mai recunosc regulamentul şcolii

Replica API 8 aprilie 2016 | 00:09 3507

Rebeliune

Rebeliune

Sursa foto: observator.ro

Asociaţia Elevilor din Constanţa a anunţat joi, 7 aprilie, faptul că la un liceu de renume din localitate a avut loc un incident ce ar putea fi catalogat drept abuz. Reprezentanţii asociaţiei susţin că au fost înştiinţaţi că un elev al Liceului Teoretic Ovidius a fost sancţionat prin scăderea notei la purtare pentru un videoclip postat pe facebook, în care paznicul nu-i lăsa pe elevi să iasă din incintă şi pentru că şi-ar fi instigat colegii să nu colecteze fondul şcolii. De cealaltă parte, directoarea unităţii de învăţământ susţine că elevul de la Ovidius nu ar fi fost sancţionat pentru motivele enunţate de acesta şi că orice măsură adoptată a fost conform regulamentului.

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța sunt indignați de faptul că un coleg de-al lor și membru al asociației ar fi fost nedreptățit de către conducerea școlii în care învață. Se pare că lui Ionuț M. de la Liceul Teoretic Ovidius i s-ar fi scăzut nota la purtare pentru videoclipul postat pe contul personal de facebook în care se vede cum paznicul le refuză ieșirea din incintă unor elevi: ”Aflu de la un coleg, membru al AEC, elev al unui liceu care pretinde că este cel mai bun din Constanța, că a fost sancționat cu scăderea unui punct la purtare (azi dimineață a primit comunicarea scrisă) pentru că a postat pe facebook o filmare în care paznicul liceului nu îi lăsa pe elevi să iasă din incintă şi şi-ar fi instigat colegii la necolectarea fondului şcolii.

Dumneavoastră, doamnă director, sunteți exponentul unui sistem comunistoid, pe care atunci când încerci să îl schimbi, îşi declanșează mecanismele de rezistență. Dar nu e nimic, suntem obișnuiți cu dinozaurii ca dumneavoastră şi vă asigur că lucrurile nu vor rămâne aşa!”, a scris președintele Asociației Elevilor din Constanța. Acesta susține că vor sesiza Ministerul Educației cu privire la acest incident și că dacă va fi nevoie, ”vor merge până în pânzele albe”:

”Este vorba despre un coleg de-al nostru din asociație de la Liceul Teoretic Ovidius. A fost sancționat pentru ce a scris el acolo. Noi vom sesiza și Ministerul Educației, vom contesta sancțiunea. Vom merge până în pânzele albe, nu e nici o problemă”, a declarat pentru ”Replica” Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Cristina Anghel: ”S-a decis o sancțiune conform regulamentului”

Directoare unității de învățământ susține că elevul nu a fost sancționat pentru motivele enunțate de acesta și că totul s-a realizat conform regulamentului: ”Scăderea notei la purtare nu este o sancțiune. Noi aplicăm, și am aplicat, sancțiuni conforme regulamentului școlar. Scăderea notei la purtare este o măsură de însoțire a unor sancțiuni. Nu vorbim despre filmulețe de pe rețele de socializare. Este punctul lui de vedere. Evident, are dreptul la o abordare personală. Nu acestea au fost motivele sancționării.

Ceea ce postează pe contul personal decide numai el. Nu știu despre ce vorbim. Nu a fost nici o discuție cu vreun elev despre a încuraja sau nu să se colecteze fondul școlii. Nici nu poate fi vorba. Ce a discutat el cu colegii lui nu știu și e problema lui. Nu mai știu exact de ce a fost sancționat. Probabil pentru încălcarea articolului 139, literele d,e,m,o. S-a discutat în consiliul profesoral la care a fost invitat. S-a decis o sancțiune conform regulamentului și există niște etape următoare de contestare. Nu a fost vorba de ce a postat pe rețeaua de socializare. Nici nu-i cunosc contul și oricum nu interacționez astfel cu elevii”, a declarat Cristina Anghel, directoarea Liceului Teoretic Ovidius.

Potrivit articolului 139 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, este interzis elevilor și tinerilor din sistemul de învățământ preuniversitar d)să organizeze și să participe la acțiuni de protest, care afectează desfășurarea activității de învățământ sau care afectează participarea la programul școlar; e) să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ; m) să aducă jigniri și să manifeste agresivitate în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ sau să lezeze în orice mod imaginea publică a acestora; o) să părăsească incinta unității de învățământ în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor, fără avizul profesorului de serviciu sau al învățătorului/institutorului/profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte. Acestea ar fi, potrivit directoarei liceului, motivele pentru care elevului i s-a scăzut nota la purtare.

Sancționat pentru că își apără drepturile în fața conducerii?

Mihnea Ionuț Călugăru, elev în clasa a 12, este major, își cunoaște drepturile și se pare că nu ezită să le invoce atunci când conducerea școlii încearcă să-l sancționeze, spune el, fără un motiv întemeiat. Din această cauză, elevul spune că a fost sancționat cu un punct la purtare din cauză că a fi refuzat să se supună paznicului școlii, care nu i-a permis să părăsească incinta.

Dorind să participe la o ședință de consiliu local, acesta a solicitat să plece de la școală pentru asta, dar spune că i s-a refuzat, motiv pentru care a ales să plece pe propria răspundere: ”Profesorii nu îmi permit să particip la orice eveniment care are legătură cu asociația deoarece nu ne au deloc la suflet. Când gardianul a încercat să mă oprească să ies din liceu i-am spus că sunt major, am capacitate deplină de exercițiu și conform Codului Penal, nu pot fi reținut, iar tentativa de reținere se pedepsește. El a spus că urmează ordinele conducerii.

Domnul gardian a întocmit ulterior o notă informativă la conducere. Am fost chemat la consiliul profesoral pentru a discuta niște aspecte legate de regulamentul de ordine interioară și de ROFUIP. Nu a zis nimeni nimic de sancțiune. Am mers acolo și am pledat pentru cauza mea și pentru uniforme, că și din cauza aceasta mai sunt elevii sancționați.

Nouă ne este impusă o uniformă, ceea ce este ok atât timp cât este gratuită. Dar ni se impune să o procurăm din resurse proprii, ceea ce înseamnă să dăm în jur de 200-250 de lei și nu toată lumea își permite. Apoi am auzit că după ce am plecat din consiliu s-a propus direct votarea pentru scăderea notei la purtare. Unul din profesori a propus chiar pedeapsa maximă, adică nota 3 la purtare”, a declarat pentru ”Replica” Mihnea Ionuț Călugăru, elev al Liceului Teoretic Ovidius.

Incredibil! Nu poate părăsi liceul fără prezența unuia din părinți

Problema ar fi apărut atunci când paznicul nu l-a lăsat să părăsească incinta unității de învățământ, moment în care elevul a invocat un articol din Codul Penal care spune că nu are dreptul de a reține o persoană majoră împotriva voinței sale. El spune că acest lucru li s-a întâmplat și altor colegi majori. Ba mai mult, Mihnea Călugăru susține că i s-a interzis să părăsească unitatea de învățământ dacă nu este însoțit de unul din părinți.

Un al doilea motiv pentru care i s-a scăzut nota la purtare ar fi faptul că a încurajat elevii liceului să nu contribuie la fondul clasei sau la fondul școlii, întrucât, zice el, obiectele procurate în acest fel trebuie achiziționate de minister: ”E adevărat. Eu îmi asum chestia asta. Îmi îndemn colegii să nu plătească fondul clasei sau al școlii deoarece asta alimentează subfinanțarea sistemului. Și oricum este ilegal. Și mi s-a reproșat că mi-am permis să spun că marker-ele, creta și bureții trebuie să vină din banii de finanțare de bază de la minister.

Până la urmă s-a votat să mi se scadă doar un punct la purtare. Pe 7 aprilie am fost înștiințat că mi s-a scăzut nota la purtare și s-au înșirat vreo 10 articole dintre care 9 din 10 nu au nici o tangență cu ce s-a întâmplat. Eu citez legea și sunt sancționat pentru că apăr interesele elevilor și drepturile lor. Și nu mi se pare normal. Se întâmplă de prea mult timp”, a adăugat Mihnea Ionuț Călugăru.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218