REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Scandal cu nepotul fostului director de la Liceul "Decebal": colegii îl acuză cu fură şi că ia note pe "atenţii"

Scandal cu nepotul fostului director de la Liceul "Decebal": colegii îl acuză cu fură şi că ia note pe "atenţii"

Replica API 14 iunie 2013 | 00:00 1515

Răducu Popescu: "Cazul este în atenţia Inspectoratului şi a conducerii unităţii şcolare"

Răducu Popescu: "Cazul este în atenţia Inspectoratului şi a conducerii unităţii şcolare"

Rezultatele dezastruoase de la examenul de Bacalaureat din ultimii ani, dar şi modul în care se prezintă noile generaţii de elevi, au atras atenţia asupra sistemului de învăţământ din România. Unii dintre profesori susţin că din generaţie în generaţie scade gradul de pregătire al elevilor, vina fiind împărţită între şcoală şi părinţi.

În urma unei sesizări anonime primite pe adresa redacţiei, atenţia a fost îndreptată către Liceul Teoretic "Ovidius", pentru că elevii îl acuză pe un coleg, Mihai I., că deşi are peste 150 de absenţe, nota la purtare a rămas neschimbată, 10. Pe lângă acest lucru, colegii acestuia susţin că directoarea liceului a primit "atenţii" - o brăţară de aur de 13 grame -, pentru a închide ochii atunci când elevul fuma marijuana şi consuma alcool în incinta liceului, dar şi pentru a-l ajuta să nu rămână corigent la matematică, informatică şi psihologie. De asemenea, în sesizare este precizată o discuţie surprinsă pe hol de un coleg, între directoarea liceului, Cristina Anghel, şi Mihai I., în care directoarea îl întreba de ce mai are nevoie, elevul răspundea are nevoie de nota 6 la informatică, iar directoarea încheia spunând că a înţeles. "Drept să spun nu-mi amintesc aşa ceva şi nu recunosc o astfel de discuţie, dar şi dacă ar fi fost, el putea să-mi spună "mai am nevoie de trei de 10" şi eu puteam să spun la fel de bine "am înţeles", pentru că înţeleg mecanismul de calculare a mediilor, asta nu înseamnă că dau eu note de 10 sau de 6 la informatică. Este un elev care nu reuşeşte să se adapteze la condiţiile şi exigenţele Liceului Ovidius, dovadă notele mici pe care le are şi numărul mare de absenţe, absolut neobişnuit pentru şcoala noastră, este primul caz de acest calibru", a declarat, pentru "Replica", directorul Liceului Teoretic "Ovidius" Constanţa, prof. Cristina Anghel.

Cele peste 150 de absenţe vor face obiectul Consiliului Profesoral

Printre altele, în sesizarea primită se face referire şi la numărul mare de absenţe pe care elevul Mihai I. le are, 40 pe primul semestru, şi 130 în cel de-al doilea, care nu par a afecta media la purtare, aceasta fiind în continuare 10. Directorul Liceului "Ovidius" susţine că acest elev nu a avut 40 de absenţe în primul semestru, dar confirmă că în cel de-al doilea a avut un număr foarte mare de absenţe, iar în legătură cu nota la purtare şi situaţia şcolară - lucrurile nu sunt încă încheiate. "Pe semestrul I nu a avut 40 de absenţe, iar pe semestrul II are într-adevăr un număr foarte mare de absenţe. Pentru asta am discutat cu el, cu familia, cu dirigintele şi cu profesorii clasei, cu familia am discutat în repetate rânduri pentru a lua măsuri. Nota la purtare şi situaţia şcolară încă nu s-au definitivat, a rămas o săptămână şi atunci se va discuta media la purtare. Această situaţie va face obiectul Consiliului Profesoral şi discuţia se va purta conform regulamentului, iar nota la purtare va fi stabilită ţinând cont de faptul că ne aflăm în învăţământul obligatoriu şi nu există mecanismul exmatriculării. Cât despre "bucuriile mele", se poate presupune orice, se poate povesti orice şi se pot lansa fel de fel de ipoteze", a mai adăugat Cristina Anghel.

Este bănuit de elevi că a furat bani

Colegii anonimi ai lui Mihai I. mai spun că modalitatea preferată de a pierde timpul atunci când nu intră la ore este confiscarea lichidităţilor de la colegi, 50 de lei de la o colegă, 20 lei de la alte colege. Pe lângă asta, se vehiculează că elevul fumează marijuana şi consumă chiar în incinta liceului. Ce spune directoarea? "Acestea ar putea fi poveşti ale altor copii, fie teribilisme chiar d-ale lui, să spună - "asta este marijuana". În incinta liceului nu s-a fumat marijuana şi nu s-au consumat băuturi alcoolice. Despre episodul cu banii dispăruţi, mi s-a semnalat, s-a întâmplat săptămâna trecută, probabil că acest episod a şi stârnit indignarea autorilor sesizării, pentru că până la acest episod nici unul dintre ei nu s-a îngrijorat de numărul mare de absenţe. El este bănuit, nu este un lucru dovedit. Am cercetat cine a intrat în clasă, cine a ieşit din clasă, noi avem camere pe culoare. Nu ştim ce bani a avut fiecare în ghiozdanul pe care l-au lăsat în clasă când au plecat la laborator, nu ştim dacă el este cel care a luat sumele semnalate, dar el este bănuit de păgubiţi. Nu avem nici o dovadă, nu vreau să-l scot basma curată, dar nici nu am dovezile care l-ar incrimina", a mai spus Cristina Anghel.

Ce spune Răducu Popescu, şeful ISJ, despre acest caz

Atunci când a fost contactat pentru a oferi un punct de vedere despre acest caz, şeful Inspectorului Judeţean Şcolar, Răducu Popescu, nici nu a aşteptat să se termine întrebarea, răspunzând prompt despre cazul elevului Mihai I., precizând faptul că s-a întâlnit în două rânduri cu directoarea Liceului "Ovidius" pentru a purta discuţii, în urma sesizării anonime de care ştia şi el. "Am discutat cu directorul instituţiei să văd despre ce este vorba. Nu ştiu cine a transmis sesizarea, un grup de elevi sau de părinţi, dar noi le luăm în considerare, ca şi cum ar fi îndeplinit criteriile necesare deschiderii unei investigaţii şi acest caz este sub urmărire. Dacă pot să fac ceva pentru şcoală, pentru director şi elevi, fac abstracţie că sesizarea este anonimă şi îmi fac datoria, nu putem sta impasibili. Sunt afirmaţii destul de grave ce trebuie dovedite. Cazul este în atenţia Inspectoratului şi a conducerii unităţii şcolare", a declarat pentru "Replica", şeful Inspectoratului Judeţean Şcolar Constanţa, Răducu Popescu.

"S-ar putea să fie răutăţi din partea colegilor"

Înainte de a se transfera la Liceul "Ovidius", Mihai I. a fost repartizat după terminarea clasei a VIII-a la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii. Actualul director al Liceului Telecom, Mihai Ungureanu, ştie despre ce elev este vorba deoarece numele îi este cunoscut, întrucât unchiul lui Mihai este fostul director de la Liceul "Decebal", profesor de istorie. Directorul a declarat că elevul în cauză nu a creat niciodată probleme, cu atât mai puţin să fumeze marijuana sau să bea alcool în incinta liceului, şi nu exclude posibilitatea de a fi vorba de nişte răutăţi din partea colegilor. "Ştiu că s-a transferat un elev, dar nu eram director atunci, numele îmi este cunoscut pentru că unchiul lui este fostul director de la "Decebal", profesor de istorie. Ştiu că de când a intrat el a spus că vrea să ajungă la "Ovidius". Nu trebuie luate de bune aceste acuze, s-ar putea să fie răutăţi din partea colegilor. La noi a stat un semestru, dar cât a fost aici nu au existat sesizări în legătură cu el, nu a băut sau a fumat în incinta liceului. Transferul s-a făcut conform regulamentului şcolar", a precizat Mihai Ungureanu, actualul director al Liceului Telecom.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Comportamentul preferential fata de anumiti elevi a devenit cu trecerea anilor o chestiune repetitiva. Fiecare generatie a avut cateva “cazuri speciale” de elevi care s-au bucurat datorita pozitiei sociale a famililor respective de reguli privilegiate din partea conducerii liceului.
0
0
cum s-a facut transferal conform regulamentului? regulamentul spune ca trebuia sa aiba media mai mare decat a ultimului intrat la ovidius. daca a ajuns la telecom asa ceva era imposibil
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108