REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

SCANDAL! Cum EXCLUDE Portul Constanța companiile românești de la o MEGA licitație

SCANDAL! Cum EXCLUDE Portul Constanța companiile românești de la o MEGA licitație

Replica API 25 noiembrie 2020 | 23:43 5016

CNAPM a inițiat, recent, procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului de achiziție publică: „Sistem informatic integrat de management al resurselor companiei și de raportare managerială”. In caietul de sarcini este prevăzută o cerință care poate fi îndeplinită exclusiv de un număr foarte limitat de ofertanți, la nivel internațional și doar de multinaționale, companiile din România fiind dezavantajate, discriminate și excluse din start de la posibilitatea de a participa la această procedură. Una dintre companiile discriminate este cea condusă de Alexandru Mihail Rădășanu, soțul fondatoarei companiei Siveco România, Irina Vicol. Software Imagination &Vison SRL acuză Portul Constanța de abuz și cere reluarea procedurii și modificarea documentației.

Conducerea CNAPM dorește achiziționarea unui sistem informatic de tip CORE ERP care să fie implementat la nivelul companiei pentru a gestiona și asigura managementul resurselor companiei. Astfel, pe 25 august, CNAPM a inițiat procedura de Licitație deschisă pentru atribuirea contractului de achiziție publică: „Sistem informatic integrat de management al resurselor companiei și de raportare managerială”, valoarea fiind 9.812.000 de RON.

În caietul de sarcini a fost introdusă o prevedere menită să îngrădească dreptul companiilor românești de a participa la licitație. La capitolul ”Descrierea Produsului. Obiective. Cerințe Tehnice Minimale”, subcapitolul 2.3 la Principiile generale al achiziției, punctul 9 din caietul de sarcini, se prevăd următoarele: ”Ofertanții vor lua în considerare în oferta lor următoarele principii: CORE ERP trebuie să fie o soluție disponibilă comercial de minim 3 ani, matură, recunoscută pe plan intern și international, respectiv să existe implementări în minim 20 țări inclusiv România”.

Companiile românești, eliminate de la licitație?

Prin această cerință toate companiile românești de IT sunt eliminate din această licitație! Nu există companie autohtonă care să aibă produsele ERP implementate în 20 de țări, după cum susțin cei de la Software Imagination &Vison SRL. Companiile autoohtone consideră excesivă și abuzivă cerința din caietul de sarcini. și spun că CNAPM nu are dreptul de a restricționa participarea la procedura de atribuire a contractului de achiziție publică prin includerea unor cerințe care nu au relevanță și sunt disproporționate în raport cu natura și complexitatea contractului de achiziție publică.

O astfel de cerință poate fi îndeplinită exclusiv de un număr foarte limitat de ofertanți, la nivel internațional și doar de multinaționale, companiile din România care dețin propriile produse de tip COTS ERP fiind dezavantajate, discriminate și excluse din start de la posibilitatea de a participa la această procedură. Totodată, implementarea în minim 20 de țări nu se justifică în acest caz, înc ondițiile în care CNAPM își desfășoară activitatea doar în cadrul legislației române.

Consiliul Contestațiilor a impus CNAPM să modifice documentația

Urmare a sesizării Consiliului Concurenței, la nivelul CNAPM a fost efectuată o analiză de risc în ceea ce privește posibila încălcare a Legii concurenței nr. 21/1996. În urma celor constatate i s-a impus întreprinderea măsurilor de remediere. Astfel că și caietul de sarcini a fost modificat, astfel încât și companiile românești ă poată participa la licitație.

Prevederile din caietul de sarcini, în dezacord cu Legea achizițiilor publice

Art. 49 și 50 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice spun că autorităţile contractante au obligaţia să acorde operatorilor economici un tratament egal şi nediscriminatoriu şi să acţioneze într-o manieră transparentă şi proporţională și că nu vor concepe sau structura achiziţiile cu scopul exceptării acestora de la aplicarea dispoziţiilor prezentei legi ori al restrângerii artificiale a concurenţei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acolit al elefantului, esti intr-o mare eroare..dar daca asa ti-a dictat elefantul,asa spui
2
2
CNAPM-ul are un departament juridic demn de toata jena, gafele si balbele fiind la ordinea zilei.
3
1
Vedeti-va de treaba... e joaca mare de tot. Stancao betzivao cwurvao, executa doar. Lui ii plac cadourile
5
1
V-au exclus pentru ca faceti software-uri de cacat fiindca sunteti obisnuiti ca niste comunsiti imputiti ce sunteti sa nu va platiti creierele. Foarte bine ca au pus cerinta aia in caietul de sarcini, in felul asta sunt eliminati furnizorii de foarte slaba calitate ca cei romani.
11
1
Jegosul si betivul de Stanca trebuie sa dea spaga inapoi daca sa modificat caietul de sarcini.prin interpusul Patrichi hotul trezorier al PSD.protejat de Stanca.DNA stieeeee
7
4
Asa este imi cer scuze, uitasem de Dusu, de Ghebaur si de nenorocitul ala de la sindicat, foamea'n gat de Burlacu, care in loc sa protejeze interesele oamenilor mai mult ingroapa ca e mana in mana cu cei mari
12
0
Pentru Opinie -Cretule ce baiat destept te crezi, dar nici pe departe nu este asa, nici macar profesional, multa lume din prost nu te scotea, inclusiv d-na director din MT
6
2
Noua administratie taie elanul firmei siveco care a inventat un softache mai prost decat abacul. Digitalizare la peleul gol. Firmelee de militieni vor ramane fara milioane de euro pe an in conturi. Securitatea nationala si internationala e in pericol, se pregateste ciomagirea magnetilor care fac concurenta neloiala securistilor cu camioane pentru linistirea sufleteasca si limpezirea ochilor albastri. Securitatea nationala in pericol de derusificare. Nii maaa.
16
0
Userist mic! Dusu ala care e patron la Celco si sponsor de seama al USR Cta si pretenar cu Stelian Ion, detine deja o mare parte din port! Chimpex, Convex si actiuni la diverse firme ce opereaza in port. Pe asta nu il vezi? Exact ca blocul ala de 9 etaje intre case pe care nu il vedea Stelian, asa nu vezi nici tu. Aveti toti probleme cu vederea la USRi.
14
3
Indepartati profesionistii, asa cum ati facut la Arsvom, puneti fosti si actuali cotizanti la partid, dar zero ca manageri..vai de noi..
14
3
niste politici la conducere anchetati urgent ,si redue salariile la maxim ca nu produc nimic,portul e mort,traiesc din spagi,tot ca acum 30 de ani,nimic nu sa schimbat ,arestati toti sefii urgent
9
0
Stai ca este de abia inceputul. Chitac cu Idu, cu Comanescu, cu Panait o sa ia portul tot pe nimic. Iar prostii de constanteni iar o sa planga ca nu e bine dar voteaza ca idiotii.
14
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614