REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Scandal în Bulgaria, după ridicarea MCV: A fost ales un procuror general controversat

Scandal în Bulgaria, după ridicarea MCV: A fost ales un procuror general controversat

Replica API 24 octombrie 2019 | 00:00 278

Consiliul Suprem Judiciar al Bulgariei a ales joi un nou procuror general în persoana lui Ivan Gheşev, în pofida îndoielilor formulate la adresa independenţei acestuia, într-o ţară criticată cu regularitate pentru corupţia endemică, relatează AFP şi Reuters.

Gheşev, în vârstă de 48 de ani, până acum adjunct al procurorului general în exerciţiu Sotir Ţaţarov şi unicul candidat la succesiunea acestuia, a asigurat în cursul audierii de aproape 10 ore în faţa Consiliului că intenţionează să "întărească eficienţa organelor de anchetă", cu precădere în ce priveşte corupţia, terorismul şi criminalitatea organizată.

În plină şedinţă, la sediul instituţiei a fost primit joi un mesaj în care se spunea că o bombă va exploda în 30 de minute, urmat de o frază în limba arabă. Şedinţa Consiliului a continuat însă. Zona din jurul clădirii fusese blocată de poliţie înaintea începerii şedinţei, care a prilejuit şi un protest fără precedent la alegerea unui procuror general în Bulgaria. Zeci de oameni s-au adunat în jurul sediului Consiliului, separaţi în două grupuri, unul care susţinea şi altul care se opunea numirii lui Gheşev, înainte de a fi redirecţionaţi de forţele de ordine.

Gheşev, ales cu un scor de 20 la 4, a afirmat că unele "cercuri politico-economice" au lansat o campanie ostilă împotriva candidaturii sale, de teama declanşării de anchete.

Procedura de desemnare a acestuia, susţinută de organizaţii ale procurorilor şi comisarilor din poliţie, a fost în schimb criticată de consiliul suprem al avocaţilor şi de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

"Este vorba de o numire, nu de o alegere. Ivan Gheşev este alegerea unui lobby politic şi economic", a opinat Mihail Ekimgiev, avocat cunoscut pentru plângerile sale pe lângă CEDO.

Mai multe ONG-uri i-au cerut preşedintelui Rumen Radev să-şi folosească dreptul de veto împotriva alegerii lui Gheşev.

Procurorul general, numit pentru şapte ani, este una din cele mai puternice figuri din Bulgaria, supervizând activitatea tuturor celorlalţi procurori şi având ultimul cuvânt asupra lansării sau opririi unei anchete.

Lipsa unui dispozitiv de control asupra limitelor prerogativelor sale a făcut însă obiectul criticilor din partea CEDO şi a Comisiei Europene.

În ultimul său raport privind reformele din sistemul judiciar bulgar, publicat la începutul acestei săptămâni, executivul european a salutat progresele realizate de Sofia, cerându-i însă să transpună în fapte angajamentele asumate în lupta împotriva corupţiei.

La 12 ani de la aderarea sa la UE, în 2007, Bulgaria rămâne cea mai coruptă membră dintre cele 28 de state din blocul comunitar, conform clasamentului realizat de Transparency International, şi face obiectul unui mecanism special de supraveghere din partea Uniunii, împreună cu România, aminteşte AFP.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ai fost in bulgaria?..
0
0
nu cunosc situatia rrromaniei oltenesti
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102