REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Scandal în plenul CSM, pe tema protocoalelor. Procurorul Ban, atac suburban la o judecătoare

Scandal în plenul CSM, pe tema protocoalelor. Procurorul Ban, atac suburban la o judecătoare

Replica API 14 martie 2019 | 00:00 228

Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii de joi, 14 martie, s-a lăsat cu replici dure între magistraţii prezenţi. Totul a pornit de la propunerea judecătoarei Gabriela Baltag de suplimentare a ordinii de zi cu subiectul deciziei CCR pe tema protocoalelor.

"Aş supune atenţiei dvs. să venim şi în sprijinul unor deziderate mai vechi, inclusiv invocare de doamna preşedinte a ÎCCJ, privind protocoalele. A fost publicată motivarea deciziei CCR pe tema conflictului privind semnarea unor protocoale. Aş dori să suplimentăm ordinea de zi cu această decizie. Dacă apreciem că este suficientă decizia sau avem o altă lucrare care ar putea să completeze această temă a protocoalelor. Ştiu că avem o lucrare la IJ, dar faţă de cele prezentate în considerentele deciziei CCR aş dori să discutăm în ce măsură încheierea celor două protocoale a afectat sau nu independenţa puterii judecătoreşti", a afirmat judecătoarea Baltag, în deschiderea şedinţei.

Împotriva propunerii s-a exprimat imediat judecătoarea Andreea Chiş: "Eu aş vrea să le discutăm împreună cu celelalte protocoale, în special protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi serviciile de informaţii, pentru că avem pe rol numirea inspectorului şef."

Chiş a fost susţinută de procurorul Cristian Ban: "Doriţi să faceţi comentarii negative pe tema deciziei CCR? Avem o lucrare în lucru la IJ, nu înţeleg de ce aţi solicitat suplimentarea."

"Niciodată un judecător nu va critica legea şi această decizie este pentru judecători lege", a răspuns Gabriela Baltag.

Au urmat schimburi de replici pro şi contra propunerii, timp de mai multe minute. Judecătorii Chiş, Mateescu şi Bălan s-au exprimat împotriva suplimentării ordinii de zi cu tema protocoalelor, pe motiv că Inspecţia Judiciară analizează deja problema şi din cauza faptului că propunerea a fost formulată în ultimul moment.

În schimb, judecătoarea Evelina Oprina şi reprezentantul societăţii civile în CSM, Victor Alistar, au susţinut propunerea judecătoarei Baltag. "Nu cred că greşim dacă punem lucrarea asta pe rol şi vedem ce e de făcut. E mult prea importantă decizia CCR. Întreaga societate şi întreg corpul de magistraţi aşteaptă de la noi o poziţie", a afirmat Oprina.

Procurorul Cristian Ban a intervenit în final cu un atac personal la adresa judecătoarei Baltag.

Cristian Ban: "Eu aş vrea ca agenda CSM să nu se confunde cu agenda altor publicaţii."

Baltag: "Care alte publicaţii?"

Ban: "Ştiţi dvs. Aveţi obligaţii faţă de altcineva?"

Propunerea de suplimentare a ordinii de zi a fost supusă la vot şi respinsă.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
voi sunteti normali la cap- ce caracter nepermis? nu se stie cine si cum si ptr cine este numit sef CSM? iar dna Tarcea a confirmat ca CSM lucreaza cu doua masuri, functie de cerinte Dna Tarcea a intrat in vizorul acestor nemernici, tocmai ca este printre putinii specialisti ce au si coloana vertebrala si spune lucrurilor pe nume, nu s-a lasat si nu se va lasa intimidata. Replica, in ce consta caracterul nepermis?
1
0
Romania e tara procurorilor. Aici ne-au adus Basescu, Iohannis si Kovesi. Mai exista scapare?
0
3
Securistii s-au opus.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369