REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Scandal în Poarta 6 între RADET şi locatari: se luptă pentru centrala termică!

Scandal în Poarta 6 între RADET şi locatari: se luptă pentru centrala termică!

Replica API 6 mai 2017 | 00:00 355

Scandal de proporții în cartierul Poarta 6 din Constanța! RADET a sistat furnizarea de apă caldă pentru centrala termică aferentă blocului OB1 după ce locatarii au intrat cu o firmă de gaze în centrală, aceasta aflându-se în administrarea RADET, pentru a face modificări fără acordul operatorului. Astfel, pentru siguranța oamenilor, RADET a sistat funcționarea centralei, iar oamenii sunt nemulțumiți.

„RADET Constanța informează pe aceasta cale Asociația de Locatari OB1 din str. Brizei nr. 1B, cat si celelalte asociații din blocurile ANL, că centrala termică construită pentru asigurarea serviciilor de termoficare pentru întreg blocul OB1 este proprietatea Consiliului Local Municipal Constanța și a fost dată în administrarea RADET.

Faptul ca astăzi, 05.05.2017 câțiva locatari au intrat cu forța în centrală, spărgând ușa și nepermițând angajaților RADET să pătrundă în incintă, făcând modificări neautorizate ale instalației de gaz în camera centralei, cu lucrători ai firmei MOTAN, RADET informează locatarii acestui bloc cât și asociația de proprietari că oprește furnizarea apei calde de consum și nu va mai reporni centrala termică până ce instalațiile interioare vor fi aduse la starea inițială conform proiectului centralei, așa cum aceasta a fost predată de către Consiliul Local Municipal”, transmitea RADET în dimineața zilei de vineri, 5 mai a.c.

„Este un conflict deschis. Blocul are o centrală proprie, care deservește din proiectare, cu căldură și apă caldă acest imobil. Centrala este proprietatea Consiliului Local și este dată în administrarea RADET. Odată cu începerea vânzării de apartamente locatarilor din blocurile ANL, unii locatari și-au manifestat dorința de a se debranșa de la sistemul centralizat și de a-și monta centrală proprie de apartament.

Le-am explicat că în aceste blocuri ANL, au fost proiectate gândite centrale proprii și prin debranșarea mai multor apartamente, se va ajunge la situația, în care, centrala blocului nu mai poate funcționa deoarece intră în avarie. Și nu putem fi de acord cu debranșarea. Ulterior, am fost înștiințați de către doamna Ifrim Elena, administrator, care s-a prezentat și la mine în audiență, și la colegul meu de la producție și șefii de secție și a solicitat că nu o interesează, este proprietară pe apartament și își pune centrală.

I-am spus: „doamnă, soluția este următoarea: dacă dumneavoastră vă puneți centrală, noi nu vă putem emite aviz favorabil. O faceți pe răspunderea dumneavoastră”, iar ea zice: „vrem acces în centrală, că ne costă mult să ne montăm țeavă de gaz din branșament până la apartamente și vrem să dimensionăm suplimentar conducta existentă în centrală”. Le-am explicat, ca să facă așa ceva, trebuie să scoată centrala din administrarea RADET. Să se adreseze Consiliului Local să își preia centrala blocului, moment în care RADET nemaiavând răspunderea siguranței privind centrala, siguranța se transferă la locatari.

Le-am sugerat să își monteze conducte separate. Au reclamat costuri mai mari. Astăzi, de dimineața, lucrătorul nostru care era de serviciu pe zona Poarta 6, făcându-și rondul conform programului, au găsit un echipaj al unei firme de instalații, care intrase prin efracție în centrală. S-au mai dus câțiva lucrători, care au spus să le dea voie să oprească gazul, să nu se întâmple ceva. Nu li s-a permis accesul în incintă și și-au continuat lucrările. Motiv pentru care noi am dat acel comunicat de presă în care am spus că până la readucerea centralei în stare inițială, conform proiectului centralei, noi nu vom mai exploata această centrală, nu o mai repornim. Dacă se întâmplă un accident, ni-l asumăm.

Am sunat în momentul respectiv la 112. Ne-a transmis să facem plângere, ceea ce am făcut și o depunem mai departe. Situația e complicată pentru că o parte dintre cei care dețin apartamente din proprietate, se vor debranșa, ceilalți care locuiesc în blocurile ANL, nu au posibilitatea să se debranșese și vor rămâne dependenți de centrală, iar centrala nu va mai putea lucra pentru un număr mic de apartament, căci ea a fost gândită să aibă o capacitate pentru tot imobilul. Ne va fi imposibil să furnizăm celor rămași”, a precizat Liviu Popa, directorul RADET Constanța.

Administratorul imobilului, Elena Ifrim, neagă că ar fi intrat abuziv în centrală alături de ceilalți locatari, ci din contră, ei având cotă-parte la centrală, consideră că trebuie să aibă parte de dreptul ei de a se debranșa, cum se întâmplă și la alte centrale din zonă.

„Ei în mod abuziv ne-au oprit acum apa caldă, pentru că noi am fost de bună credință și le-am predat toate cheile și nicidecum nu s-a făcut cum zic ei. Noi i-am lăsat să intre în centrală. Noi avem acordul de la RAEDPP, avem hârtii. Legal facem ce facem. Noi suntem proprietari și pe cote-parte din centrală - noi și Primăria. Este dată spre exploatarea RADETului pentru că așa a vrut Primăria. Nu știu care au fost manevrele. Toți sunt proprietari, care au cerut. Ne încalcă dreptul la proprietate. Din 4 blocuri, per total sunt 50% care cer debranșarea”, a precizat Elena Ifrim.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
peoblema e ca suntem cca 180 de apartamente din blocurile anl care vrem sa ne debransam de la acesti hoti care au incasat facturi nejustficate si tin cu dintii de scaunele lor platite cu salarii cuprinse intre 50 si 80 de mil pe luna ma refer la radet si in special la conducere. un sfat pt ziar ar fi bine sa se informeze mult mai bine asupra evenimentelor relatate
3
0
Potrivit Legii 152 din 1998 anl ul este proprietarul centralei termice si a dat o primariei in administrare. Astfel primaria nu avea dreptul legal sa o dea in administrare radet ului ci trebuia sa incheie contract de predtari servicii cu un orestator pentru operarea centralei. Primaria a incalcat legea anl ului cand a dat in administrarea radet ului centrala termica din blocurile anl. Asta este problema. Radet ul nu are competenta si dreturi asupra acelor centrale. Solicitati primariei intrarea in legalitate de a scoate radet ul din acesta treaba deoarece se incalca legea 152 din 1998
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218