REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

SCANDAL între frații Vlad și Andreea Cosma și jurnaliști: Totul a plecat de la replica lui Vlad Cosma, care ar fi spus 'te sparg'

SCANDAL între frații Vlad și Andreea Cosma și jurnaliști: Totul a plecat de la replica lui Vlad Cosma, care ar fi spus 'te sparg'

Replica API 19 februarie 2018 | 22:07 249

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va pronunţa pe 5 martie sentinţa definitivă în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit 5 ani închisoare, conform stiripesurse.ro.

Se pare că în timpul procesului Vlad Cosma l-ar fi amenințat pe unul dintre martorii denunțători, afaceristul Răzvan Alexe, căruia i-ar fi spus ”te sparg”. Asta, pentru că Alexe a recunoscut acuzațiile în fața judecătorilor. La ieșirea de la ÎCCJ, a izbucnit un mic scandal între frații Cosma, Vlad și Andreea, și jurnaliști. Motivul: Vlad Cosma a refuzat să răspundă la anumite întrebări, iar reporterii l-au urmărit până la mașină, presându-l.

”Consider că am spus în sală tot ce era nevoie să spun în apărarea mea și ultimul martor al acuzării a avut curaj să spună adevărul, faptul că nu ne-a dat bani, ceea ce noi am susținut timp de 4 ani. Eu, când fac acuzații, fac și înregistrări.”, a spus Vlad Cosma.

”Am suferit timp de 4 ani din cauza procurorilor Negulescu, Onea și Giluela.”, a spus Andreea Cosma, care a izbucnit în lacrimi, de mai multe ori, în timpul procesului.

Luni, la ultimul termen al procesului, Mircea Cosma a dat o declaraţie amplă în faţa unui complet format din cinci judecători, în care a negat, pe parcursul a două ore şi jumătate, toate acuzaţiile pe care i le aduce DNA.

Pentru a fi convingător, Mircea Cosma le-a prezentat judecătorilor planşe cu sumele de bani pe care ar fi reuşit să le economisească la derularea contractelor de la CJ Prahova, susţinând că nu i se poate imputa niciun prejudiciu.

"Resping toate acuzaţiile. Judeţului Prahova i se spune în glumă al 53-lea stat al SUA. Volumul de investiţii a dus la crearea a 11 parcuri industriale cu un total de 46.000 de angajaţi. Ar fi trebuit să primesc o decoraţie pentru asta. (...) Nu am crezut că există atâta minciună într-un proces", le-a spus Mircea Cosma judecătorilor.

Tot acum, avocatul lui Vlad Cosma a depus în instanţă ca probă un stick cu înregistrări ale discuţiilor purtate de fostul deputat cu procurori de la DNA Ploieşti.

De asemenea, un avocat de la Consiliul Judeţean Prahova a anunţat că instituţia nu se constituie parte civilă în dosar, deoarece nu a constatat producerea vreunui prejudiciu.

În noiembrie 2016, Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani închisoare, iar fiul său, Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Răzvan Alexe a primit 2 ani şi 6 luni cu executare, iar fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Omul de afaceri Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, de luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2012 - 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Răzvan Alexe.

Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova - şi anume la Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină de la CJ Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

Cele trei lucrări se referă la obiectivele: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova", "Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe" şi "Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 - 2013".

Conform DNA, pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări, în cadrul CJ Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu, proceduri de achiziţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273 lei.

"Pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu rezultate din lege şi din fişa postului şi pentru a favoriza cele trei societăţi comerciale, inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian au pretins şi primit de la inculpatul Alexe Răzvan o parte din sumele pretinse şi primite de acesta de la denunţători, respectiv 1.890.064 lei - inculpatul Cosma Mircea şi 130.000 lei - inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian.

Anterior, în perioada 2010 - 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei societăţi comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă, suma totală de 900.000 lei, din care a primit 550.000 lei.

Suma a fost disimulată în contravaloarea unor suprafeţe de teren arabil - obiect al unor contracte de vânzare-cumpărare autentificate, în baza cărora societatea le-a 'achiziţionat' de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la preţuri supraevaluate. Obiectul mitei l-a reprezentat în acest caz diferenţa dintre preţul de vânzare către societatea respectivă şi preţul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, de la primii proprietari, şi este în cuantum de 487.000 lei", mai susţin procurorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum au ajuns acesti tineri in parlamentul rominiei? Au cotizat la psd oare?
4
0
Pe astia ii apara Gadea, "marele gadea" !!?? Niste gunoaie, niste borfasi aparati de latrine, antenistii lui Gadea!
4
1
Esti un prost
3
9
gunoaie peste gunoaie. si retardatii, la indemnul altor gunoaie aka antena3, ies la manifestatii in apararea borfasilor.
13
4

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369