REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

SCANDAL la Cernavodă! Tatăl unui elev eliminat de la BAC susţine că se face o mare nedreptate

SCANDAL la Cernavodă! Tatăl unui elev eliminat de la BAC susţine că se face o mare nedreptate

Replica API 10 iulie 2015 | 22:59 144

Timpul trece şi… cum rămâne cu facultatea?

Timpul trece şi… cum rămâne cu facultatea?

Cercetările sunt în toi la Cernavodă, cu privire la situaţia de la ultima probă a bacalaureatului, din data de 3 iulie. Un elev ce a fost eliminat din examen a depus plângerea la Poliţia Cernavodă, s-au analizat imaginile surprinse pe camerele de supraveghere şi astfel au fost eliminaţi şi alţii, în total 16, întrucât s-ar fi mişcat, fiind vizibil faptul că ar fi copiat.

Cercetaţi sunt şi supraveghetorii, care nu au reacţionat, însă, din câte se pare, printre elevii picaţi se află unii care nu ar fi făcut nimic legat de fraudă. Aşa susţine tatăl elevului Cătălin C., care a menţionat că a ajuns la capătul puterilor şi că fiul acestuia a fost băgat „în oală” cu cei care au copiat. Însă, problema este alta. Chiar dacă se va dovedi că elevul Cătălin este nevinovat, timpul trece şi la mijloc este vorba şi de înscrierea la facultate.

Situaţia de la Mangalia din 2013, când şeful comisiei de bacalaureat, Gheorghe Amza, a fost cercetat penal şi condamnat s-ar putea repetea şi în 2015. Numai că, de data aceasta este vorba despre Liceul Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, acolo unde a fost deja demarată o anchetă. Totul a pornit de la plângerea depusă la Poliţie, de către un elev care a fost eliminat întrucât a fost prins cu o ciornă pe masă.

Alte surse spun că, de fapt, au fost mai multe plângeri, depuse de părinţii unor elevi, care erau nemulţumiţi de faptul că s-a copiat, că supraveghetorii le-au permis, şi nu este corect ca aceştia să promoveze. Astfel, s-au luat la puricat imaginile surprinse pe camerele de supraveghere, inspectorii şcolari stabilind că 16 elevi, din două clase, la ultima probă a bacalaureatului, din data de vineri, 3 iulie, au copiat, fiind declaraţi respinşi.

De asemenea, profesorii supraveghetori vor fi cercetați de o comisie de disciplină şi riscă să-şi piardă chiar şi locul de muncă. Imaginile de pe camerele de supraveghere au ajuns la IPJ şi, din câte se pare, vor fi trimise şi la DNA, continuându-se astfel ancheta.

Părinţii simt că au ajuns la capătul puterilor: au depus alte plângeri la ISJ şi IPJ

Însă, chiar dacă este, poate, dovedit faptul că s-a copiat şi profesorii nu au reacţionat, cel mai probabil în schimbul unor sume de bani aşa cum, potrivit unor surse, s-a şi întâmplat, există şi vicime colaterale. Spre exemplu, tatăl unui elev care a participat la bacalaureatul de la Liceul Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, susţine că nu este în regulă ce se întâmplă şi nu ştie încotro s-o apuce. Acesta a depus o plângere la ISJ, alta la IPJ şi urmează să meargă şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.

„Fiul meu era admis cu media 7.00, a văzut pe site. După 3 ore, când s-a dus să vadă listele, a rămas stupefiat pentru că era picat. I s-a spus că pentru complicitate la fraudă, care constă în sensul că s-ar fi mişcat şi ar fi vorbit. Băiatul meu recunoaşte că s-a mişcat. Era proba de vineri (3 iulie – n.r.), la biologie, la care era pregătit, l-am meditat. S-a mişcat pentru a le spune colegilor să-l lase în pace.

Aceştia îl presau să le spună şi lor: Cătă, Cătă, dă-mi şi mie. Băiatul s-a enervat pentru că nici supraveghetoarea nu a luat atitudine şi s-a întors şi le-a spus să-l lase în pace să-şi facă lucrarea. Asta a fost tot, dar nu în sensul de a frauda”, a declarat tatăl lui Cătălin Petre C., respectiv Petrică C.. Mai exact, elevul a fost declarat eliminat după ce s-au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere de la sălile 1 şi 2, el aflându-se la 2. Însă, părintele acestuia susţine că a vrut să vadă imaginile, ceea ce nu s-a putut.

„Am fost la liceu, nu am vrut să semnez nimic, le-am spus că vreau să văd filmarea. Mi-au spus că nu se poate, să mă duc la ISJ. Am fost. Mi-au spus că din ordinul ministrului nu sunt publice. Am depus o plângere aici, dar şi la IPJ Constanţa. Voi merge şi la Parchetul din Medgidia, dar şi la Poliţia Cernavodă pentru că supraveghetoarele nu şi-au făcut treaba. Însă aici este vorba de timp. Acesta trece şi este vorba de înscrierea la facultate. Vă spun, nu ştim ce să mai facem, cum să facem pentru a accelera lucrurile”, a mai spus Petrică C.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367