Scandal la Școala 29! O învățătoare este acuzată de discriminare, la serbarea de sfârșit de an
Scandal la Școala 29! O învățătoare este acuzată de discriminare, la serbarea de sfârșit de an
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestȘcoala 29 din Constanța este, din nou, în centrul unui scandal de proporții. De data aceasta, problemele sunt la una din clasele a III-a, unde învățătoare este Florentina Enuța. Aceasta este acuzată că face serbarea de final de an cu doar 10 elevi din totalul de 25. Timp de 3 săptămâni, aceasta ar fi făcut repetiții pentru festivitate în timpul orelor, iar pe elevii care nu participă la sceneta pregătită i-a pus să scrie câte o compunere pe care o vor citi la festivitate. Părinții nu au văzut aceste compuneri și nici nu li s-a spus de ce copiii lor nu pot participa la piesa de teatru. Mai mult, evenimentul se va desfășura la Lake View, iar părinții, inclusiv ai acelor copii care n-au fost incluși în scenetă, au plătit o sumă de bani, propusă de câteva mămici.
Declarația părintelui al cărui copil nu va participa la serbare
Un părinte îngrijorat semnalează că la Școala 29 învățătoarea Florentina Enuța face diferențe între copii. Din 25 de elevi, doar 10 au fost incluși într-o scenetă ce va avea loc la Lake View, ceilalți copii având doar rolul de... spectatori. „Mi se pare o situație atât de absurdă! N-am auzit în viața mea ca o clasă întreagă de 25 de copii să fie obligată să meargă la serbare și doar 10 copii să aibă roluri. Toți am fost la școală și toți am avut acolo... 3 rânduri scrise, nu? Este o clasă destul de dificilă, este o clasă de a 3-a, deci nu sunt profesori, este doar o învățătoare. Doamna întotdeauna a avut preferați, întotdeauna au fost discuții, dar am zis că nu mai contează, atât timp cât copilul nu este marginalizat... nu contează, să prefere pe cine vrea! Acum, însă, este vorba de umilință la adresa a 15 copii! Vorbim de Școala 29, o școală bună, nu vorbim despre o școală unde sunt copii cu probleme! Nu am vorbit cu doamna directoare pentru că toți părinții se feresc. Doamna este foarte dificilă”, ne-a declarat un părinte.
„Acum ar fi aberant să mai fie integrați copiii în festivitate!“
Părintele adaugă că este prea târziu să mai încerce să discute cu conducerea școlii în vederea integrării celor mici în propria festivitate de final de an: „Ar fi absolut aberant să-i mai integreze acum, din moment ce de 3 săptămâni fac repetiții. Acum, când să le dea poezii și cine să le învețe? Să pară ăștia mai proști, că n-au reușit să învețe? Mi-e indiferent dacă primește sau nu poezie, ideea e că întotdeauna s-au făcut diferențe și întotdeauna am trecut peste. Doar că, acum, practic, toți stau și se uită la ceilalți. Dacă vorbeam de un curs de teatru, de un cerc literar, înțelegeam, i-a luat pe cei mai buni... dar vorbim de o serbare obișnuită de sfârșit de ani unde ar trebui să fie prezentă toată clasa. I-a pus să facă, acum câteva zile, în clasă, în timp ce ea făcea repetiții cu ceilalți, o compunere despre vară.“
Câțiva dintre părinți iau hotărârile în numele tuturor!
„Părinților le este teamă și nu vorbesc. Au tot venit câte unul, câte unul, încercând să afle de ce copiii lor nu intră în serbare. Ca să scape cumva și să se spele pe mâini, au hotărât să facă fiecare câte o compunere în clasă, compuneri pe care noi nu le-am văzut, nici nu știu dacă are vreo greșeală gramaticală, o cacofonie... habar n-am! Totul se face la poartă de către 4-5 mămici, ca întotdeauna, foarte puțin se discută pe grup! Acele mămici au hotărât că vom face undeva, unde... nu se știe. Au început să vină cu propuneri și au stabilit la Lake View. S-a făcut o ședință în care s-a vorbit exclusiv despre tabără, noi ceilalți care nu mergeam eram pe dinafară. Atunci au spus părinții de la poartă că au hotărât... tot ei... să facem festivitatea de premiere la Lake View“, a mai subliniat părintele.
Au plătit meniurile și cadoul învățătoarei... ca să-i privească doar pe cei care participă
Indiferent că participă ai lor copii la scenetă sau nu, părinții au pus 100 de lei pentru evenimentul organizat la Lake View: „Noi am zis OK. Ni s-au spus costurile: 70 lei de copil, 30 lei tortul, cadoul pentru doamna. S-a trimis un text foarte frumos pe grup cum că s-au hotărât lucrurile la ședință, dar ele erau hotărâte dinainte. N-a obținut nimeni nimic, decât acele compuneri pe care nu le-am văzut și cică le vor citi la serbare. Și-a făcut orele în astea 3 săptămâni, probabil în ora de muzică făcea aceste repetiții. Nu vor avea roluri decât 10 din 25. Am înțeles că va fi o scenetă din Caragiale... Menționez că doamna a mai avut conflicte în trecut și cu alți părinți și în fiecare an au plecat 2-3 copii din clasa dumneaei. De exemplu, pe 29 mai, la ziua școlii, este o filmare pe site-ul școlii când o fetiță cântă și restul stau degeaba pe lângă ea. Au fost și la Radio Constanța. Doi copii au fost băgați în seamă, ceilalți nu. Mi se pare deja exagerat să fiu obligată să merg, banii i-am dat, deja nu mai contează asta. Nu înțeleg de ce copilul meu și ceilalți copii care nu participă trebuie să meargă. N-am auzit niciodată, la nimeni, să facă serbare de sfârșit de ani cu câțiva copii și cu ceilalți nu.“
Ce spune Sorin Mihai, Inspectorul Școlar General Constanța
Inspectoratul Școlar nu avea cunoștință despre situația de la Școala 29. „La Lake View nu se poate face serbare, nu are ce să caute în afara școlii. O fi vreo petrecere dată de vreun părinte. La Lake View n-are cum să fie o petrecere a școlii. O să aflu. Nici serbările astea nu au ce să caute în școli. Legislativ vorbind, eu n-am ce să-i reproșez cuiva de acolo, să întreb de ce s-a făcut serbarea în școală sau în afară cu 10 inși, că nu se încadrează nicăieri, legislativ. Dar, o să aflu despre ce e vorba. În schimb, n-avem această instituție a serbării de final pe nicăieri. Nu există așa ceva în legislația școlară. Ce fac ei, serbări, treaba lor, problema lor“, a declarat Sorin Mihai, Inspector Școlar General Constanța.
Sorin Mihai, șeful ISJ
Așadar, deși nu există un temei legislativ care să impună desfășurarea unei serbări, din punct de vedere etic, un cadru didactic nu poate alege care dintre elevi merită sau nu să participe la o activitate comună, întrucât întreg colectivul are dreptul să fie prezent și să participe la activitățile clasei.
Video:
.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News