Scandal! Ostrovit, controlată de finul lui Gigi Becali, este acuzată că umblă cu vinul „vopsit“
Scandal! Ostrovit, controlată de finul lui Gigi Becali, este acuzată că umblă cu vinul „vopsit“
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestProiectul de Lege a pieţei vitivinicole instituie ca infracţiuni adaosul de apă în vin şi producerea vinurilor din alte materii prime decât cele stabilite de legislaţie sau schimbarea compoziţiei prin adaosul unor substanţe, altele decât cele permise de lege. Pedepsele prevăzute de Codul Penal sunt cele cu închisoarea, pornind de la un an şi ajungând chiar la 20 ani, dacă fapta a dus la decesul unei persoane. În iulie 2022, un inspector s-a deplasat la sediul Ostrovit, în scopul efectuării unui control având ca obiect tematica Ministerului Agriculturii, privind prelevarea de probe din vinurile produse de companie. Au fost recoltate 3 probe a câte 5 eşantioane din mai multe loturi de vin, iar în septembrie 2022 a fost dispusă indisponibilizarea stocului de vinuri provenind din două loturi, unul din 2020, celălalt din 2021, ca măsură administrativă preventivă temporară, retragerea de la comercializare a produselor. În acest sens, au fost sesizate și organele penale cu privire la infracţiunea de falsificare. Societatea e acuzată că adaugă prea multă apă în loturile de vinuri, aspecte constate de Laboratorul Încercări din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice ICSI Râmnicu Vâlcea, acolo unde s-au făcut măsurătorile. Compania este deținută, printre alții, de familia finului lui Gigi Becali, Horia Culcescu.
Stocuri de vin, indisponibilizate
Concret, a existat suspiciunea prezenţei apei exogene pentru două dintre loturile analizate, respectiv loturile nr. 28/28.06.2022 şi nr. 51/19.11.2020, în condițiile în care este interzis de lege adaosul de apă în vin, iar potrivit art. 22 din Legea nr. 164/2015 vinurile care au în compoziţia lor apa exogenă fiind improprii consumului uman direct. S-a dispus și indisponibilizarea stocului de vin impropriu consumului uman, respectiv cantitatea de 8106 litri = 10808 sticle de 0,75 l, vin alb demisec ,,Butucul de aur,, lot 51/19.11.2020 şi cea de 2658 litri = 1772 sticle de 1,5 l vin alb ,,Terasele Dunării“ lot 28/28.06.2021 și retragerea de la comercializare a loturilor menţionate din toată reţeaua de comercializare şi indisponibilizarea acestora.
Așa cum era de așteptat, Ostrovit SA a urmat procedurile în vederea anulării procesului verbal prin care s-au constat cele de mai sus. Reprezentanții societății se apără și spun că inspectorul autorităţii nu a pus la dispoziţie rapoartele emise de laboratoarele care au efectuat analize asupra produselor provenind din loturi pentru care au fost prelevate probe şi, de asemenea, niciuna dintre opiniile emise de aceste laboratoare, susținând, de asemenea, că au luat la cunoştinţă despre aceste înscrisuri ulterior, în cadrul dosarului având ca obiect suspendarea executării procesului-verbal în discuţie. Totodată, apreciază că măsurile/sancţiunile dispuse au fost stabilite de autoritate în baza unor concluzii eronate, în lipsa unor dovezi din care să rezulte fără echivoc săvârşirea de către reclamantă a faptelor pentru care autoritatea a dispus măsurile respective.
Astfel, în septembrie 2022 a declanşat procedura de atacare în contencios administrativ, formulând plângere prealabilă împotriva actului administrativ emis, precizând că rezultatele analizelor izotopice nu sunt concludente în dovedirea prezenţei apei exogene în compoziţia vinurilor sau a adaosului de apă în vin, întrucât opiniile menţionează numai suspiciuni, iar suspiciunea prezenţei apei exogene nu echivalează cu adaosul de apă în vin, valorile obţinute pentru produsele din loturile menţionate fiind comparate cu valorile de referinţă înscrise în cazierul vinicol stabilite în baza eşantioanelor de struguri recoltate dintr-o altă zonă viticolă, respectiv Regiunea Viticolă a Colinelor Dobrogei.
Plângere penală pentru comercializarea unor vinuri falsificate
Inspectorul a formulat plângere penale pentru infracțiunea de comercializare a de către un operator economic a unor vinuri falsificate. În replică, Ostrovit SA spune că nu sunt identificate elementele constitutive ale infracţiunii şi, în consecinţă, nu poate fi reţinută săvârşirea infracţiunii prevăzută la art. 61 din Legea 164/2015, întrucât nu există niciun document care să probeze faptul că vinurile analizate sunt falsificate, iar în aceste condiţii, reclamanta nu ar fi putut, în mod obiectiv, să cunoască faptul că produsele vinicole ar fi falsificate şi să le producă sau să le comercializeze cunoscând acest fapt.
S-a luat la trântă cu Ministerul Agriculturii
A formulat cerere de suspendare a executării procesului-verbal nr. 2877/08.09.2022, înregistrată pe rolul Tribunalului Constantă, chemând la bară Ministerul Dezvoltării Agriculturii, prin Direcția de Agricultură Constanța, iar prin sentinţa pronunțată în octombrie 2022, rămasă definitivă prin nerecurare, instanţa a admis cererea formulată şi a dispus suspendarea executării procesului-verbal până la soluţionarea acţiunii în fond. Ulterior, în aprilie 2023, a fost deschisă acțiunea în instanță și pentru anularea actului administrativ. În iulie a.c. a fost admisă cererea, însă Direcția pentru Agricultură Constanța a formulat apel, urmând ca primul termen să se judece pe 7 octombrie.
Statul, asociat minoritar la Ostrovit SA
Ostrovit SA este controlată de Agro COH AH, cu 52 %, de Leader International SA, cu 40 %, aceasta din urmă fiind deținută de Culcescu Maria, Belu Oana Camelia, Culcescu Marin, Zurzu Stere, și de Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 7 %. Anul trecut, compania a avut vânzări de peste 65 de milioane de lei, profit de 123.549 lei și datorii de aproape 190 de milioane de lei.
Vom reveni!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News