REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

SCANDALUL cimitirului de pe Valea Uzului va ajunge în Parlament: 'Din punct de vedere politic, vorbim de o ticăloșie'

SCANDALUL cimitirului de pe Valea Uzului va ajunge în Parlament: 'Din punct de vedere politic, vorbim de o ticăloșie'

Replica API 20 mai 2019 | 00:00 290

Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, vine cu precizări privind istoria cimitirului de pe Valea Uzului, cimitir în care crucile eroilor au fost acoperite cu saci de gunoi.

"Câteva clarificări despre istoria cimitirului de pe Valea Uzului

Cimitirul a apartinut comunitatii locale inainte de 1916. Soldatii maghiari au fost ingropati aici pentru ca cimitirul se afla in spatele liniei frontului. La finalul razboiului au fost ingropati aici si romani, rusi, germani si austrieci. In anul 1926 a fost amenajat de catre Societatea Cultul Eroilor Regina Maria ca si cimitir militar international, conform prevederilor acordurilor internationale, care prevad respect pentru toti cei cazuti pe campul de lupta.

In 1994 cimitirul a fost profanat, presa vremii speculand ca au fost si activisti UDMR printre cei care au demolat monumentul si au dat foc crucilor ostasilor romani. A fost scoasa inscriptia conform careia era cimitir militar international si a fost pusa o inscriptie in limba maghiara.

Amenajarea a fost facuta de primaria din Sanmartin, cu finantare maghiara si nu a avut aviz de la Ministerul Apararii Nationale, conform tratatelor internationale in materie, a acordului bilateral romano-maghiar pentru ocrotirea cimitirelor militare si nici a legislatiei romanesti din domeniu.

In perioada 2018-2019, pe parcela ramasa libera din cimitir, pe 3% din suprafata, cu finantare de la Ministerul Culturii, in cadrul programului centenar, s-a amplasat monumentul si crucile ostasilor romani.

Exista in momentul de fata un litigiu intre cele 2 judete pe problematica granituirii. Pana la solutionarea conflictului se are in vedere arhiva directiei de fond geodezic din 1990, conform careia cimitirul apartine de Darmanesti. Deasemenea, in anul 2018, prin adresa nr. 12102/4.10.2018 emisa de OCPI Bacau este specificat foarte clar ca cimitirul apartine de orasul Darmanesti.

Acum, din punct de vedere politic, vorbim de o ticalosie si/sau prostie fara margini a autoritatilor centrale ale Statului roman. Ministerul Culturii, desi a finantat proiectul a transmis public faptul ca nu a avizat in cadrul comisiei pentru monumente respectiva constructie!!! Ministerul Dezvoltarii a trimis de urgenta ISC-ul sa “constate” ca sunt suspiciuni cu privire la autorizatia de constructie si a somat prefectul de Bacau “sa ia masuri”!!! Singurele masuri legale in acest caz, daca prefectul va interveni, sunt cele de demolare a monumentului.

Câteva întrebări firești

De ce autoritățile nu au intervenit pana acum? De ce mai sunt in libertate acei indivizi care au profanat memoria celor dispăruți?

De ce nu sunt interogați pentru a se afla dacă a fost o acțiune organizata?

De ce ministerul apărării incearca sa musamalizeze aceasta situatie necomunicand public faptul ca este cimitir international si se aplica alte reguli decat cele care țin de granita dintre 2 UAT-uri?

Cât de departe merge PSD acceptând călcarea in picioare a memoriei înaintașilor pentru pastrarea majorității din parlament?

Parlamentarii Pro România vor adresa aceste întrebări si pe cale parlamentara pana când cei responsabili vor fi trasi la răspundere!

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, în aer liber şi natură", scrie Daniel Constantin pe Facebook.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Patriotul lui peste,cel care face aliante cu ungurii ca sa scape de piscarie..Unde esti mai panarama bolsevica.Bine ca dati vina pe "agenturili straine" Ti-ai dracu ! Veti da seama pentru batjocura asta.Muie PSD !
4
0
Jandarmeria romana, aia care de cate ori aresteaza si bat romanii ca protesteaza ilegal impotriva guvernului comunist, las si hot , unde este? Acest protest cum il numesc ungurii a fost legal ? hai jandarmii p..ii de ce nu luati masuri voi si politia romana, aparatorii libertatii si sigurantei cetatenilor. Hai ba muistilor de ce nu va autosesizati ? sunteti slugile PSDului nu faceti nimic daca nu va ordona jegul de dragnea, si kktul ala nu o sa zica nimic ca isi pierde alianta cu udmr-ul. PSDisti jegosi sper sa ardeti in iad pentru ceea ce faceti in tara asta, curve umane.
3
0
Ti-ai dracu de prosti.V-a tampit Dragnea.Bolsevici idioti .
4
1
Sunt niste provocari dirijate si finantate din afara tarii fratilor, ca si cele cu steagurile sasesti etc cineva vrea un razboi civil la noi , nu puneti botu la manipulari de genu asta
2
2
Bozgorii trebuie sa fie dati afara din tara asa cum musulmanii trebuie sa dispara din Europa!
2
2
Da, ca in Romania. Politicienii mananca rahat iar ala Simion o ia pe coaja de la bozgori
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369