REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

SCANDALUL DEZINFECTANŢILOR atinge şi spitalele din Constanţa! Ce spun managerii

SCANDALUL DEZINFECTANŢILOR atinge şi spitalele din Constanţa! Ce spun managerii

Replica API 7 mai 2016 | 00:49 456

Patru unităţi medicale, pe lista celor cu probleme

Patru unităţi medicale, pe lista celor cu probleme

Scandalul dezinfectanţilor continuă! Au fost depistate 4 spitale cu probleme la Constanţa! Ministerul Sănătăţii a făcut publică, cu aprobarea Parchetului General, lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate din dispoziţia ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, în contextul scandalului dezinfectanţilor diluaţi. Pentru siguranța pacienţilor, Ministerul Sănătății mai precizează că în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză. De asemenea, Ministerul Sănătăţii informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.

Lista spitalelor cuprinde şi 4 unităţi din judeţul Constanţa, respectiv Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Orășenesc Hârșova, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Constanța și Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol. Precizăm că nu toți reprezentanții unităților sanitare au oferit informații cu privire la acest subiect, susținând, care cum a putut, fie că e în concediu, fie că nu poate furniza aceste date.

”Noi avem cam de 4-5 ani luăm diverși dezinfectanți, de oriunde ar fi ei, cărora le facem probe la sfârșitul fiecărei zile. De 3 ani jumate recoltăm 26 de probe zilnic”, a declarat pentru ”Replica” Liviu Mocanu, managerul Spitalului Municipal Mangalia. Acesta spune că în urma controalelor efectuate de reprezentanții DSP la unitatea sanitară a reieșit că unele probe luate de cei din spital cu privire la zonele dezinfectate sunt neconforme pentru că, probabil, anumite persoane nu au curățat zona așa cum trebuie. Însă managerul susține că este vorba de un număr foarte mic, care nu pune în pericol sănătatea pacienților. Unele probe apar neconforme pentru că e vorba e o întreagă procedură prin care trec dezinfectanții pe care-i procură spitalele. Ele vin în flacoane mici, substanțele fiind foarte concentrate. Apoi se face diluția, iar înainte de a aplica biocidele pe suprafața ce se vrea dezinfectată, trebuie mai întâi curățată cu un detergent de suprafață, apoi trebuie lăsată câteva minute, după care se poate trece la dezinfectarea propriu-zisă: ”Deci primul pas, care poate fi greșit, este la mine în curte, la spital, în care omul care manevrează produsul respectiv concentrat este foarte atent, dar uneori pot interveni și erori umane, adică să nu fie curățat cum trebuie. După ce ai dat cu dezinfectantul, chemi omul tău de la prevenția infecțiilor nosocomiale, recoltează proba și o dă la laborator. Dacă iese bună, e foarte bine, dacă nu, nu e bună manopera și înseamnă că ai greșit ceva. Dacă ies câteva probe neconforme, nu înseamnă neapărat că produsul este prost sau că omul este supus vreunui risc suplimentar. Nu are nici o relevanță. Toți se agită de pomană. Când vedem că iese o probă neconformă, imediat o raportăm. Omul nu e robot. Și roboții greșesc. Este foarte posibil să nu faci curat cum trebuie și atunci pe zona respectivă se formează o peliculă care nu permite substanței biocide să omoare germenii. Sau poți să strănuți și apare un stafilococ care poate să omoare substanța respectivă”, a spus Liviu Mocanu.

”Nu trebuie să ajungem acum la paranoia”

Acesta spune că ăsta nu este un motiv pentru a se ajunge la paranoia și că important este să se asigure sterilizarea zonelor de mare vulnerabilitate cum ar fi grupurile operatorii, secția de Neonatologie și Pediatrie, zonele în care se tratează plăgi șamd. Managerul spune că de aproximativ 2 ani și jumătate, la Spitalul Municipal Mangalia se folosesc și două produse de la firma Hexi Pharma, dar că asta nu ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare întrucât producătorul are toate actele în regulă și deține autorizații de la Ministerul Sănătății. Acele produse au fost indisponibilizate, iar în ceea ce privește încrederea pe care unitățile sanitare ar trebui sau nu să o aibă în producătorii românești de medicamente sau instrumente sanitare, nu trebuie să aruncăm cu pietre nici în Hexi Pharma, doar pentru că acum s-au descoperit eventuale neconformități. Acest comentariu vine în contextul în care multe produse , cum ar fi vaccinul antitetanos și altele, nu se mai găsesc de ani buni în România, așa că reprezentanții spitalelor se văd nevoiți să le procure din străinătate.

Referitor la situația din Sanatoriul Balnear Techirghiol, reprezentanții spun că singurul motiv pentru care numele unității figurează pe lista Ministerului Sănătății este faptul că s-au achiziționat 10 litri dintr-un dezinfectant de la un producător local cu intenția de a-l testa, dar că până la urmă nu a mai fost folosit, el rămânând în depozit: ”Sanatoriul nu a folosit niciodată până acum produse marca Hexi Pharma. În urma unei proceduri, adică la interval de 6 luni, se recomandă schimbarea dezinfectantului folosit. În cursul lunii trecute noi am achiziționat cantitatea de 10 litri de produs de la un distribuitor local, dar nu l-am folosit. Pentru că la recomandarea DSP-ului s-a realizat o testate pentru care noi încă așteptăm rezultatele. Și oricum sanatoriul folosește o cantitate foarte mică de dezinfectant cu grad înalt, pentru că nu prea avem unde. Noi folosim mai mult factori naturali de tratament, adică nămol și apă din lac și nu prea avem de dezinfectant decât suprafețele de la camera de gardă, instrumentarul ginecologic și măștile de la aerosoli. Sunt singurele zone unde se folosește acest dezinfectant, dar nu l-am folosit până acum, am folosit altul. Noi intenționat să probăm acest dezinfectant, dar nu l-am folosit. Îl avem în depozit”, a declarat pentru ”Replica” Roxana Almășan, managerul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol.

În ceea ce privește situația Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Constanța, situația este neclară momentan, întrucât reprezentanții instituției susțin fie că sunt în concediu, fie că nu pot da date referitoare la rezultatele anchetei celor de la DSP cu privire la dezinfectanții diluați. În schimb, au subliniat faptul că nu sunt siguri dacă este vorba despre același spital, întrucât pe lista ministerului nu este specificat clar că ar fi vorba de cel din Constanța. Iar reprezentanții DSP Constanța nu au putut fi contactați pentru a lămuri situația. Acestea fiind spuse, așteptăm acum amănunte de la minister și de la Direcția de Sănătate Publică, care ar trebui să facă lumină în acest caz, iar între timp, să nu se agite apele excesiv, pentru că se pare că unii reprezentanți ai acestor spitale nu au habar, din diverse motive, de ceea ce se întâmplă cu spitalul în care lucrează.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614