REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

SCANDALUL DEZINFECTANŢILOR în spitale. Ce se întâmplă la Constanţa

SCANDALUL DEZINFECTANŢILOR în spitale. Ce se întâmplă la Constanţa

Replica API 29 aprilie 2016 | 00:39 342

Motive de îngrijorare?

Motive de îngrijorare?

Scandal la nivel naţional cu privire la dezinfectanţii folosiţi în spitale pentru sterilizarea instrumentelor sanitare! O anchetă jurnalistică publicată de curând pe tolo.ro a zguduit încă o dată în ultimele luni sistemul sanitar din România. Dacă până acum s-a vorbit de supraaglomerarea spitalelor, deficitul de personal, lipsa fondurilor şi protestele organizate de cadrele medicale din ţară, acum este vorba de un subiect la fel de delicat, şi anume acela al dezinfectanţilor folosiţi pentru sterilizarea instrumentelor din spitale, care sunt bănuite de a fi diluate de până la 3 sau chiar 9 ori, acest lucru crescând riscul de infecţii nosocomiale. Autorităţile din Constanţa spun deocamdată că la noi nu ar fi probleme, în mare, în sensul că nu există reclamaţii.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa spun că, pentru moment, nu avem motive de îngrijorare cu privire la situaţia dezinfectanţilor folosiţi în spitale: „Din datele pe care le am de la colegii care se ocupă de acest lucru nu avem motive de îngrijorare”, a declarat, pentru „Replica” Loti Popescu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa. Cei de la departamentul de comunicare ne-au mai spus că urmează să se efectueze controale care să scoată la lumină adevărul în acest caz: „Până la ora aceasta nu sunt raportate nici un fel de cazuri. Dezinfectanţii nu sunt testaţi în laboratoarele DSP. Dar se verifică biocidele. Furnizorii, când îşi iau acreditările de la Ministerul Sănătăţii, sunt obligaţi să aibă analize de la un laborator acreditat. O să se facă verificări în perioada imediat următoare. Aşteptăm instrucţiuni de la Ministerul Sănătăţii. Noi avem Serviciul de Control şi aşteptăm să primim instrucţiuni. Ele sunt verificate. În unităţile sanitare este frecvent controlul tematic pe biocide. Sunt verificate în permanenţă în unităţile sanitare”, au declarat, pentru „Replica”, reprezentanţii de la departamentul de comunicare din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.

Compania bănuită că diluează dezinfectanții este Hexi Pharma, o companie care are contracte cu 300 de spitale din întreaga țară. Acestea sunt acuzații extrem de grave, ținând cont de faptul că viața pacienților poate fi pusă în pericol dacă se dovedește că acele substanțe au fost diluate cu bună știință. Problema este și că nu se știe exact cine se ocupă de controale, sau dacă se ocupă cineva. Cei de la firma acuzată că diluează dezinfectanții se scuză, spunând că până acum nu au mai avut plângeri din partea spitalelor: ”Dezinfectanții din spitale nu sunt verificați. Adevărat. Este verificată eficacitatea lor, respectiv efectul pe care îl au și asta face fiecare spital din România. Hexi Pharma nu a avut niciodată, în 20 de ani, plângeri din partea vreunui spital, a lucrat întotdeauna cu bună credință față de utilizatorul final”, susțin reprezentanții firmei incriminate.

Reacțiile autorităților: s-a întocmit o anchetă

În această privință s-a autosesizat Parchetul General și s-a întocmit o anchetă penală. Furnizorii de dezinfectanți trebuie să obțină autorizație de la anumite laboratoare acreditate, iar conform ministrului Sănătății, există doar două laboratoare care încă nu au primit acreditarea necesară: ”Nu avem laboratoare acreditate, am dispus controale mixte, am identificat finanțare pentru a face aceste verificări. Pe termen scurt nu le putem face în țară, pe termen lung sunt două laboratoare care vor primi acreditare într-un an”, susținea Patriciu Achimaș-Cadariu. Acesta a transmis Corpului de control să demareze controale mixte împreună cu Inspecția Sanitară de Stat și Serviciile de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică. Potrivit Ministerului Sănătății, controalele mixte se vor derula în strânsă legătură cu ancheta penală demarată de Parchet. De asemenea, se pare că în cadrul acestor controale se vor lua probe din dezinfectanți și vor fi trimise la testare pentru a se stabili cât sunt de eficiente. În tot acest timp, președintele țării afirmă că de vină pentru acest scandal ar fi acei oameni care nu și-au făcut treaba: ”Și aici avem o situație unde principiul lasă că merge și așa este extrem de păgubos. Este clar că aici unii nu și-au făcut datoria cum trebuie și în consecință vom avea o analiză și vom trage concluziile care se impun”, a spus Iohannis într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369