REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

SCANDALUL DEZINFECTANȚILOR se MUTĂ la CONSTANȚA!

SCANDALUL DEZINFECTANȚILOR se MUTĂ la CONSTANȚA!

Replica API 15 septembrie 2021 | 00:42 3179

Licitație cu cântec! SC Al Carina, una dintre firmele aflate în topul vânzărilor de substanțe biocide, vizată de perchezițiile procurorilor în dosarul dezinfectanților diluați, vrea un contract de la U.M 02175-Spitalul Militar. Al Carina a contestat anumite cerințe din caietul de sarcini aferent documentației pentru achiziția de dezinfectanți că favorizează anumiți agenți economici și că îi îngrădește accesul la procedura de licitație.

Dan Cruceanu

Societatea, al cărei acționar este omul de afaceri Dan Cruceanu, a contestat licitația inițiată de Ministerul Apărării - U.M 02175- având ca obiect achiziția de dezinfectanți. Aceasta a solicitat obligarea autorității contractante la eliminarea unor cerințe din caietul de sarcini.

Societatea susține că prevederile documentației de atribuire sunt ”nelegal întocmite” având în vedere faptul că aceasta conține un ”caiet de sarcini” care nu respectă cerințele legale cu privire la modul de documentație de atribuire standard privind achiziția de produse biocide. Specificațiile tehnice, spune aceasta, trebuie să permită oricărui ofertant accesul egal la procedura de atribuire și nu trebuie să aibă efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să constrângă concurența între operatorii economici.

Una din cerințele din caietul de sarcini contestate prevede: ”Șervețele dezinfectante de nivel intermediar pentru suprafețe și echipamente medicale-fără alcool”. Al Carina cere eliminarea cerinței, întrucât substanțele sunt avizate de Comisia Națională pentru produse biocide.

”Produs pe bază de alcool pentru dezinfecția rapidă de nivel intermediar a suprafețelor și aparaturii medicale rezistente la alcool, aplicat prin pulverizare„, este o altă cerință contestată. Societatea solicită menționarea în caietul de sarcini că rapoartele de testare privind activitatea antimicrobiană să fie realizate în condițiile obligatorii de curățenie și murdărie, nu doar în condiții de curățenie, așa cum a fost solicitat. Referitor la cerința ”conținutul alcoolic să fie de minim 70”, societatea cere eliminarea acesteia întrucât se îngrădește participarea a anumitor operatori economici care ofertează produse ce îndeplinesc toate celelalte cerințe. această cerință are ca scop favorizarea anumitor produse. Societatea cere și eliminarea cerinței”să fie compatibil cu aparatele de nebulizare tip Nocospray aflate în dotare”, considerând că autoritatea restrânge în mod nejustificat concurența . Analizând cerința ”să aibă un consum de 1-3 ml/m3 pentru întreg spectrul solicitat”, societatea consideră o restrângere nejustificată a concurenței.

Pe 20 august a.c., Consiliul de Soluționare a Contestațiilor a decis suspendarea procedurii și admiterea în parte a contestației.

SC Al Carina, implicată în scandalul dezinfectanților diluați

Numele SC Al Carina a făcut vâlvă în 2019, fiind suspectată de procurori că a distribuit în spitale substanțe dezinfectante neconforme. Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au efectuat percheziții, printre altele, și la această societate. Potrivit cercetărilor, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

Societatea deținută de Dan Cruceanu a mai apărut în presă în contextul scandalului Hexi Pharma din 2016

Numele firmei Al Carina SRL a ajuns în atenția presei, în contextul scandalului Hexi Pharma din 2016. La acea vreme, s-a descoperit că societatea din Ploiești distribuia același timp de dezinfectanți pentru spitale ca Hexi Pharma, a doua societate în topul celor mai mari vânzări de dezinfectanţi în 2015, cu contracte de aproape opt milioane de lei. Omul de afaceri Dan Cruceanu declara că firma pe care o deține a încheiat în 2015 un contact cu Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş în valoare de peste 10 milioane de lei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
instanta executa comenzile de la butoane
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218