REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Scandalul elevilor se extinde şi la o şcoală de vară. Manda şi Lupu mai au puţin şi se strâng de gât

Scandalul elevilor se extinde şi la o şcoală de vară. Manda şi Lupu mai au puţin şi se strâng de gât

Replica API 19 iulie 2014 | 00:00 134

Ca la nebuni

Ca la nebuni

Ceea ce ar trebui să fie o iniţiativă prin care tinerii participă la diverse activităţi recreative, se transformă în scenă de război. Conflictul dintre cei doi lideri ai, deja, Consiliilor Judeţene ale Elevilor, escaladează la cote inimaginabile. Consiliul Naţional al Elevilor, în colaborare cu Asociaţia Tinerilor pentru România şi Consiliile Judeţene din Vrancea şi Constanţa (?) organizează şcoala de vară "Tinerii de azi - Adulţii de mâine". Evenimentul este programat între 27 iulie şi 4 august şi are ca obiectiv implicarea tinerilor în acţiuni practice şi schimburi de experienţă, menite să îi ajute pe aceştia "să se dezvolte armonios, într-o societate din ce în ce mai pragmatică şi multilateral dezvoltată".

Planurile lui Cristian Tănase, liderul Asociaţiei Tinerilor pentru România, ar putea fi date peste cap, întrucât singura dezvoltare multilaterală este a războiului dintre Alexandru Manda şi Cristian Lupu, ambii revendicându-se drept lideri ai CJE Constanţa. Ambele tabere invocă nereguli. Totul se pare că a pornit de la dorinţa fostului preşedinte al CJE, Andrei Gîlcă şi, pe atunci, vicepreşedintele Manda, de a determina autorităţile locale să acorde abonamente la preţ redus cu 50% pentru toate categoriile de elevi, aşa cum este stipulat în Legea Educaţiei. Cum autorităţile s-au făcut constant că "plouă", nervii s-au întins la maximum şi o parte dintre elevi au pornit o răzmeriţă. "Replica" de Constanţa scria, în data de 25 martie, despre scandalul teribil care s-a iscat la Palatul Copiilor. După demisia lui Gîlcă, evenimentele au escaladat şi, sub oblăduirea şefului ISJ, Răducu Popescu, s-au făcut fel şi fel de numiri la şefia CJE, precum Lăcrămioara Soare, care a eşuat lamentabil chiar când s-a conceput special pentru ea o şedinţă de înscăunare. Emoţiile teribile nu i-au impresionat nici pe cei care ar fi votat-o de facto şi, astfel, funcţia a rămas din nou în aer. La finalul lunii iunie, tabăra anti Manda s-a reunit din nou. De data aceasta, şapte persoane, la Muzeul de Istorie Naţional şi Arheologie Constanţa, prilej numai bun pentru un nou circ în ograda CJE, de data aceasta condus de Sergiu Bălan, care a demisionat, lăsând astfel drum liber lui Manda să îşi desfăşoare activităţile în linişte. Sau nu. După Bălan, a venit domnia lui Lupu, care ne explică cu subiect şi predicat cum a ajuns preşedinte la CJE.

"Acea parte ca zice că nu participă la şcoala de vară este, neoficial, ilegală. Eu reprezint organizaţia, oficial, recunoscută de toate instituţiile statului. (...) Au fost demişi, fosta conducere, pentru că, în momentul în care au fost aleşi, nu au avut dosarul complet. A intrat automat pe fir CNE şi, la o şedinţă, au fost demişi. În biroul executiv sunt trei funcţii, secretar, doi vicepreşedinţi şi un preşedinte. Au candidat pe toate locurile mai multe persoane, eu pentru vicepreşedinte. Pe preşedinte, un singur participant, care nu a primit numărul necesar de voturi, nu a fost cvorum. Automat, conform regulamentului, dacă funcţia de preşedinte rămâne vacantă, este ocupată de primul vicepreşedinte. Primul vicepreşedinte a fost Sergiu Bălan, care şi-a dat demisia pe 20 iunie. Pentru că am rămas singurul din biroul executiv, am sărit peste prim-vicepreşedinte şi am ajuns direct preşedinte", a precizat Lupu, pentru "Replica".

De partea cealaltă, Manda continuă tirurile la adresa CJE "ăilalţi" şi susţine că adevăratul CJE nu va participa la şcoala de vară a CNE, cu care, de altfel, se întreţine în scandal de mai multe luni. "Reînvederăm faptul că CJE Constanţa nu este partener în cadrul proiectului şcoala de vară "Tinerii de azi - Adulţii de mâine" şi îi rugăm respectuos pe cei de la Asociaţia Tinerilor pentru România să nu mai folosească în mod ilegal şi fără acordul nostru însemnele şi denumirea CJE Constanţa", a precizat Manda, pentru Replica. De asemenea, Manda are şi o serie de somaţii la adresa Asociaţiei Tinerilor pentru România. "Informăm că Asociaţia Tinerilor pentru România foloseşte însemnele CJE Constanţa fără acordul nostru, ceea ce reprezintă o încălcare a legislaţiei. Din acest motiv, CJE Constanţa somează public Asociaţia Tinerilor pentru România, asociaţie fără personalitate juridică, prin reprezentantul acesteia, domnul Cristian Tănase, să nu mai folosească imaginea Consiliului în activităţile personale. În caz contrar, CJE Constanţa va lua toate măsurile legale ce se impun", a concluzionat Manda. Astfel, Cristian Tănase, liderul Asociaţiei Tinerilor pentru România, care nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei, riscă să transforme şcoala de vară în câmpul de bătălie al elevilor constănţeni dezlănţuiţi.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367