REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

SCANDALURI între vecini: “ai parcat în faţa casei mele, nu ai voie!” Cine are dreptate?

SCANDALURI între vecini: “ai parcat în faţa casei mele, nu ai voie!” Cine are dreptate?

Replica API 14 septembrie 2015 | 00:00 19777

Ce spune şeful Serviciului Rutier din cadrul Poliţiei Locale

Ce spune şeful Serviciului Rutier din cadrul Poliţiei Locale

Certurile între vecini, cu privire la locurile de parcare, nu mai reprezintă o noutate la nivelul judeţului Constanţa. De multe ori, oamenii intră în conflict din pricina faptului că un autoturism apare în faţa gardului său şi acest lucru, spun ei, nu se face. „Ai parcat în faţa casei mele, este spaţiul meu, nu ai voie!”, spun proprietarii. Însă lucrurile, din punct de vedere legal, nu stau aşa, potrivit lui Ionuţ Dumitru, şeful Serviciului Rutier din cadrul Poliţiei Locale Constanţa.

Parcările amenajate din zonele blocurilor nu intră în speţa de faţă, întrucât acolo lucrurile sunt clare, locurile sunt rezervate la Primărie, existând documente în acest sens. Este vorba despre oamenii ce locuiesc la case şi care au impresia că tot ce este situat în faţa gardului le aparţine. Situaţiile în care se naşte un conflict sunt dese şi se ajunge la distrugeri ale autoturismului sau chiar la loviri şi alte violenţe, moment în care deja vorbim despre dosare penale.

Cât despre injurii şi stări tensionate, situaţiile se gestionează fie cu amenzi fie cu un apel la bunul simţ, cea de-a doua variantă fiind, din păcate, mai puţin întâlnită. Într-o asemenea situaţie s-a aflat şi o tânără din Constanţa, care a relatat: „Cine îmi poate spune unde trebuie să merg pentru a îi face reclamaţie unei… din cauza faptului că şi-a permis să îmi blocheze maşina şi mi-a adresat injurii pentru că am parcat pe locul ei, adică pe trotuarul din faţa casei ei, nu în faţa garajului sau porţii ei, deci nu îi blocasem nicicum accesul, loc de parcare care spune că ea îl plăteşte. Fiind domeniu public, să fim realişti… Am reuşit până la urmă sa ies, după ce am tras o ceartă bună. Mai voia sa imi cer şi scuze”.

Mai exact, se pare că femeia a parcat în faţa unui gard, fără a bloca vreun acces şi unde nu exista semnul de parcare interzisă. Însă, proprietara locuinţei s-a enervat şi i-a blocat maşina, nu înainte de a izbucni o ceartă zdravănă. Prin urmare, cine are dreptate şi ce prevede legea? “Proprietatea se termină la limita gardului. Ce este după gard aparţine domeniului public: trotuar, stradă. Se pot lua măsuri împotriva celui care parchează pe trotuar, în dreptul imobilului, dar doar dacă blochează căile de acces, garaj, intrare în curte.

Doar în aceste situaţii. Este adevărat că, la noi, simţul de proprietate este, de multe ori, împins la extrem, şi mulţi au impresia că tot ce ţine de faţa porţii, ca să zic aşa, le aparţine. Dar este eronată această impresie. Repet, proprietatea este delimitată de gard. Însă, dacă se blochează accesul, se poate suna la noi, la dispecerat, 24 din 24, şi intervenim”, a declarat, pentru „Replica”, Ionuţ Dumitru, şeful Serviciului Rutier din cadrul Poliţiei Locale Constanţa. Menţionăm că numerele de telefon sunt: 0241/484205; 0241/484225.

Când se consideră staţionare neregulamentară şi cum se pedepseşte

Potrivit Noului Cod Rutier, se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durata de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staţionare. Nu se consideră oprire: imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulaţia pe drumul public respectiv, imobilizarea autovehiculului având o masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone, atât timp cât este necesar pentru operaţiunea de distribuire a mărfurilor alimentare la unităţile comerciale.

Se consideră parcare staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate sau stabilite şi semnalizate corespunzător. Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu 2- 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, oprirea neregulamentară şi cu 4 – 5 puncte amendă şi 3 - 4 puncte penalizare staţionarea neregulamentară. Un punct amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe ţară, astfel că, de la 1 iulie anul curent, acesta este în valoare de 105 lei. Prin urmare, cei care opresc/staţionează şi blochează accesul se pot alege cu amenzile de mai sus.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bună ziia, eu locuiesc la curte ši am un gard construit de 2m iar acel gard este facut putin mai in curtea mea lăsând circa 40cm pe lung spatiu liber, iar am pus semnu nu parcati şi tot parcheaza lumea. Gardu vechi inainte era pe oval nu drept de aceea am intrat putin in curte cu gardu nou pe lungime, xa sa ies la drept
0
12
Stau intre doua magazine de tara in permanenta mi se blocheza poarta , numai stim ce sa facem .
1
17
Va salut ,am si eu un vecin care imi parcheza in fata portii ce pot face aveti o idee multumesc !
31
12
Am o casuta la tara. Curtea este amplasata pe un colt, astfel incat am o singura laterala comuna cu un vecin. In fata si stanga curtii sunt drumuri. In fata casei, un vecin din sat isi parcheaza si lasa tirul cu zilele. Partea care mie nu-mi convine, este ca acesta lasa doar cativa cm de gard. Intrebarea mea este: care este distanta minima legala fata de o proprietate pe care acest sofer trebuie sa o respecte? Exista o astfel de limita? Daca nu, si proprietatea se termina in gard, de ce ma obliga legea sa fac curat dincolo de gardul proprietatii, spatiul fiind al Domeniului Public?
23
11
sunati la 0241503504 si chemati sa le dea amenzi si sa le ridice 3 puncte ca ei sunt smecheri si e domeniu public nu conteaza ca e cale de acces
19
3
Investesti mii de euro sa-ti faci garaje,iti pui semne de avertizare,camere de supraveghere si vin smecheri needucatii si iti blocheaza accesul....atat timp cat "organul" chemat nu isi face datoria.....voi ajunge sa platesc bucuros spitalizarea needucatilor dupa o mama buna de bataie ptr ca asta a ramas ultima solutie,restul e can-can !
17
4
Tu nu ai idee cat de enervant e ca cineva sa se parcheze in fata casei tale si pe deasupra sa mai si blocheze trotuarul.. asa ca iti inteleg perfect vecina nemultumita, si eu as fi la fel de nemultumita daca eram in locul ei. Macar fi de bun simt si anunta cat stai acolo... gandeste-te ca poate vor sa se opreasca acolo alte persoane din familie..dar la asta nu va ganditi, sa fiti oameni, doar va trantiti masinile acolo si bun e.
29
14
Locuiesc la tara ,pe o strada din centrul comunei. Vecinul meu are o afacere cu masini agricole aduse din comunitate,iar cand primeste marfa cu Tirul,pt descarcare sau chiar pt incarcare ,cand vinde,blocheaza strada nepermitand accesul niciunui vehicul ,pt ore intregi uneori.Ca sa ajung acasa ,sunt nevoit sa ocolesc pe alte strazi,desi stau la casa urmatoare descarcarii Tirului,si sa ajung din sens opus.Aceasta situatie se repeta saptamanal,si o consider ilegala.Cui trebuie sa ma adresez pt rezolvare?
33
8
Destept politai,ca de obicei, daca eu stau la casa si vine si parcheaza in fata casi la 30cm de geam pe trotuar ii bine desteptule, vin ei sa imi mature mizeria din dreptu casei, oare vin sa imi dea zapada din fata casi, atunci este corect sa merg sa stationez in fata casi la 30 cm de geamuri.
24
5
BAI DOBITOCI DE LUCRATI LA BANCI SI STATI LA BLOC , PARCATI ACOLO UNDE STATI SI UNDE AVETI TREABA , LA CASE SUNT CAI DE ACCES PIETONALE SI AUTO ALEA NU LE BLOCHEZI , SI DA STRADA ESTE A NOASTRA E FACUTA EXCLUSIV PENTRU ACCESUL PROPIETARILOR , REPET STRADA! PE SOSEA POTI SA ITI INCERCI NOROCU
18
20
Stau pe str.Bonea Constantin 14 si cineva mi - a blocat accesul in curte. Am sunat la 112. Nu s a luat nici o masura.
12
10

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102