REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Scanerele cu raze X de la Centrala Nucleară, reparate de firma unui colonel SRI

Scanerele cu raze X de la Centrala Nucleară, reparate de firma unui colonel SRI

Replica API 5 septembrie 2018 | 00:00 358

Patroni cu trese intelligence

Patroni cu trese intelligence

O mică firmă din Voluntari, deținută de un colonel în rezervă al SRI, a fost angajată de Nuclearelectrica să repare scanerele cu raze X de la Centrala Nucleară Cernavodă. Ofițerul SRI este specializat în afaceri cu statul, pe lângă sistemele de securitate de la centrala nucleară livârnd echipamente similare la Serviciul de Protecție (SPP) și Ministerul Apărării Naționale (MApN). Competitoarea perdantă din cursa pentru contractul cu Nuclearelectrica a fost o firmă din Constanța.

Nuclearelectrica SA a atribuit pe 14 august un contract privind servicii de întreținere pentru scanere de bagaje cu raze X de la CNE Cernavodă, în urma unei licitații în care s-au înscris două firme. Valoarea inițială a contractului era de 545.232,22 lei, fără TVA, iar câștigătoare a fost declarată Avsec Security Services SRL din Ilfov, care a venit cu cea mai bună ofertă de preț, respectiv 428.665 lei, fără TVA. A doua competitoare în licitația Nuclearelectrica a fost firma constănțeană Ancom 96 SRL, deținută de Gheorghe Pavel.

Zeci de contracte cu statul

Revenind la mica firmă ilfoveană care a prins contractul de 100.000 de euro pentru scanerele cu raze X ale Centralei Nucleare Cernavodă, aceasta are ca domeniu de activitate serviciile privind sistemele de securitate și a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de numai 472.259 lei și un profit net de 159.231 lei, cu 7 angajați și datorii totale de 536.166. Firma a beneficiat în ultimii ani de peste 30 de contracte cu statul, în valoare totală de peste 700.000 de euro. Principalul client este Camera Deputaţilor, dar de servicii similare au avut parte şi Nuclearelectrica (pentru porţile de control anti-tero de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă), Ministerul Apărării Naţionale şi SPP.

Poveste de dragoste între spioni

Asociaţi cu procente egale în Avsec Security Services SRL sunt soţii Luminiţa şi Dan Michael Georgescu, iar pentru un timp a fost în afacere şi fiul acestora, Daniel Georgescu. Familia Georgescu are o istorie spectaculoasă de viaţă, strâns legată de serviciile secrete. Dan Georgescu a fost ofiţer DIE activ în Seattle şi s-a căsătorit cu Luminiţa în 1977, în salonul oficial al Misiunii României la New York.

Luminiţa era traducătoare la ONU şi fiica generalului Aurel Gheorghe, al doilea om din DIE şi a maiorului DIE Emilia Gheorghe. După 1990, Dan Georgescu activează în SRI la Direcţia Antitero, responsabil de porţile de acces cu raze X de la Aeroportul Otopeni.

Ieşit la pensie cu gradul de colonel, Georgescu îşi transferă cunoştinţele şi experienţa în mediul privat, înfiinţând Avsec Security Services SRL, specializată în servicii privind sistemele de securizare, iniţial cu sediul în comuna Cornu. După ce a obţinut autorizaţiile necesare de la foştii săi colegi din SRI, precum şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, firma colonelului se ocupă exclusiv de întreţinerea sistemelor antitero din instituţiile cheie ale statului.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai ce e asa de uimitor? Dupa Ceausescu,tara a fost luata in stapanire de fostii nomenclaturisti si de securisti. Acolitii si neamurile lor continua asta. Nimic nou sub soare,de asta avem asa zisa democratie ,,originala'',adica mai bine zis un fel de ,,democratura'' cu un nivel de trai corespunzator si sperantele poporului la fel de prabusite ca ale sirienilor care fug din tara lor.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367